Hermann Gräbe: ‘De put was bijna tweederde gevuld. Ik schatte dat er al duizend mensen in zaten.’

Hermann Friedrich Graebe werd geboren in 1900 in Gräfrath, een klein stadje in het Rijnland in Duitsland. Hij kwam uit een arm gezin – zijn vader was een wever en zijn moeder hielp het gezinsinkomen aanvullen door als huishoudster te werken. Naast de economische tegenspoed waren de Graebes protestanten die in een overwegend rooms-katholiek gebied woonden.

In 1924 trouwde Hermann Friedrich Graebe en voltooide al snel zijn opleiding tot ingenieur. Graebe werd lid van de nazi-partij in 1931, maar raakte al snel ontgoocheld over de beweging. Tegen 1934 – een jaar nadat Hitler aan de macht was gekomen – bekritiseerde hij tijdens een partijvergadering openlijk de nazi-campagne tegen Joodse bedrijven.

Als hij een lesje moest leren over het gevaar van zo’n stap, kwam het al snel. Na dat incident werd Graebe door de Gestapo opgepakt en enkele maanden gevangengezet in Essen. Gelukkig voor hem werd hij zonder proces vrijgelaten.

Hermann Friedrich Gräbe, een zeer bekwame ingenieur, werkte vanaf 1941 als regiodirecteur van een bouwbedrijf in Solingen in het door Duitsland bezette Oekraïne. Hij voerde “oorlogsmissies” uit in Volhynia en leidde het onderhoud en de aanleg van spoorwegen voor de Reichsbahn. Op 6 november 1941 was hij in Rivne (Rovno) – en later in Dubno – getuige van het bloedbad van de Joodse bevolking.

Graebe werd getuige van de gruweldaden van de Duitsers en hun Oekraïense collaborateurs tegen de Joodse bevolking. Bij een van deze incidenten, op 5 oktober 1942, was hij aanwezig op de massamoordsite op het vliegveld bij Dubno en zag hij hoe 5.000 joodse mannen, vrouwen en kinderen, naakt opgesteld voor eerder gegraven putten, het koud hadden en werden neergemaaid door SS-vuurpelotons en hun gewillige Oekraïnse beulen.

Gräbe was dermate in shock dat hij besloot om te doen wat hij kon om zoveel mogelijk Joodse levens te redden. Als anti-nazi was hij ervan overtuigd dat hij erin slaagde duizenden joden valse documenten te bezorgen en deze officieel als arbeid op zijn bouwplaatsen te bezetten. “Je kunt niet zoveel bloed voor je zien stromen en niet van streek zijn“, zei hij later. “Ik moest iets doen. Ik moest zoveel mogelijk mensen beschermen.

In de chaos van de laatste maanden van de oorlog wist hij zijn aantekeningen over moordacties naar het Westen te krijgen. Ze lieten de Amerikanen massagraven in Oekraïne ontdekken en de verantwoordelijken identificeren. Gräbe was in 1946 getuige in Neurenberg tijdens de processen tegen oorlogsmisdadigers.

Zijn gedetailleerde verklaringen droegen beslissend bij tot de overtuiging van veel ambtenaren. Hier is zijn ooggetuigenverslag:

De teamleider en ik gingen direct naar de putten. Niemand hield ons tegen. Dus hoorde ik geweerschoten elkaar snel opvolgen van achter een berg aarde. De mensen die uit de vrachtwagens stapten – mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden – moesten zich uitkleden in opdracht van een SS-man die een zweep droeg. Ze moesten hun kleren neerleggen waar hun werd verteld, daar de schoenen, daar de kleren, daar het ondergoed. Ik zag stapels schoenen van ongeveer 800 tot 1000 paar, grote stapels ondergoed en kleding.

[..]

Zonder te schreeuwen of te huilen kleedden deze mensen zich uit, hielden zich gegroepeerd in families, kusten, namen afscheid en wachtten op een teken van een andere SS’r die bij de put stond, ook met een zweep in zijn hand. Tijdens het kwartier dat ik daar was, hoorde ik niemand klagen of om genade vragen. Ik keek naar een gezin van acht, een man en een vrouw van rond de vijftig, met hun kinderen van tussen de twintig en twintig jaar, en twee volwassen meisjes van achtentwintig of negenentwintig.

[..]

