Het uitgevonden volk krijgt voortaan eigen ID-kaarten van de Palestijnse Autoriteit

De Palestijnse Autoriteit zei vrijdag dat het zal beginnen met het uitgeven van persoonlijke documenten voor Palestijnen zonder dat de papieren door Israël worden gevalideerd zoals in het verleden.

De stap volgt op de aankondiging van PA-president Mahmoud Abbas vorige maand van het beëindigen van alle overeenkomsten met Israël over zijn plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Ghassan Nimr, woordvoerder van het Palestijnse Autoriteit, vertelde aan het AFP:

We registreren onze burgers nu in onze eigen databases, zonder ze zoals voorheen naar Israël te sturen, volgens de instructies om niet met Israël samen te werken omtrent dit onderwerp. We werken aan het opzetten van een nieuw kader dat is gebaseerd op coördinatie met de internationale gemeenschap, zodat we ons vrij kunnen bewegen zonder de goedkeuring van Israël.

Onder de vredesakkoorden van Oslo van 1993 heeft de PA identiteitskaarten, geboorteaktes en andere documenten afgegeven aan de ongeveer vijf miljoen inwoners van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook . Maar ze werden pas als geldig beschouwd na goedkeuring door Israël, dat alle bewegingen in en uit de Westelijke Jordaanoever en van Gaza via Israëlisch grondgebied controleert.

Het einde van de coördinatie met Israël over deze kwestie heeft nog geen gevolgen gehad voor de Palestijnse reizen vanwege de sluiting van de grenzen van Israël en de Palestijnse gebieden als gevolg van restricties op het coronavirus.

Maar wanneer de grensovergangen worden heropend, zouden duizenden Palestijnen mogelijk niet in staat zijn om Israël binnen te komen om te werken. Dagelijks trekken zowat 60.000 Palestijnen vanuit Judea & Samaria naar Israël om er te werken. In de eigen arabische gebieden heerst grote werkloosheid en zijn de loonnen slechts een fratie van de Israëlische.

In het kader van de coalitieovereenkomst tussen de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en Gantz’s Blue and White, kan de premier op 1 juli beginnen met het annexeren van gebieden op de Westelijke Jordaanoever die voor Israël zijn gereserveerd onder het vredesplan van Trump.

De Palestijnse Autoriteit kondigde vorige maand aan dat ze de banden met Israël verbreekt, de veiligheidscoördinatie beëindigt en weigert belastingoverdrachten van Israël te accepteren om te protesteren tegen de annexatieplannen.

De Palestijnen, die het plan van Trump uit de hand hebben gelaten, zeiden dinsdag dat ze een tegenvoorstel hadden ingediend voor de oprichting van een ‘soevereine Palestijnse staat, onafhankelijk en gedemilitariseerd’ aan het Kwartet, bestaande uit de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Europese Unie en Rusland.


Bronnen:

♦ naar een artikelPA to stop getting IDs authorized by Israel, in move that could strand thousands” van 12 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Lange “Create Your Own Palestinian Identity Card” van 13 mei 2011 op de site van IsraellyCool

Een gedachte over “Het uitgevonden volk krijgt voortaan eigen ID-kaarten van de Palestijnse Autoriteit

  1. Enorm belangrijk!
    Nu hebben ze allemaal een plastic kaartje met eigen text.

    Maakt vast indruk op mensen die je werkelijk alles kan wijsmaken.

    Je zou bijna medelijden krijgen met deze stumpers die maar door blijven modderen in hun eigen moeras.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.