Vier Britse neonazi’s in de cel waaronder ook Miss Hitler 2016

Vier neonazi’s werden dinsdag in Groot-Brittannië gevangengezet omdat ze lid waren van de verboden National Action groep, waaronder een vrouw die meedeed aan de Miss Hitler 2016 -wedstrijd van de organisatie.

Mark Jones, 25, werd veroordeeld tot vijf en een half jaar voor het spelen van een leidende rol, zelfs nadat de NA de eerste neonazistische groep was die in 2016 werd verboden onder de Britse antiterreurwetten.

Miss Buchenwald
Zijn vriendin, de 23-jarige Alice Cutter, die meedeed aan de schoonheidswedstrijd ‘Miss Hitler 2016’ -contest en door de groep werd voorgesteld als ‘Miss Buchenwald’ – genoemd naar het concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog – werd drie jaar gevangen gezet.

Alice Cutler deed mee aan de schoonheidswedstrijd als Miss Buchenwald en maakte grapjes over het vergassen van synagogen en het gebruik van een jodenhoofd als voetbal.

De groep National Action werd verboden in december 2016, na een reeks incidenten, waaronder de lof voor de moord op parlementslid Jo Cox in de aanloop naar het Brexit-referendum eerder dat jaar. “Rot in hell, bitch” grapte Miss Buchenwald destijds over de moord op Jo Cox.

Haar medeverdachten Garry Jack, 24, en Connor Scothern, 19, werden respectievelijk vier en een half jaar en 18 maanden gevangen gezet.

De regering beschreef de groep National Action als een “racistische, antisemitische en homofobe organisatie die haat aanwakkert en geweld verheerlijkt”.

Rechter Paul Farrer van de Birmingham Crown Court vertelde Jones dat hij na het verbod ‘een belangrijke rol in de voortzetting van de organisatie’ had gespeeld. Hij zei dat Cutter geen organisatorische of leidende rol had, maar een ‘vertrouwde vertrouwenspersoon’ was van een van de leiders van de groep, en ook een relatie had met Jones.

Aanklagers zeiden dat een huiszoeking die door Cutter en Jones werd gedeeld, nazi-parafernalia en boeken aan het licht bracht, hakenkruisoorringen en sjaals, knokkels en talloze messen. Jack werd beschreven als een actief lid van National Action, zelfs na het verbod en had een eerdere veroordeling voor het ophangen van raciaal geladen stickers op een universiteitscampus.

Scothern was ook een actief lid en had bijna 1.500 stickers verspreid waarin werd opgeroepen tot een ‘definitieve oplossing’ in verwijzing naar de genocide op de joden door de nazi’s. Directeur van het openbaar ministerie Max Hill sprak vóór de veroordeling over National Action-leden als ‘diehards’ die ‘teruggrijpen naar de tijd van niet alleen antisemitisme, maar de Holocaust, het Derde Rijk in Duitsland’.


Bronnen:

naar een artikel “‘Miss Hitler’ entrant among 4 neo-Nazis jailed in UK” van 10 juni 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

naar een artikel “Alice Cutter: Ex-Miss Hitler entrant among four ‘diehards’ jailed for belonging to banned far-right group” van 9 juni 2020 op de site van Sky News

Een gedachte over “Vier Britse neonazi’s in de cel waaronder ook Miss Hitler 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.