10 juni massacres in Lidice en Oradour-sur-Glane: nooit vergeten, nooit vergeven

Het bloedbad in Lidice
… hield de volledige vernietiging in van het dorp Lidice, in het protectoraat Bohemen en Moravië, nu de Tsjechische Republiek, in juni 1942 op bevel van Adolf Hitler en Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Deze massacre gebeurde als vergelding voor de moord op Reichsprotektor Reinhard Heydrich in het late voorjaar van 1942.

Op 10 juni 1942 werden alle 173 mannen uit het dorp die ouder waren dan 15 jaar geëxecuteerd. Nog eens 11 mannen uit het dorp die destijds niet aanwezig waren, werden later gearresteerd en kort daarna geëxecuteerd, samen met verschillende anderen die al waren gearresteerd.

De 184 vrouwen en 88 kinderen werden gedeporteerd naar concentratiekampen; Een paar kinderen die raciaal geschikt werden geacht en daardoor in aanmerking kwamen voor Germanisering, werden overgedragen aan SS-families en de rest werd naar het vernietigingskamp Chełmno gestuurd waar ze werden vergast.

De Associated Press citeerde Duitse radio-uitzendingen die het in New York ontving en zei: “Alle mannelijke volwassenen van de stad werden doodgeschoten, terwijl de vrouwen in een concentratiekamp werden geplaatst, en de kinderen werden toevertrouwd aan geschikte onderwijsinstellingen.”

Ongeveer 340 mensen uit Lidice stierven als gevolg van de Duitse vergelding (192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen) en na het einde van de oorlog keerden slechts 153 vrouwen en 17 kinderen terug.

Het bloedbad van Oradour-sur-Glane
… verwijst naar de vernietiging op 10 juni 1944 van dit dorp in de Haute-Vienne, ongeveer twintig kilometer ten noordwesten van Limoges, en het bloedbad onder de bevolking, door een detachement van het 1e bataljon van het 4e Panzergrenadier-regiment ‘Der Führer’ behorend tot de Panzerdivision ‘Das Reich’ van de Waffen-SS.

Het is het grootste bloedbad onder burgers dat in Frankrijk door de Duitse legers is gepleegd, vergelijkbaar met die van Marzabotto of de massacre in Distomo (de laatste ook gepleegd op 10 juni 1944), die op het westfront van de gemeenschappelijke praktijken aan het oostfront.

Massacre in Distomo, Griekenland, 10 juni 1944

Oradour-sur-Glane was een klein boerendorpje van ongeveer 350 inwoners, gelegen nabij Clermont-Ferrand, zo’n 24 kilometer ten noordwesten van Limoges. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond het zich in de door Duitsland bezette zone van Frankrijk.

Op 10 juni 1944 vermoordden troepen van de 2e Waffen-SS Panzer Division (gepantserde divisie), Das Reich, 642 mensen, bijna de hele bevolking, en verwoestten vervolgens het dorp. Na de oorlog wedijverde Oradour-sur-Glane met Lidice als een iconisch symbool van Duitse misdaden tegen burgers in bezet Europa.


Bronnen:

♦ naar een artikelMassacre d’Oradour-sur-Glane” en een artikelLidice massacre” From Wikipedia, the free encyclopedia

3 gedachtes over “10 juni massacres in Lidice en Oradour-sur-Glane: nooit vergeten, nooit vergeven

  1. Vergeet ook niet de razzia in Putten. 1 oktober 1944. De zelfde dag zijn 6 mannen en 1 vrouw dood geschoten uit wraak. Alle mannen werden weggevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Uiteindelijk zijn 552 mensen omgebracht en 110 dorpshuizen platgebrand .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.