Bijna de helft van het Joodse erfgoed in Syrië en Irak is geruïneerd

Volgens een onderzoeksproject is bijna de helft van de joodse vindplaatsen in Syrië en een kwart van de vindplaatsen in Irak vernietigd.

In Irak zijn ten minste 68 van de 297 joodse erfgoedsites zodanig verslechterd dat ze niet meer te repareren zijn, zei het in Londen gevestigde Joods Cultureel Erfgoedinitiatief in zijn eerder dit week gepubliceerde rapport. In Syrië hebben minstens 32 van de 71 dergelijke sites het punt van geen terugkeer overschreden, aldus het rapport.

De constructies dateren van de tweede helft van het eerste millennium voor Christus tot heden. De meeste sites zijn gebouwd in de 19e of 20e eeuw. Ondanks de inspanningen van het onderzoeksteam is de toestand van veel sites niet bekend.

In Irak bestaat onzekerheid over tweederde van de sites. Slechts 11% van de 297 Iraakse sites staan ​​nog overeind. Daarvan zijn de meeste in slechte of zeer slechte staat. In Syrië is het lot van slechts 8% van de Joodse sites onduidelijk, maar 45% is vernietigd. De overgebleven sites hebben het beter gedaan dan de Iraakse, en de meesten worden volgens het rapport in redelijke staat gehouden.

Tot de meest bedreigde structuren behoren de Bandara-synagoge in Aleppo, Syrië uit de 5de eeuw (Byzantijnse periode) en de synagoge van de profeet Elijah in Damascus, vonden de onderzoekers. In Irak vond het grootste deel van de vernietiging plaats in de tweede helft van de 20e eeuw.

Synagoge van Mosoel in Irak, april 2019 [bron

Dit mede als gevolg van verwaarlozing, hergebruik voor verschillende doeleinden – winkels, autoreparatie, enz. – en vernietiging voor herontwikkeling in de nasleep van de emigratie van de Joodse gemeenschap en de inbeslagname van joods bezit, vertelde Michael Mail, de directeur van de Stichting voor Joods Erfgoed, aan de Jewish Telegraphic Agency.

“Het joodse erfgoed in Mosul werd aangetast door de strijd om de stad te bevrijden van ISIS, maar verkeerde al in een vergevorderd stadium van verval voordat de groep de stad in 2014 in beslag nam”, zei hij. Mail zei dat het heiligdom van de profeet Ezechiël in al-Kifl, gebouwd van de 12de tot de 14de eeuw, tegenwoordig de sjiitische Al-Nukhailah-moskee is (plaatje bovenaan).

Michael Mail zei:

Hebreeuwse inscripties en andere sporen van de joodse aard van het heiligdom blijven in de kamer met het graf van Ezechiël. In Syrië is het tempo van achteruitgang en vernietiging de afgelopen decennia toegenomen, hoewel het geweld en inbeslagname van joodse eigendommen eerder plaatsvonden waaronder’ zware schade aan de Bandara-synagoge in Aleppo tijdens anti-joodse rellen in 1947. Synagogen zijn er in de beste staat onder Joodse erfgoedsites.

De synagoge van de profeet Elia in Jobar, een buitenwijk van Damascus, gebouwd ca. 720 na Chr. en daarmee de oudste synagoge van Syrië, werd in mei 2014 ‘grotendeels vernietigd’ en de toestand en locatie van het archief zijn onduidelijk als gevolg van de Syrische burgeroorlog, zei Mail.

Alleen al in Bagdad waren er meer dan 120.000 joden voordat een reeks pogroms en vervolgingen ervoor zorgden dat ze vertrokken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Nearly half the Jewish sites in Syria have been ruined. The fate of most Iraqi sites is unknown” van 5 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Robert Philpot “Iraq’s Jewish sites almost all ruined beyond repair, new heritage report finds” van 5 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHalf of Jewish heritage sites in Syria damaged ‘beyond repair’” van 7 juni 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Bijna de helft van het Joodse erfgoed in Syrië en Irak is geruïneerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.