Een asteroïde zo groot als het Empire State Building scheerde ‘rakelings’ Israël voorbij

Afgelopen zaterdag, 6 juni 2020, is een asteroïde ter grootte van de Empire Statebuilding ‘rakelings’ de aarde voorbijgeschoten. “Rakelings” is misschien wat kort door de bocht want de asteroïde scheerde op ca. 5.100.000 kilometers afstand voorbij of 13 keer de afstand van de maan tot de aarde.

De asteroïde 2002 NN4 mat ongeveer 250 op 570 meter in diameter, wat behoorlijk groot is vergeleken met de gemiddelde grootte van de ca. 1500 asteroïdes die jaarlijks de aarde passeren.

Zo veroorzaakte de meteoor, die op 15 februari 2013 explodeerde boven het Russische Oeralgebergte en een doormeter had van slechts 20 meter en 14.000 ton zwaar, toch heel wat schade en honderden mensen werden gewond (plaatje onderaan).

En op 30 juni 1908 veroorzaakte een massieve inslag van een meteoor nabij de Stony Tunguska-rivier in Siberië de verwoesting van ongeveer 2000 vierkante kilometer onbewoonde bossen in de Taiga.

Asteroid 2002 NN4
De widget op de site van NASA toont de volgende vijf asteroïden die naar verwachting binnen 4,6 miljoen mijl van de aarde zullen komen, en biedt afbeeldingen ter grootte-vergelijking van objecten op aarde.

Hoewel Asteroid 2002 NN4 wordt vergeleken met de gemiddelde grootte van een sportstadion, blijkt een andere asteroïde die naar verwachting op dezelfde dag in de buurt van de aarde zal komen, zo groot te zijn als een vliegtuig en de aarde nadert op een afstand van slechts 890.000 mijl.

Elke week worden er meer dan 30 Near Earth Objects ontdekt, ongeveer 1.500 per jaar, volgens NASA’s Planetary Defense-website. Ongeveer de helft van de bekende NEO’s zijn objecten die groter zijn dan ongeveer 140 meter grootte. De geschatte populatie van NEO’s van deze omvang is ongeveer 25.000.

Israël bedreigd?
Een interdisciplinair team van archeologen en wetenschappers de Tunguska-explosie als een model om het even merkwaardige einde van een bloeiende beschaving te verklaren die duizenden jaren in een vlakte in de buurt van de Dode Zee heeft geleefd. De wetenschappers leverden het bewijs voor een explosieve gebeurtenis met ‘hoge-hitte’ ten noorden van de Dode Zee die onmiddellijk “ongeveer 500 km2 verwoestte”.

De explosie zou alle beschavingen in het getroffen gebied in de Midden-Bronstijd, inclusief en steden en dorpen hebben weggevaagd en mogelijk ook de verwoesting verklaren van de Bijbelse steden Sodom en Gomorah. Science News zegt dat de explosie onmiddellijk ca. 40.000 tot 65.000 mensen zou hebben gedood die woonden in Middle Ghor, een 25 kilometer brede cirkelvlakte in Jordanië.

Volgens Science News heeft radiokoolstofdatering van organisch archeologisch bewijs aangetoond dat “structuren ‘muren van modderstenen’ plotseling verdwenen zowat 3700 jaar geleden, waardoor alleen stenen fundamenten overbleven.” Hedendaagse scherven van pottenbakkers hebben kennelijk temperaturen ervaren die hoog genoeg zijn om ze in glas te veranderen, “misschien net zo heet als het oppervlak van de zon”, aldus de nieuwsbron.

Planetaire Defensie
In 2019, toen iets meer dan 19.000 nieuwe asteroïdes werden ontdekt, kwamen wetenschappers van NASA en andere ruimteagentschappen van over de hele wereld samen voor een internationale conferentie over planetaire defensie, een van de vele stappen in de voorbereidingsplannen van het agentschap voor het geval een asteroïde de aarde zou raken.

Op de Planetaire Conferentie van april/mei 2019 was uiteraard ook een delegatie van Israël uitgenodigd en present. Harel Ben-Ami van Israel Space Agency & Planetary Defense (ISA), SpaceIL, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en ORT Aerospace College, lichtte de Israëlische visie toe op het Planetaire Defensieprogramma.

Plaatje hierboven: De Chelyabinsk meteoor schiet op 15 februari 2013 tegen ca. 69.000 km/u doorheen de hemel over het Russische Oeralgebergte. De meteoor met een doormeter van 20 m. en ca. 14.000 ton zwaar, explodeerde echter in de lucht op ongeveer 30 km boven land. De explosie werd gevolgd door scherpe explosies waarbij naar verluidt honderden mensen gewond raakten, de meesten door rondvliegend gebroken glas [beeldbron: AP Photo/Nasha gazeta]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Celia Jean “Asteroid the size of Empire State Building “nears” earth this weekend” van 7 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogKan een meteoorinslag de verwoesting van Sodom en Gomorrah hebben veroorzaakt?” van 23 december 2018

♦ naar een artikelFive Years after the Chelyabinsk Meteor: NASA Leads Efforts in Planetary Defense” van 15 februari 2018 op de site van NASA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.