Het Amerikaanse vredesplan is een slecht akkoord voor Eretz Yisrael

Het is geen vraag of Donald Trump ‘een vriend van Israël’ is. Natuurlijk is hij dat, aangezien hij Jeruzalem erkende als de hoofdstad van het Joodse volk, samen met de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golan. Vergelijk hem ook met Barack Obama en andere Amerikaanse presidenten.

Maar het Amerikaanse vredesplan zal, tenzij het radicaal wordt gewijzigd, Judea en Samaria in gevaar brengen. Het is niet omdat de VS nu tegen de Joodse staat is, maar omdat het maximale dat ze Israël kunnen bieden in een deal met de Arabieren de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria in gevaar zal brengen.

Als je in Kiryat Arba, Hebvron woont, kun je Jeruzalem niet bereiken via Gush Etzion, maar alleen via de zuidelijke route vanuit Beersjeba. Hetzelfde soort omweg als je in Shiloh woont. De tijd die nodig is om onder het Amerikaanse vredesplan naar de hoofdstad te rijden, zal verdubbelen.

De grootste schade, naast het idee van een Palestijnse Arabische staat, is de bevriezing van het joodse leven in de zogenaamde ‘enclaves’. Dit zijn de meest trotse en moedige joodse ‘nederzettingen’, waar de joden die nieuwe buitenposten durven te bouwen wonen, en ze zullen worden veroordeeld tot een belegering.

De geplande ‘blokken’ zijn als getto’s, de droom van Israëlisch links komt uit, ook al betekent het plan dat ze een Israëlische aanwezigheid in de regio’s na 1967 moeten accepteren. Het hele gebied ‘Hebron Hills’ zal in gevaar zijn, gemeenschappen zoals Adora, Negohot, Beit Hagai en Otniel.

Volgens het plan wordt de hele regio rond deze nederzettingen overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. Getto’s binnen de Palestijnse staat. Het is de doodstraf voor deze gemeenschappen. Israël zal Joden niet evacueren zoals ze dat deden vanuit Gaza. Behalve een paar jongeren op een heuveltop, zullen gewone burgers alleen vertrekken als de Arabieren deze steden beginnen aan te vallen.

Er wordt gezegd dat slechts 3 procent van de ‘kolonisten’ in deze 15 enclaves woont. Correct. Maar deze gemeenschappen, als je de geografie van de regio kent, zijn die die een Arabisch-islamitische continuïteit voorkomen, waardoor de Joden grotere gebieden kunnen behouden en strategische locaties kunnen controleren.

Deze enclaves liggen ook dicht bij de joodse heilige plaatsen, van Joseph’s Tomb in Shechem tot Hebron’s Cave of Patriarchs. Elon Moreh, Har Bracha en Otniel zijn heiliger in de traditie dan Beitar Illit.

Het is ook een kwestie van rechtvaardigheid. Deze gemeenschappen zijn de oudste en werden opgericht tussen 1978 en 1984, vóór ‘vredesbesprekingen’, toen het voor een daar wonende Jood betekende dat hij onder terroristen in de steek werd gelaten. Geen lichten op de wegen, geen omleidingswegen, geen gsm-antennes, geen hekken …

Je laat helden niet in de steek, je vraagt ​​ze niet om terug te keren naar hun oorspronkelijke gevaarlijke omstandigheden. 70 procent van Judea en Samaria plus een gebied binnen de Groene Lijn (Umm al-Fahm, Taibeh, Kafer Kasem, Tira …) wordt, als het zover komt, ‘Palestina’ onder het Amerikaanse vredesplan.

Je zou je afvragen: wat is het alternatief? De status-quo, totdat de Arabieren hun definitieve nederlaag accepteren. Dien ze een andere Arabische staat op een zilveren schaal zoals Israël deed in Gaza en ze zullen het gebruiken om de Joden aan te vallen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti “The US Peace Plan is bad for Eretz Israel; It is not Donald Trump, a true friend of Israel, but the dangerous parts of his plan that are being criticized – and justly so” van 11 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Het Amerikaanse vredesplan is een slecht akkoord voor Eretz Yisrael

 1. Ik denk dat we een slimme vos nooit moeten onderschatten.

  Hij kent zijn palestijnse pappenheimers……maar ook die in de rest van de wereld en daartussen moet hij het schip Israel laveren.

  Volgens mij heeft hij intussen wel bewezen dat hij dit aardig kan.

  Tenslotte wonen ook zijn kinderen, familie & vrienden in Israel en hun toekomst wil hij vast niet op het spel zetten.

  Like

 2. Ik vind vooral de oprichting van een Palestijnse staat op Israëlisch grondgebied een slechte zaak. Laat de Palestijnen die Israël niet willen hebben maar verkassen naar Jordanië.

  Netanyahu zou het spel ook slim kunnen spelen en bij wijze van het ‘goede voorbeeld’ te geven aan de Palestijnen en Trump, een DEEL van het plan uitvoeren en dan afwachten wat de Palestijnen doen.

  Het eerste deel van de toepassing van Trump’s plan kan dan zijn dat Israël de soevereiniteit verklaart van de Jordaanvallei en de Joodse gemeentes in Judea & Samaria.

  Dat hebben ze dan alvast bezegeld. De rest zien we dan wel nà de Amerikaanse verkiezingen in november aanstaande. 🙂

  Like

 3. Netanyahu zich zal niet wagen aan een ‘slecht plan voor Israel. Daarvoor is hij een te grote Zionist.

  Is het optimaal.

  Nee, in het leven & politiek bestaat er geen optimaliteit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.