EU gaat nu toch onderzoeken waarom en hoe ze Palestijnse terreurgroepen financieren

De EU heeft op dinsdag 2 juni ’20 haar vertegenwoordigers in Tel Aviv en Jeruzalem opgedragen te onderzoeken of de EU-fondsen de organisaties bereiken die zijn aangesloten bij Palestijnse terroristische groeperingen.

De stap volgt op een rapport van de NGO Monitor, een waakhondgroep die meer transparantie bevordert onder door het buitenland gefinancierde niet-gouvernementele organisaties die in Israël actief zijn.

NGO Monitor onthulde onlangs een EU-brief gericht aan een overkoepelende organisatie van 142 vooraanstaande Palestijnse NGO’s om hen te verzekeren dat, “zelfs als een Palestijnse NGO die EU-subsidies aanvraagt, een dochteronderneming is van door de EU aangewezen terroristische groeperingen of personen in dienst heeft van deze groepen zal de EU de organisatie nog steeds geld en legitimiteit verschaffen.”

Nadat de informatie openbaar was gemaakt, verklaarde EU-commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, de Hongaar Oliver Varhelyi, dat ..

… de EU een grondige evaluatie zal moeten uitvoeren, en als er enige bezorgdheid is, zullen we onmiddellijk optreden. … Deze [financiering van terrorisme] zal niet worden getolereerd. En als het gebeurt, moet het worden verholpen.

De Commissie voor nabuurschap en uitbreiding is verantwoordelijk voor het toezicht op het toetredingsproces van toekomstige lidstaten en de betrekkingen met aan de Europese Unie grenzende staten. Het beleid van de commissie is gericht op kandidaat-lidstaten langs de oostgrens van de EU en aan de kust van de Middellandse Zee.

Naar aanleiding van de uiteenzetting over hoe de EU mogelijk het verbod op de financiering van terrorisme omzeilde, had het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem de EU-ambassadeur bij Israël Emanuele Giaufret opgeroepen en om opheldering gevraagd. Dinsdag zag Joffre herhalen dat “als er bewijs is van oneigenlijk gebruik van EU-middelen, we deze zullen onderzoeken.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport by Israeli watchdog triggers EU turmoil over funding of NGOs linked to terrorist groups” van 14 juni 2020 en een artikelHow the EU skirted the ban on funding terrorist groups” van 24 mei 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelNGO-Terror Links Case Study: EU Funding to UAWC in 2011-2017” van 8 juni 2020 en een artikelUnion of Agricultural Work Committees’ Ties to the PFLP Terror Group” van 27 januari 2020 en een artikelEU Court of Auditors finds there is a severe transparency deficiency in EU funding NGOs” van 19 december 2018 op de site van NGO Monitor

2 gedachtes over “EU gaat nu toch onderzoeken waarom en hoe ze Palestijnse terreurgroepen financieren

  1. De EU in financiele crisis die miljarden gaat kosten en dus moeten ze op de centen passen.

    De ‘humanitaire hulp’ aan Palestijnse terreur bewegingen moet dus even uitgesteld worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.