Netanyahu bedankt Trump voor het sanctioneren van het corrupte, vooringenomen ICC in Den Haag

De uitvoerende opdracht van Trump was de laatste aanval van zijn regering op internationale organisaties, verdragen en overeenkomsten die niet in overeenstemming zijn met het Amerikaanse beleid. Het bevel zou de financiële activa van gerechtelijke medewerkers blokkeren en hen en hun naaste familieleden de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen.

Premier Benjamin Netanyahu bedankte president Donald Trump voor het besluit:

Ik wil de president bedanken voor zijn leiderschap bij het bekrachtigen van het corrupte en bevooroordeelde internationale gerecht dat geobsedeerd is door een heksenjacht tegen Israël en de Verenigde Staten.

Netanyahu beschuldigde de rechtbank van het bedenken van ‘bizarre beschuldigingen’ tegen zijn land en prees de VS omdat ze opkwamen voor wat hij waarheid en gerechtigheid noemde. Hoewel Israël de stap verwelkomde, waren er uitingen van bezorgdheid en veroordeling van de Verenigde Naties, de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties.

De in Den Haag gevestigde rechtbank is in 2002 opgericht om oorlogsmisdaden en misdaden van de menselijkheid en genocide te vervolgen op plaatsen waar daders anders niet voor de rechter zouden kunnen verschijnen. De rechtbank heeft 123 staatspartijen die zijn bevoegdheid erkennen. De Verenigde Staten zijn nooit een ICC-lid geweest. Staatssecretaris

Mike Pompeo hekelde het tribunaal als een ‘kangoeroe-rechtbank’ die niet succesvol en inefficiënt was in zijn mandaat om oorlogsmisdaden te vervolgen. Hij zei dat de VS de ICC-werknemers zouden straffen voor elk onderzoek of vervolging van Amerikanen in Afghanistan en voegde toe dat ze ook zouden kunnen worden verboden voor het vervolgen van Israëli’s wegens vermeend misbruik tegen Palestijnen.

De aankondiging van donderdag was de laatste actie die de regering op gespannen voet zette met bondgenoten in Europa en elders. Sinds zijn aantreden heeft Trump zich teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, de nucleaire deal met Iran en twee wapenbeheersingsverdragen met Rusland.

Hij heeft de VS uit de VN-Mensenrechtenraad en de VN-educatieve, wetenschappelijke en culturele organisatie (UNESCO)  gehaald, gedreigd de International Postal Union te verlaten en kondigde een einde aan de samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie aan.

In tegenstelling tot die verdragen en overeenkomsten zijn de Verenigde Staten echter nooit een ICC-lid geweest. De administraties van beide partijen zijn bezorgd over de mogelijkheid van politieke vervolging van Amerikaanse troepen en functionarissen wegens vermeende oorlogsmisdaden en andere wreedheden. Senior VN- en EU-functionarissen spraken zich uit tegen het besluit.


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump OKs sanctioning ICC staff, Netanyahu applauds move” van 11 juni 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu Thanks Trump, America for Sanctioning ‘Corrupt, Biased’ Intl Criminal Court” van 11 juni 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Zachary Keyser “Israel coordinated US sanctions against ICC with Trump administration” van 12 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Netanyahu bedankt Trump voor het sanctioneren van het corrupte, vooringenomen ICC in Den Haag

  1. Trump handelt om deze rechtbank met bevooroordeelde overbetaalde rechters die in eigen land niet meer aan de bak komen (EU copy) eindelijk tot zijn juiste proporties terug te brengen…..en dat valt natuurlijk niet in goede aarde.

    Kritiek op anderen is een recht dat alléén hen toebehoort (ook een EU copy).

    Like

Reacties zijn gesloten.