Israëlische ecologen maken een plan om de bedreigde berggazelle te redden

Plaatje hierboven: Het nationale dier van Israël: de berggazelle. Gazelles staan bekend om hun snlheid. Sommige dieren halen wel 100 km per uur [beeldbron: WhatsAnswer]

De bedreigde berggazelle was ooit wijdverbreid in het gebied van de vruchtbare halve maan in delen van het huidige Israël, Libanon, Jordanië, Syrië, Turkije en Irak. Het grootste deel van het voormalige verspreidingsgebied overlapt met gebieden in de regio die nu dichtbevolkt zijn door mensen.

Berggazellen komen het meest voor in Israël, in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever en op de Golanhoogte, maar zijn ook te vinden in delen van Jordanië en Turkije. Hoewel er geen nauwkeurige schattingen zijn van het aantal individuen in het wild, schat Israël dat er in hun land slechts 3.100 bedreigde gazellen zijn.

Archeologische overblijfselen geven ook aan dat gazellen de belangrijkste prooi waren waarop door mensen in het hele Pleistoceen werd gejaagd. Niettemin overleefde de berggazelle tot de 19e eeuw deze jachtdruk en bloeide.

Plaatje hierboven: Een berggazelle in een mozaïek uit de 6e eeuw na Christus dat het atrium van een groot paleiscomplex buiten de stadsmuur van het Byzantijnse Caesarea, Caesarea Maritima, in Israël sierde [beeldbron: Wikimedia Commons]

De toename van de menselijke bevolking in deze regio van c. 5.7 tot c. 66,5 miljoen in de periode 1900–2016, samen met het toegenomen gebruik van vuurwapens en terreinwagens voor de jacht, leidden tot het uitsterven van gazellen uit het grootste deel van dit gebied. Israël en de Palestijnse Autoriteit zijn momenteel de laatste bolwerken van de berggazelle en er wonen ongeveer 5.000 mensen.

Een nieuwe onderzoeksinspanning onder leiding van prof. Yoram Yom-Tov van de Universiteit van Tel Aviv en Dr. Uri Roll van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, samen met Amir Balaban, Ezra Hadad en Gilad Weil, beoordeelt de dynamiek van berggazellen in Israël van het begin van de 20ste eeuw en biedt een vooruitzicht voor het behoud van de soort.

Hun bevindingen werde, afgelopen woensdag gepubliceerd in Oryx – The International Journal of Conservation. Tijdens de jaren 1900 nam de menselijke bevolking van Israël gestaag toe met twee procent per jaar. De menselijke bevolkingsdichtheid is momenteel c. 430 personen per km2 en zal naar verwachting blijven stijgen.

Dit vormt een reeks bedreigingen voor de berggazelle. Deze omvatten verandering van leefomgeving; versnippering en isolatie door wegen, spoorwegen en hekken, predatie door een toenemende populatie van natuurlijke roofdieren en wilde honden, stroperij en botsingen met het wegverkeer. Deze bedreigingen werken vaak synergetisch en versterken hun effecten.

In hun artikel geven de ecologen een overzicht van hoe deze factoren het voortbestaan ​​van deze soort bedreigden en blijven bedreigen. Ze evalueren ook het beleid en de beheeracties, zowel geïmplementeerd als nog steeds vereist, om de persistentie van de berggazelle te waarborgen.

Daarnaast analyseren ze de connectiviteit van gazelle-populaties in het landschap, benadrukken ze sterk gefragmenteerde populaties en suggereren ze mogelijke interventies. Om de connectiviteit te verbeteren, suggereren ze de aanleg van wegen boven / onderpassen op strategische locaties, translocatie van individuen indien nodig, en betere monitoring van potentiële genetische bottlenecks van de risicopopulatie.

Om de effecten van predatie te verminderen, stellen ze voor om de controle over wilde honden te herstellen en het beheer van antropogeen afval te verbeteren. Bovendien moeten er meer inspanningen worden geleverd om stroperij van gazellen op het gebied van wetgeving, handhaving en onderwijs tegen te gaan.

Meer in het algemeen zal de Israëlische bevolking de komende dertig jaar naar verwachting verdubbelen, wat ernstige gevolgen zal hebben voor veel lokale soorten en ecosystemen, waarvan sommige van mondiaal belang zijn. Op nationaal niveau moeten inspanningen worden geleverd om deze groei te beperken en verdere landconversies van natuurlijke habitats naar ander gebruik te stoppen.

De berggazelle is een voorbeeld van een hoefdier met zowel een grote gevoeligheid voor antropogene druk als een groot broedpotentieel. Naarmate meer en meer regio’s worden omgezet in door mensen gedomineerde landschappen, zal de druk op dieren in het wild blijven toenemen en kunnen lessen uit de berggazelle elders waardevol blijken te zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israeli Ecologists Create Plan to Save Endangered Mountain Gazelle” van 10 juni 2020 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.