Spaanse regering beperkt wapenuitvoer naar Israël uit vrees voor ‘schending mensenrechten’

Plaatje hierboven: Politie handboeien met op de achtergrond Israëlisch geld, met name nieuwe bankbiljetten van 50, 100 en 200 sjekel [beeldbron: 123RF]

De Spaanse regering sprak haar veto uit over de verkoop van 2000 handboeien aan de Israëlische politie, ter waarde van 17.000 euro, uit vrees dat ze volgens het Spaanse dagblad El País zullen worden gebruikt voor het ‘schenden van de mensenrechten’.

Afgezien van de handboeien, werden ook nog twee deals met particuliere Israëlische bedrijven afgewezen. De eerste was de verkoop van 550 eenheden traagheidsmeetsystemen voor onbemande voertuigen, ter waarde van 95.550 euro, uit angst voor militair gebruik.

De derde transactie was de verkoop van computerbeveiligingsapparatuur ter waarde van 10 miljoen euro wegens twijfel over het gebruik ervan. Spanje beoordeelt elke transactie die met Israël wordt gedaan en beslist of het deze goedkeurt of een veto geeft.

In 2019 exporteerde Spanje voor 2,1 miljoen euro aan militair materiaal naar Israël, waaronder nachtzichtapparatuur, schiethulpen en munitieclips.

Wapenuitvoer ter waarde van 1,18 miljard dollars in 2018 maakte van Spanje de op twee na (Frankrijk en Duitsland) grootste wapenexporteur in Europa. Vliegtuigen nemen het grootste deel van de export van Spanje voor hun rekening, gevolgd door marineschepen en sensorsystemen.

Het land exporteerde vliegtuigen, marineschepen en gepantserde voertuigen, waaronder C-295 en A-330 MRTT-vliegtuigen, Hobart-klasse destroyers en Ajax (Scout-SV) naar Australië, Turkije, Saoedi-Arabië, de VAE, Maleisië en Egypte, tussen 2014 en 2018.

Blijkbaar vreest Spanje in die laatste opgenoemde landen geen schending van mensenrechten. Rare jongens toch die Spanjaarden… of zijn het gewoon Israëlhaters en Middeleeuwse Jodenhaters? Dat zou ook kunnen.

Navantia, General Dynamics European Land Systems, Indra Sistemas (Indra) en Sociedad Anonima De Electrónica Submarina (SAES) zijn de belangrijkste Spaanse wapenexporteurs.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alan Einhorn “Spain vetoes selling of handcuffs to Israel Police‘ van 10 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelThe top ten arms exporting countries in 2018” van 8 mei 2019 op de site van Army Technology

♦ naar een artikelSpanish Defence Industry” van 10 maart 2020 op de site van European Security and Defense

Een gedachte over “Spaanse regering beperkt wapenuitvoer naar Israël uit vrees voor ‘schending mensenrechten’

 1. Nee, het heeft allemaal ‘niets met hun eigen Jodenfobie te maken maar ‘alles met de gerechte Spaanse angst voor schending v. mensenrechten

  Gezien hun eigen fascistische geschiedenis en de recente behandeling van Catelaanse leiders na hun protesten voor legitieme onafhankelijkheid (voor Spanje zijn palestijnse rechten legitiem….. Catelaanse illegaal) ) is deze angst dan ook echt te begrijpen.

  Misschien als iemand ze had uitgelegd dat deze handboeien voor sexspelletjes zouden worden gebruikt….had het een minder grote barriere gevormd voor onze Spaanse mensenrechten activisten..

  Maar dan zijn er nog die meestsystemen voor eventuele militaire doeleinden…..dat is inderdaad een zwaar probleem.

  Hoe komt het toch dat al die producenten van wapens altijd zulke moralisten worden wanneer het niet in hun straatje past.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.