Misleiding en bedrog: De Gazastrook zoals niemand wil dat je ze kent of ziet

De Palestijnse terreurgroep Hamas heeft de Palestijnen in de Gazastrook gewaarschuwd geen foto’s uit de Gazastrook meer te publiceren op socialemediaplatforms.

In een verklaring van 9 juni beweerde het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken dat “Israëlische inlichtingendiensten de inwoners van de Gazastrook – via sociale media – hebben gevraagd hun mobiele telefoons te gebruiken om foto’s te maken van verschillende plaatsen in de Gazastrook.”

Hamas waarschuwde de Palestijnen om niet te voldoen aan het vermeende Israëlische verzoek en beweerde dat Israël sociale media-accounts gebruikte om “medewerkers te werven en informatie te verkrijgen”.

Hamas voegde eraan toe dat zijn veiligheidstroepen de Israëlische en Palestijnse accounts op sociale media in de gaten hielden en “juridische maatregelen” zouden nemen tegen de Palestijnen die contact hadden met de vermeende Israëlische inlichtingendiensten.

Is Hamas eigenlijk bezorgd dat de Israëlische veiligheidsautoriteiten de foto’s zouden gebruiken om informanten te ‘rekruteren’ of dat de Palestijnen foto’s zouden kunnen maken van haar tunnels en raketten? Niet precies. Hamas is bezorgd dat de foto’s en video’s die door Palestijnen zijn gemaakt de wereld een andere realiteit van de situatie in de Gazastrook zouden onthullen – een realiteit die in strijd is met alle verhalen en beelden van ‘armoede’, ‘ellende’ en ‘lijden’ van Palestijnen in de Strook.

Wat Hamas voor de wereld wil verbergen, zijn de winkelcentra, supermarkten, chique restaurants, strakke coffeeshops en moderne kledingwinkels die de afgelopen jaren in de Gazastrook zijn ontstaan. Dergelijke beelden zijn tergend gênant voor de leiders van Hamas, die straffeloos willen blijven liegen over de Palestijnen in de Gazastrook die lijden als gevolg van Israëls ‘blokkade’ in de door Hamas gecontroleerde kustenclave.

Deze beelden zijn ook beschamend voor anti-Israëlische propagandisten die een heel andere realiteit van het leven in de Gazastrook willen uitbeelden als onderdeel van hun campagne om Israël te delegitimiseren en joden te demoniseren door ze volledig verantwoordelijk te houden voor het ‘lijden’ van de Palestijnen.

De Hamas-waarschuwing kwam nadat verschillende foto’s en videoclips van het goede leven van veel Palestijnen in de Gazastrook op een aantal socialemediaplatforms verschenen, met name Twitter. Een populair Twitter-account genaamd @Imshin heeft video’s, blogspots en nieuws uit de wereld van de middenklasse en rijken van de Gazastrook verspreid die nooit in de reguliere media zijn gekomen.

Zich baserend op video’s en foto’s gemaakt door Palestijnen, biedt het account een uniek inzicht in het comfortabele leven van Palestijnen in de Gazastrook terwijl ze winkelen en genieten van hun uitjes bij zwembaden, luxe restaurants, luxe hotels en strandresorts.

Op 2 juni stond er een bericht over het Royal House Chalet, ten zuiden van de Universiteit van Gaza – een van de modernste en meest luxueuze resorts in de Gazastrook, volledig uitgerust met een indrukwekkend zwembad en een ultramodern zwembad en luxueuze suites. Een ander bericht is het Viola Restaurant and Café, een populaire plek in de haven van Gaza, beroemd om zijn verscheidenheid aan desserts en snacks.

Meer van dat in meer dan 150 artikels
en duizenden plaatjes op deze blog in de rubriek Gaza Unplugged.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “The Gaza They Do Not Want You to See” van 10 juni 2020 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Misleiding en bedrog: De Gazastrook zoals niemand wil dat je ze kent of ziet

Reacties zijn gesloten.