Een oude vrouw met sneeuwwit haar hield een eenjarig kind in haar armen terwijl ze hem zong en kietelde. Het kind leek met plezier te tjilpen. De ouders keken met tranen in hun ogen. De vader hield een jongen van ongeveer tien jaar oud bij de hand en sprak zachtjes tot hem, terwijl de jongen moeite had om niet te huilen. De vader wees naar de lucht, streelde het hoofd van zijn zoon en leek hem iets uit te leggen.

[..]

Op dat ogenblik begon de SS’r bij de put iets tegen zijn kameraad te roepen. Deze laatste telde ongeveer twintig mensen en beval hen achter de terp te gaan. Onder hen was de familie die ik zojuist noemde. Ik herinner me nog goed een jong meisje, dun met zwart haar en dat, terwijl ze voor me langs liep, erop wees en zei: “drieëntwintig jaar”.

[..]

Ik liep de heuvel rond en stond voor een angstaanjagende tombe. Mensen zaten stevig op elkaar gepakt en lagen op elkaar zodat je alleen hun hoofd kon zien. Bijna allemaal spoot er bloed uit hun hoofd op hun schouders naar hun schouders vanaf hun hoofd. Sommige mensen waren altijd onderweg. Sommigen hieven hun armen op en draaiden hun hoofd om te laten zien dat ze nog leefden.

[..]

De put was voor bijna tweederde gevuld. Ik schatte dat er al duizend mensen in zaten. Ik zocht de man die had vermoord. Hij was een SS-man, die aan de rand van het smalle uiteinde van de put zat, met zijn voeten in de put bungelend. Hij hield een machinepistool op zijn schoot en rookte een sigaret. De mensen, volledig naakt, daalden een paar treden af ​​die in de kleimuur van de put waren gesneden en klommen op de hoofden van degenen die al lagen waar de SS hen had geleid.

[..]

Ze gingen voor degenen liggen die al dood of gewond waren, sommigen streelden degenen die nog leefden en spraken zachtjes tot hen. Vervolgens hoorde ik een reeks schoten. Ik keek in de put en zag dat de lichamen nog trilden of dat de hoofden al neerlagen, roerloos boven de lichamen eronder. Bloed spoot uit hun nek. De volgende batch naderde al. Ze daalden af ​​in de put, stonden in de rij tegen de vorige slachtoffers en werden neergeschoten.

De gevolgen voor hem en zijn gezin waren bitter. Ze kregen doodsbedreigingen. Wie voor de oorlog een ervaren ingenieur en ondernemer was geweest, kon bovendien in het naoorlogse Duitsland geen werk meer vinden. Niemand wilde zaken doen met de ‘verrader van het vaderland’, degene die alleen spuwde. In 1948 emigreerde Gräbe met zijn vrouw en zoon naar Californië. In 1953 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit.

In 1965, toen Gräbe in Israël werd geëerd als een “Rechtvaardige onder de Volkeren” bij het Yad Vashem-monument, was hij het onderwerp van gewelddadige laster in Duitsland. Georg Marschall, een van de nazi-misdadigers die in Neurenberg wegens Gräbe’s verklaringen was veroordeeld, kreeg in 1966 een herziening van zijn proces. Zijn advocaat trok de geloofwaardigheid van Gräbe als getuige in twijfel en kreeg te horen dat hij van het afleggen van valse verklaringen zou worden beschuldigd.


Bronnen:

♦ naar een artikelHermann Gräbe: ‘La fosse était pleine presque aux deux tiers. J’ai estimé qu’elle contenait déjà un millier de personnes’” van 7 juni 2020 op de site van Philosémitisme

♦ naar een artikelHermann Friedrich Graebe; The Witness to Murder Who Decided to Act” op de site van Yad Vashem

Een gedachte over “Hermann Gräbe: ‘De put was bijna tweederde gevuld. Ik schatte dat er al duizend mensen in zaten.’

  1. Het toont vooral de ‘morele verlichting’ van de progressieve Westerse/Christelijke Europeaan.

    Anno 2020 is er nog niets veranderd.

    De complottheorieën tegen Joden, Zionisten & Israel vliegen ons om de oren net als 700 jaar geleden tijdens de pest pandemie…..hét zuurstofapparaat waarmee armzalige Jodenhaters kunnen/konden blijven doorademen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.