Het Noam Eliezer Instituut helpt alle armen in Jeruzalem; help hen geven door te doneren

“Onze missie is om de arme gezinnen en kinderen in Jeruzalem te helpen en hen van voedsel en kleding te voorzien” (Noam Eliezer Charity)

We kennen allemaal de clichématige antisemitische slogans zoals “Alle Joden zijn rijk“, “De Rothschild’s regeren de wereld en de banken“, “Joden zijn oplichters, dieven en geldwoekeraars” enz.

Dat zijn allemaal groteske leugens. Klinkklare onzin. Boosaardigheid kent geen grenzen. Natuurlijk bestaan er rijke Joden, net zoals er ook veel Palestijnse, Vlaamse en Nederlandse miljonairs en miljardairs bestaan. Alleen al in de Gazastrook zijn er meer dan 600 miljonairs.

Volgens het jaarverslag van het National Insurance Institute (Bituach Leumi) dat eind december 2018 werd vrijgegeven, leven in totaal ca. 1.780.500 Israëliërs – inclusief 466.400 gezinnen en 814.800 kinderen, ongeveer 21,2% van de bevolking – onder de armoedegrens. Veel van hen zijn ultraorthodoxe Joden, immigranten en ouderen.

Noam Eliezer Institution
In stilte werken vele Joodse organisaties in Israël – én met de hulp van personen en instellingen in de Diaspora – om de ergste noden in Jeruzalem en elkders in het land te lenigen. Eén van die welzijnsorganisaties is de Noam Eliezer Institution.

Noam Eliezer Charity begon in 1996 als een privé-initiatief van Rabbi Yitschak Naki en zijn vrouw, Zipora. Het richtte zich op het verstrekken van voedsel aan kansarme gezinnen, weduwen, wezen en immigranten, die in Jeruzalem en omgeving woonden.

De organisatie zorgt dagelijks voor voedselbonnen, studentenbenodigdheden en winterkleding voor kinderen van kansarme gezinnen. Tot januari 2019 heeft Noam Eliezer Charity meer dan 360 grote gezinnen geholpen met dagelijkse voedselcheques.

Elke Sabbat geven ze Sabbat-voedselpakketten in de vorm van vouchers aan 70 gezinnen. Elk schooljaar krijgen 1000 kinderen hun schoolspullen in de vorm van schooltassen, boeken, schrijfwaren, lunchboxen en drinkflessen. Elke winter voorzien we ongeveer 1200 kinderen van winterkleding, waaronder ondergoed, jassen en pyjama’s.

Ons liefdadigheidswerk richt zich op de arme gezinnen in Jeruzalem en omgeving, ongeacht religieuze overtuiging of naleving. De meest waarschijnlijke reden waarom de gezinnen in een moeilijke sociaaleconomische situatie verkeren, is omdat ze een gezin opvoeden als alleenstaande ouder, of een van de echtgenoten ziek is en daarom een ​​dubbel inkomen verdienen onmogelijk is, of werkt in een extreem laagbetaalde baan.

Noam Eliezer Charity screent hun begunstigde door een bezoek te brengen aan de familie die een uitkering zou krijgen, door een antecedentenonderzoek uit te voeren of door een aanbeveling van de gemeenschap. In veel gevallen worden we doorverwezen naar families en kinderen die in armoede leven door middel van een lijst van 15 scholen waarmee we samenwerken.

Ons werk en de gezinnen die we helpen, vertrouwen op de vrijgevigheid van iedereen die om de armen geeft en van Israël houdt. De meeste van onze uitgaven worden gefinancierd door kleine donateurs, met slechts een paar grote donaties van individuen of organisaties.

Koken kost geld: Doneren
Momenteel – in het bijzonder door de coronacrisis – is de situatie voor de armen in Jeruzalem erg kritisch. Het Noam Eliezer Instituut verzoekt om dringende donaties voor de ergste gevallen. Met 160 euros heeft een hele familie reeds voedsel voor een ganse week. Meer info over reguliere donaties: KLIK HIER.

Vanuit het buitenland zijn er ook andere manieren om te doneren:

Video: Noam Eliezer / Jerusalem


Bronnen:

♦ naar de website en de Facebookpagina van “Noam Eliezer Institution: Help the poor in Jerusalem

♦ een artikel op deze blogArmoede en rijkdom in Israël: het contrast kan haast niet groter zijn” van 22 oktober 2019

♦ naar een artikel van Alon Einhorn “21.2% of Israeli population lives below the poverty line – new report” van 31 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.