Palestijnen weigeren opnieuw VAE-luchtvracht coronahulp omdat deze via Israël is toegekomen

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft op woensdag 10 juni 2020 andermaal een vliegtuiglading met medische benodigdheden uit de Verenigde Arabische Emiraten geweigerd om het coronavirus te helpen bestrijden, omdat het werd gecoördineerd met Israël in plaats van met hen, meldde AFP.

De vlucht van Etihad Airways, die dinsdag in Israël landde, was de tweede levering van humanitaire vracht in de lucht door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarvan de Palestijnse Arabieren zeggen dat ze deze binnen een maand hebben afgewezen. Die eerst luchtvracht staat nog steeds in een loods op de luchthaven van Ben-Goerion.

Aldus kiest de Palestijnse Autoriteit ervoor om het algemeen welzijn van zijn volk op te offeren eerder dan normalisering van Arabische landen met Israël te accepteren. “We weigeren het te ontvangen omdat het rechtstreeks werd gecoördineerd tussen Israël en hen (de VAE)“, vertelde Hussein al-Sheikh, de minister van Burgerzaken van de PA, aan AFP. “We waren geen onderdeel van de coördinatie“, voegde hij eraan toe.

De PA is verontwaardigd over het regeerakkoord tussen Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz, waarin staat dat de regering in juli de soevereiniteit over Judea en Samaria kan toepassen. Als reactie op de verhuizing kondigde PA-voorzitter Mahmoud Abbas onlangs aan dat de PA niet langer gebonden was aan de overeenkomsten die ze met Israël en de VS ondertekende, inclusief de veiligheidscoördinatie met Israël.

Terwijl Jordanië en Egypte de enige Arabische landen zijn die officiële betrekkingen met Israël onderhouden, hebben de Arabische Golfstaten zoals de VAE zich recentelijk opgewarmd voor de Joodse staat te midden van gedeelde zorgen over Iran.

Terwijl een Etihad-vlucht van 19 mei met Palestijnse hulp van Abu Dhabi naar Tel Aviv ongemarkeerd was, was dinsdag de eerste keer dat een Etihad-vliegtuig in Israël landde met zijn logo, vertelde een bron met kennis van de vlucht aan AFP. Al-Sheikh vertelde AFP dat ‘er geen normalisatie mag zijn vóór het einde van de Israëlische bezetting’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA refuses medical supplies from UAE; For the second time in a month, PA refuses planeload of medical supplies from the United Arab Emirates as it was coordinated with Israel” van 11 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnen weigeren opnieuw VAE-luchtvracht coronahulp omdat deze via Israël is toegekomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.