Dubai: ‘Het wordt tijd dat de Golfstaten de relaties met Israël normaliseren’

Sinds begin 2020 is het normalisatietempo tussen Israël en Arabische landen aanzienlijk versneld op politiek, militair, economisch en zelfs sportfront. Tel Aviv wil graag geheime relaties met Arabische landen bekendmaken om te breken met de politieke traditie.

De huidige ontwikkelingen vielen samen met de aankondiging van de zogenaamde ‘Deal of the Century’ die het Witte Huis eind december 2019 onthulde. Met name Egypte en Jordanië zijn de enige Arabische landen die officiële diplomatieke betrekkingen met Israël hebben.

Pragmatisme en politiek realisme lijkt het stilaan te halen op de eeuwenoude Arabische en of islamitische weerzin jegens Joden en sinds 1948 jegens hun Joodse natiestaat Israël.

Voormalig politiechef luitenant-generaal Dhahi Khalfan Tamim in Dubai veroorzaakte het afgelopen weekeinde voor wat controverse toen hij in een reeks tweets de Perzische Golfstaten en de rest van de Arabische wereld opriep om toe te geven dat ze open diplomatieke betrekkingen met Israël willen aangaan, berichtte Channel 12 News op zaterdag.

Tamim, momenteel plaatsvervangend hoofd van de politie, staat bekend als de politieagent die de connectie van de Mossad-inlichtingendienst met de liquidatie op 19 januari 2010 van Mahmoud al-Mabhouh, medeoprichter van de Izzadin al-Qassam Brigades (Hamas), in de hoofdstad van de VAE heeft blootgelegd.

Hij staat ook bekend als een harde criticus van de Palestijnen en een fervent voorstander van de Amerikaanse president Donald Trump. In een reeks tweets die volgens het rapport binnen enkele minuten viraal gingen, schreef Tamim:

De waarheid is dat het zinloos is om Israël niet te erkennen. Israël is een land dat is gebouwd op wetenschap, kennis, welvaart en sterke relaties met alle ontwikkelingslanden. Wie zijn de mensen die de [internationale] status van Israël niet erkennen? Waar denken ze dat de joden vandaan komen? Hawaii?

In een andere tweet spoorde Tamim de Arabische wereld verder aan om de betrekkingen met Israël te formaliseren, verwijzend naar de nauwe banden van Doha met de terroristische groepering die de Gazastrook regeert:

Zodra de Golfstaten hun betrekkingen met Israël normaliseren, is de rol van Qatar als gemachtigde voor terroristische organisaties voorbij. Het is bekend dat Qatar Hamas steunt en nog steeds een relatie met Israël onderhoudt. Dus wat weerhoudt ons ervan om er een normale relatie mee te hebben [Israël]? De Joodse staat wil vrede en veiligheid op lange termijn. Ik steun dat. Alle Arabische landen, de VAE en het Saoedische koninkrijk accepteren Israël en willen vrede sluiten met Israël. Wanneer dat gebeurt, heeft Qatar zijn strijders niet langer nodig op zijn grondgebied. De oorlog zal eindigen.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Arab Gulf states have no good options” van 4 juni 2020 en een artikel van Israel Kasnett “Should Israel sign non-aggression pacts with Arab countries?” van 29 december 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Dubai: ‘Het wordt tijd dat de Golfstaten de relaties met Israël normaliseren’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.