Palestijnen en hun probleem met ‘vrede’ en ‘normale’ betrekkingen met Israël

De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riad Malki, lijkt een ‘misdaad’ te hebben begaan. Hij zei dat de Palestijnen bereid zijn een ontmoeting met Israëli’s te houden! Malki legde deze ‘schandalige’ verklaring af tijdens een bijeenkomst vorige week met buitenlandse journalisten.

Het Palestijnse leiderschap heeft vertrouwen in de Russische president Vladimir Poetin“, zei Malki, verwijzend naar de mogelijkheid om onder auspiciën van de Russische president een videovergadervergadering te houden tussen PA-president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “De Palestijnen zullen deze mogelijkheid overwegen als Rusland besluit dat het nuttig is.

De Palestijnse leiders boycotten sinds 2014 vredesonderhandelingen met Israël. Sinds 2017 boycot de Palestijnse leiding ook de Amerikaanse regering als reactie op het besluit van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Abbas kondigde op 19 mei zijn besluit aan om afstand te doen van alle overeenkomsten en afspraken met Israël en de VS, inclusief veiligheidssamenwerking.

Wat het Palestijnse leiderschap betreft, zijn Israël en de Amerikaanse regering nu de belangrijkste vijanden van de Palestijnen. Het is verboden met een Israëlische of Amerikaanse functionaris te praten. Het is ook taboe geworden voor elke Palestijn om te praten over het houden van vergaderingen met Israëlische of Amerikaanse functionarissen.

De uitspraken van Malki hebben daarom tot grote woede geleid onder de Palestijnen, van wie sommigen hem afwijzen en zijn ontslag eisen. Met name degenen die Malki nu veroordelen, zijn niet alleen afkomstig van extremistische groeperingen die tegen een vredesproces met Israël zijn, maar ook van Abbas ‘eigen regerende Fatah-factie.

Dit is dezelfde Fatah waarnaar in de internationale media regelmatig wordt verwezen als de ‘gematigde’ factie van de Palestijnen. Fatah, opgericht in 1959, is de volledige naam van de Palestijnse Nationale Bevrijdingsbeweging (PLO). In 1967 trad Fatah toe tot de PLO, die in 1993 het Oslo-akkoord met Israël ondertekende om het Israëlisch-Palestijnse conflict schijnbaar te beëindigen door middel van territoriale concessies.

Destijds stuurde PLO-leider Yasser Arafat een brief naar de toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin, waarin hij beweerde dat de PLO bereid was het bestaansrecht van Israël te erkennen, zich ertoe te verbinden een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te vinden en afstand te doen van alle vormen van terrorisme.

Zevenentwintig jaar later zijn de leiders van Fatah kennelijk van mening dat het voeren van onderhandelingen met Israël een ‘misdaad’ is en dat Palestijnen die nog steeds geloven in een vredesproces met Israëliërs op zijn minst van hun baan moeten worden ontheven. In reactie op de verklaringen van Malki gaf de hoge Fatah-functionaris Tawfik Tirawi een strenge waarschuwing aan de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken en beschuldigde hem ervan te handelen in strijd met de Palestijnse ‘nationale consensus’.

De Fatah-functionaris zei tegen Malki:

Het wordt tijd dat je naar huis gaat voor zelfreflectie. Je kunt niet langer, met een minimum aan diplomatie, de ambities van het [Palestijnse] volk uitdrukken. De premier moet dringend overwegen om u te vervangen.

Vanwege Tirawi’s achtergrond en hoge positie in Fatah, heeft zijn aanval op de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken gewicht. Tirawi, die de rang van Brigadegeneraal bekleedt en lid is van het Centraal Comité van Fatah, heeft in 1994 de Palestijnse Algemene Inlichtingendienst opgericht en geleid.

Het is ook opmerkelijk dat er na de aanval van Tirawi op Malki geen Fatah-leider is gekomen In de verdediging van Malki. Fatah’s stilzwijgen kan in feite worden gezien als een bekrachtiging van Tirawi’s oproep om een ​​Palestijnse functionaris te ontslaan die zich bereid verklaart vergaderingen met Israëliërs te houden.

Tirawi’s aanval op Malki is intussen verwelkomd door verschillende Palestijnse groepen die het bestaansrecht van Israël afwijzen, waaronder de door Iran gefinancierde Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Hamas zei dat de opmerkingen van Malki aangeven dat het Palestijnse leiderschap niet serieus is over de dreiging om weg te lopen van alle overeenkomsten en afspraken met Israël.

Deze verklaringen tonen aan dat de Palestijnse leiding niet de wil heeft om de [Israëlische] plannen voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever te confronteren‘, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qassem. “Ze laten ook zien dat de Palestijnse leiders blijven wedden op haar betrekkingen met de bezettingsregering.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: The Problem with ‘Peace’” van 8 juni 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.