Iran schuift gevaarlijk dichterbij een nucleaire uitbraak en Europa kijkt alleen boos naar Israël

Volgens het laatste rapport van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de International Atomic Energy Agency (IAEA), schendt het Iraanse regime nu comfortabel alle beperkingen van de nucleaire deal die het nooit heeft ondertekend.

De heersende mullahs hebben hun totale voorraad laagverrijkt uranium met ingang van 20 mei 2020 verhoogd van 1.020,9 kg (1,1 ton) tot 1.571,6 kg (1,73 ton). Dit is ongeveer acht keer meer dan wat het regime mocht handhaven onder de misplaatste nucleaire deal die bekend staat als het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA).

Teheran had volgens de voorwaarden van de JCPOA een voorraad van 202,8 kilogram (447 pond) mogen aanhouden en uranium tot 3,67% verrijken. Iran verrijkt nu uranium tot een zuiverheid van 4,5% en bezit meer zwaar water dan volgens de nucleaire overeenkomst was toegestaan.

Bovendien staan ​​de mullahs de IAEA nog steeds niet toe haar locaties te inspecteren, een langetermijnprobleem dat volgens het recente rapport naar verluidt de internationale inspecteurs thans ‘ernstige zorgen’ baart. Bovendien heeft Iran, ondanks het feit dat Iran partij is bij het Non-Proliferatieverdrag (NPV), dat het wel heeft ondertekend, geweigerd de IAEA volledig toe te staan ​​haar locaties te inspecteren, met name om de militaire locaties van Iran, waar nucleaire activiteiten plaatsvinden, te controleren.

Helaas gaf een van de gevaarlijkste concessies die de regering-Obama aan de Iraanse regering deed, toe aan de eis van de Iraanse leiders dat militaire locaties buiten het bereik van de IAEA zouden zijn. Door deze concessie is het regime op verschillende spraakmakende locaties zoals het militaire complex Parchin ten zuidoosten van Teheran vrij geweest om nucleaire activiteiten uit te voeren zonder inspectierisico.

Het recente rapport van de IAEA geeft nog steeds geen volledig beeld van de nucleaire activiteiten van Iran en onderschat de omvang van het nucleaire programma van de mullahs jammerlijk. De Iraanse autoriteiten hebben zelfs toegegeven dat ze een hoger verrijkt uraniumgehalte hebben dan door de IAEA wordt gerapporteerd.

De chef van de Atomic Energy Organization of Iran, Ali Akbar Salehi, verklaarde dat Iran een toereikend aanbod van 20% verrijkt uranium heeft. ‘Op dit moment hebben we genoeg 20% ​​uranium’, zei hij tegen het Iraanse Studenten Nieuws Bureau, ISNA, ‘maar we kunnen meer produceren als dat nodig is’.

Hij voegde eraan toe dat het land de uraniumverrijking op een veel hoger niveau hervat in de kerncentrale van Fordow – een ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit die naar verluidt op een van de bases van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) is gevestigd – en uraniumgas in centrifuges injecteert en het bedienen van 60 IR-6 geavanceerde centrifuges.

Het is belangrijk dat de IAEA bij verschillende gelegenheden de nucleaire activiteiten van Iran niet nauwkeurig heeft opgespoord. In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in november 2018 bracht bijvoorbeeld de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een verhaal uit waarin stond dat Iran een ‘geheim atoommagazijn had voor het opslaan van enorme hoeveelheden apparatuur en materiaal van het geheime kernwapenprogramma van Iran’.

Hoewel de Iraanse leiders erop stonden dat het nucleaire magazijn een tapijtreinigingsinstallatie was, werden op de locatie sporen van radioactief uranium gedetecteerd; De waarschuwing en andere rapporten van Israël zijn juist gebleken. Israëls inbeslagname van documenten uit 2018 uit een ‘nucleair archief’ in Teheran beantwoordde enkele vragen die de IAEA al decennia lang niet heeft beantwoord.

Volgens het Institute for Science and International Security:

Hoeveel kernwapens was Iran van plan te gaan maken en hoe ging het deze beslissing uitvoeren? Deze vraag was eind 2015 en begin 2016 niet te beantwoorden op basis van de informatie in handen van Iran’s Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), toen de langlopende kwesties, waaronder de mogelijke militaire dimensies (PMD), werden aangepakt vóór de start van de uitvoering van het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA). Maar nu, met Israëls 2018 Inbeslagneming van documenten, computerbestanden en afbeeldingen uit een ‘Nucleair Archief’ in Teheran, kunnen dergelijke vragen veel beter worden aangepakt.

Het Institute for Science and International Security legde in zijn rapport uit dat:

Iran van plan was vijf kernkoppen te bouwen, elk met een explosieve opbrengst van 10 kiloton en in staat om te worden afgeleverd door ballistische raketten … Dit rapport bespreekt een ander document dat beschikbaar is in het archief Dat geeft een vroege kijk op hoe Iran van plan was zijn doel van het ontwerpen en vervaardigen van vijf kernwapens te bereiken tegen 2003.

Zijn de VS en de VN blij om stil te blijven zitten terwijl de heersende mullahs van Iran gevaarlijk dichterbij een nucleaire uitbraak komen?


Bronnen:

naar een artikel van Majid Rafizadeh “Iran Close to Nuclear Weapons Breakout” van ç juni 2020 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Iran schuift gevaarlijk dichterbij een nucleaire uitbraak en Europa kijkt alleen boos naar Israël

  1. Wanneer je zelf op springen staat zoek je een uitweg om met een beschuldigende vinger naar te wijzen.

    Voor Iran is dat Amerika & Israel.

    Voor Europa is dat Israel (Amerika durven ze nog niet).

    Europa stelt in de wereld niet veel meer voor …..alleen hebben ze het zelf nog niet door.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.