Nooit meer opnieuw de kanarie in de kolenmijn!

Geconfronteerd met steeds groeiend antisemitisme in de decennia na de Holocaust, was de gemeenschappelijke reactie van de joodse gemeenschap in de diaspora het uitroepen van ‘nooit meer’ en onszelf omschrijven als de ‘kanarie in de kolenmijn’, wat inhoudt dat alles wat met de joden begint nooit eindigt met de Joden.

Hoewel deze ideeën door miljoenen worden herhaald, zijn woorden niet genoeg. Joodse leiders realiseren zich niet dat actie vereist is om te voorkomen dat deze gewelddadige haat ‘steeds weer opnieuw’ wordt. We kunnen het ons niet langer permitteren om hulpeloze kanaries te zijn.

Rabbi Hillel zei: “Im ein ani li mi li? Als ik niet voor mezelf ben, wie zal er dan voor mij zijn? En als ik alleen voor mezelf ben, wat ben ik dan? En zo niet nu, wanneer?” (Pirkei Avot 1:14).

Het is aan ons om NU te handelen! We weten dat antisemitisme toeneemt en dat het waarschijnlijk nog veel erger wordt. Een perfecte storm van omstandigheden vergroot het gevaar aanzienlijk. Jodenhaters profiteren van de scheuren in onze samenleving. Ze versterken hun hatelijke retoriek op de reguliere media en sociale media en zetten op angstaanjagende manieren geweld aan tegen onze gemeenschappen zonder enige gevolgen te ondervinden.

Van middeleeuws Europa tot nazi-Duitsland uit de 20e eeuw waren joden de zondebok voor alle problemen. Evenzo heeft de COVID-19-crisis een nieuwe wereldwijde antisemitische campagne losgelaten die Israël en het Joodse volk de schuld geeft voor het verspreiden van het coronavirus, het orkestreren van de economische onrust en het profiteren van de pandemie.

In een tijdperk van ongebreidelde samenzweringstheorieën en gepolariseerde politiek, bevordert het nieuwe antisemitisme, aangewakkerd door de aan terrorisme gekoppelde Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) -beweging, de jodenhaat en het geweld wereldwijd, met steun van andere radicale bewegingen in Amerika: de Uiterst rechts, extreem links en de radicale moslims.

De verspreiding en prevalentie van deze haat vandaag dreigt onze Amerikaanse religieuze vrijheid en ons recht op vrijheid, welvaart en veiligheid te vernietigen. We moeten alles doen wat in onze macht ligt om deze enorme storm te stoppen voordat het heel Amerika opslokt.

Dit is het moment om onze dierbaren en onze gemeenschappen te beschermen en Amerikaanse waarden te beschermen. We moeten onze aanpak veranderen van verdediging naar belediging, persoonlijk betrokken raken en out-of-the-box strategieën inzetten.

Wij, als gemeenschap, moeten verschillende principes hanteren om deze kritieke strijd te winnen. Omarm en steun eerst de staat Israël zonder enige voorafgaande voorwaarden. Ten tweede, gebruik het leiderschap, de financiële middelen en de invloed van onze gemeenschap om onszelf te beschermen. Ten derde: bouw een brede coalitie met onze bondgenoten om antisemitisme en andere vormen van onverdraagzaamheid te bestrijden.

Antisemitisme is niet alleen een Joods probleem; het is een Amerikaans probleem dat we samen moeten bestrijden. Financiële middelen zijn nodig om bestaande projecten en platforms te ondersteunen en uit te breiden die terugvechten en jodenhaters verdedigen.

Er moeten extra middelen worden geïnvesteerd in onderzoek en technologie die ons in staat stellen antisemitisme te bestrijden door antisemieten en hun illegale activiteiten, gewelddadige plannen en netwerken aan de kaak te stellen en autoriteiten, media en het publiek onmiddellijk te waarschuwen voor deze bedreigingen.

Hoewel een perfecte storm van antisemitisme opdoemt, mogen we geen toevlucht zoeken. Als het op jodenhaat aankomt, kunnen we het ons niet veroorloven om nog langer passief en risicomijdend te zijn.

Ga met me mee om ervoor te zorgen dat ‘nooit meer’ in feite nooit meer is en dat we geen hulpeloze, vervangbare kanaries meer zijn in de kolenmijn. Laten we out-of-the-box denken en onze middelen gebruiken om de toekomst van joden in Amerika veilig te stellen. Laten we samen indruk maken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Milstein “Never again the canary in the coal mine!; Antisemitism is not only a Jewish problem; it’s an American problem that we must fight together” van 12 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Nooit meer opnieuw de kanarie in de kolenmijn!

  1. Zolang Joden verdeeld blijven is het voor katten makkelijk de kanarie op te vreten.

    Wanneer gaan ze leren dat de mensen die het hardst ‘never again’ roepen het minst te vertrouwen zijn.

    De tijd van woorden is verstreken…….en niet alleen voor Joden!

    Like

Reacties zijn gesloten.