Duizenden betogers op marxistisch en arabisch protest tegen Israël’s annexatieplannen

Plaatje hierboven: Tel Aviv, 6 juni 2020. Duizenden Israëliërs -Joden én arabieren – demonstreren samen op het Rabin-plein in Tel Aviv tegen de annexatieplannen van premier Netanyahu [beeldbron: Nir Keidar]

De betoging, die werd georganiseerd door de extreem-links marxistische Meretz partij, draaide meteen uit op een felle anti-Zionistische en pro-Palestijnse  [lees: anti-Israëlische] manifestatie.

Naast Israëlische vlaggen waren ook Palestijnse vlaggen te zien en rode communistische vlaggen met hamer & sikkel, alsook werden borden meegedragen met ‘Palestinian Lives Matter’ (gejat van ‘Black Lives Matter’ in de VS) en ook ‘Nakba: we cann’t breath since 1948′.

Meretz haalde bij de laatste verkiezingen slechts 3 zetels (op 120) en mikt bij gebrek aan aanhangers tegenwoordig op de arabische kiezers. Op de manifestatie werd ook vanuit de VS een videoboodschap uitgezonden van Bernie Sanders uit Vermont die de demonstranten toesprak met:

De plannen om een ​​deel van de Westelijke Jordaanoever illegaal te annexeren, moeten worden stopgezet. De bezetting moet worden beëindigd en we moeten samenwerken aan een toekomst van gelijkheid en waardigheid voor alle mensen in Israël en Palestina.

De demonstranten, naar verluidt ongeveer 6000, droegen gezichtsmaskers en hielden zich meestal aan de sociale afstand beperkingen tijdens het protest op zaterdagavond. Zij stapten op van het Tel Aviv Museum of Art naar het Rabin-plein onder de vlag “Nee tegen annexatie, nee tegen bezetting, ja tegen vrede en democratie“.

Sommigen droegen Palestijnse vlaggen en foto’s van Iyad Halak, de autistische Palestijnse man die vorige maand door de Israëlische grenspolitie in Jeruzalem werd gedood. Meretz-leider Nitzan Horowitz vertelde de demonstranten dat annexatie een ‘oorlogsmisdaad’ is en een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Avi Abelow zei over de manifestatie:

Dit protest werd vanavond bijgewoond door een massa Arabische Israëli’s, die de meest gezegende Arabische moslims in het Midden-Oosten zijn met vrijheid en gelijkheid in de Joodse staat Israël. Zij werden vergezeld door linkse Israëli’s die liever de terroristische vijanden van Israël steunen dan een staat te hebben, in plaats van een sterk en veilig Israël te steunen. Ze kwamen bijeen om te protesteren tegen de aanstaande toepassing van de Israëlische wet in gebieden in Judea en Samaria. Demonstranten gebruiken George Floyd-borden met de taal ‘Palestinian Lives Matter’, en laten ons nogmaals zien hoe links de anti-Amerikaanse protesten verbindt met anti-Israël-protesten. Ze zwaaiden met PLO-vlaggen, rood-communistische vlaggen en zongen het Palestijnse volkslied. Nauwelijks Israëlische vlaggen. Toch is de boodschap van de media dat ze protesteren omwille van Israël. Werkelijk?

Na de demonstratie blokkeerden sommige demonstranten het verkeer rond Rabin Square. De politie gebruikte geweld om ze te verspreiden en arresteerde vijf van de demonstranten, waaronder een fotograaf van de Haaretz-krant die zei dat hij door de politie was geslagen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vorige week dat hij een streefdatum in juli heeft om de Israëlische soevereiniteit uit te breiden tot ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, zoals voorzien in het Israëlisch-Palestijnse vredesplan van de Trump-regering.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Avi Abelow “Anti-Israel Leftists Protest in Tel Aviv” van 6 juni 2020 op de site van Israel Unwired

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Bernie Sanders addresses thousands protesting the annexation of the West Bank” van 7 juni 2020 en een artikel van Abe Silberstein “The Israeli left is dead. Can Jewish and Arab cooperation save it?” van 22 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel‘It’s a war crime’: Thousands rally in Tel Aviv against Netanyahu annexation bid” van 6 juni 2020 en een artikelA week later, Netanyahu says police killing of autistic man was a ‘tragedy’” van 7 juni 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.