Hoe een oud Jiddisch lied een symbool werd van raciale gelijkheid

Plaatje hierboven: Olieverfschilderij van de Israëlische schilder Zvi Malnovitzer (°1945) “Writing the final letters in the Torah” [beeldbron: LS.de]

‘In vuur en vlam zijn mannen gemarteld
En overal waar we kwamen
werden we beschaamd en belachelijk gemaakt.
Niemand kon ons van ons geloof afwenden.
Van u, mijn G’d, van uw heilige Thora, uw wet!’
(
uitEli, Eli’)

‘Eli, Eli’ is een Jiddisch lied gecomponeerd door Jacob Koppel Sandler in 1896 dat de benarde toestand beschrijft van een Joods meisje dat een lied van wanhoop zingt terwijl ze gekruisigd wordt vanwege haar geloof.

In de daaropvolgende decennia werd het overgenomen door Afro-Amerikaanse artiesten en zangers die zich aangetrokken voelden tot de tragische melodie en beelden van onderdrukking die de teksten opriepen.

Sandler haalde de tekst van het lied uit de klaagzang van koning David in het Boek der Psalmen (22: 2): ‘Eli, Eli, waarom hebt Gij mij verlaten?’ Deze zin komt tweemaal voor in het Nieuwe Testament, terwijl een van de gevallen Jezus ‘laatste woorden markeert terwijl hij gekruisigd wordt. Deze uitroep van wanhoop wordt dus erkend en vereerd door zowel christenen als joden.

Mensen zijn altijd aangetrokken geweest tot muziek; Sommigen zouden zelfs kunnen zeggen dat we als mens vastbesloten zijn om op muziek te reageren. Het heeft de kracht om onze stemmingen te veranderen, onze zintuigen te prikkelen en herinneringen terug te halen. Muziek kan veel dingen in ons uitlokken, waaronder soms sterke negatieve emoties.

De compositie van Sandler werd door verschillende joodse artiesten overgenomen en werd langzaamaan populair, maar pas toen de zwarte joodse muzikant Willie ‘The Lion’ Smith het lied in de jaren twintig van de vorige eeuw behandelde, werd het een wijdverspreid fenomeen en een gedeeld symbool voor joods en Afrikaans-Amerikaans Jazz-zangers.

Kort na de cover van Smith publiceerde George Dewey Washington een eigen versie, gevolgd door actrice en zangeres Ethel Waters die zei dat het lied “zoveel mogelijk één tragische geschiedenis van de joden vertelt”, terwijl zij opmerkte dat “die geschiedenis van hun eeuwenoude verdriet en wanhoop is zo vergelijkbaar met dat van mijn eigen volk dat ik voelde dat ik ook het verhaal van mijn eigen ras vertelde.”

Het lied verloor in de loop der jaren niet aan populariteit, met een vertolking van het originele lied dat werd uitgevoerd door de iconische zwarte jazzmuzikant Lionel Hampton in 1951. Toen de Afro-Amerikaanse zanger en politiek activist Paul Robeson eind jaren vijftig werd .

Gevraagd waarom hij de neiging heeft om op te treden Jiddische muziek zoals ‘Eli, Eli’ maar geen Franse, Duitse of Italiaanse werken, antwoordde hij: “Ik begrijp de psychologie van deze mensen niet, hun geschiedenis heeft geen parallellen met de geschiedenis van mijn voorouders die slaven waren. Het Joodse teken en de traan staan ​​dicht bij mij … Ik heb het gevoel dat deze mensen dichter bij de tradities van mijn ras staan.”

Geconfronteerd met racisme en antisemitisme, hadden Afro-Amerikanen en Joodse mensen in de VS in de jaren vijftig een sterke onzichtbare verbinding door verdriet en verzet. In de jaren zestig leek de trend echter te vervagen als “de eens zo wonderlijke alliantie ontbond en opsplitste”, vertelde historicus Marc Dollinger aan NPR.

De splitsing omvatte de opkomst van zwart nationalisme, wat op zijn beurt jonge Joodse Amerikanen inspireerde om meer interesse in het zionisme te krijgen. “De consensus van de jaren vijftig … werd een nieuwe consensus van de late jaren 60 en 70, waarbij elk van de gemeenschappen hetzelfde deed,” zei Dollinger. “En ik zag dat beide gemeenschappen heen en weer leenden via nationalisme als gevolg van de opkomst van de zwarte macht.”

De historische band tussen Afro-Amerikanen en Joodse mensen wordt geconfronteerd met nieuwe wegen en de kans om terug te keren naar een unieke relatie die eeuwen teruggaat en gebaseerd is op een diep begrip en wederzijds respect.

Na de moord op George Floyd een paar weken geleden gingen woedende Amerikanen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en algemene ongelijkheid. Joodse organisaties en gemeenschappen hebben veel betrokkenheid getoond en zijn één voor één opgestaan ​​en hebben gerechtigheid geëist voor de dood van Floyd en voor gelijkheid.

Is het mogelijk dat de gruwelijke beelden die ‘Eli, Eli’ in iemands geest oproepen, het voor hen gemakkelijker maken om zich te identificeren met de strijd van anderen? Misschien werd het tijd dat ‘Eli, Eli’ de oorspronkelijke betekenis ervan overstegen en een protestlied werden, gericht op de hedendaagse ongelijkheid terwijl ze putten uit oude kennis en ervaring.

Het zou het symbool kunnen zijn om gemeenschappen bij elkaar te brengen en ons eraan te herinneren dat we niet opstaan ​​als we met onrecht worden geconfronteerd.

Video: Eili, eili (Eli eli)
gezongen door Josef Rosenblatt in 1916


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tobias Siegal “How an old Yiddish song became a symbol of racial equality” van 15 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelEili Eili (Eli Eli) – somber prayer in Yiddish at the center of a seething battle over who wrote it and who owned it” van 3 maart 2016 op de site van Yiddish Penny Songs

Een gedachte over “Hoe een oud Jiddisch lied een symbool werd van raciale gelijkheid

  1. Alwéér die Joden die met morele & goede ideën komen die de wereld overgaan.

    Zelfs het beroemde Kerstlied ‘White Christmas’ werd gecomponeerd door Irvin Berlin…..ja, een Jood.

    Je zou er bijna een haatcomplex door ontwikkelen.

    Oeps, dat is ook gebeurd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.