Gaza: Voormalige leider van terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) overleden in zijn ziekbed

Op zaterdagavond 6 juni ’20 is Abu Abdullah, nom de guerre van Ramadan Shallah, op 62-jarige leeftijd overleden. Shallah leidde van 1995 tot 2018 de Gazaanse terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), beter gekend via hun geduchte doodseskader de Al Quds Brigades (al-Saraya).

Op 27 november 1995 plaatste de Amerikaanse FBI Shallah op de lijst van meest gezochte misdadigers en zette een prijs op zijn hoofd ter waarde van 5 miljoen dollars voor informatie die kon leiden tot zijn arrestatie. Hij werd echter nooit gevat.

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) staat zowel door de Verenigde Staten als de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël opgelijst als een terroristische organisatie.

In 1985 vertrok Shalah om in Engeland te studeren en ontving uiteindelijk een Ph.D. in bankieren en economie van de Universiteit van Durham. In 1995, na de eliminatie van mede-oprichter en leider van de Islamitische Jihad, Fathi Shiqaqi,, werd Shalah secretaris-generaal van de terreurgroep. Hij vestigde zijn hoofdkwartier in het kantoor van de terreurgroep in Damascus, waar hij toezicht hield op de terreuraanslagen en raketlanceringen tegen Israël.

In 2003 was Shalah een van de acht Palestijnse Islamitische Jihad-agenten die in de Verenigde Staten waren aangeklaagd voor 53 zaken van terrorisme- en afpersingskwesties en voor het runnen van een cel uit Tampa, Florida. Hoewel vier verdachten werden gearresteerd, was Shalah in het buitenland en werd hij bij verstek beschuldigd.

Twee jaar geleden kreeg Shallah een beroerte en men neemt aan dat hij sindsdien in coma lag. Hij werd meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis van Hezbollah in Beiroet, Libanon. In september 2018, na berichten van artsen dat Shallah waarschijnlijk nooit volledig zou herstellen, benoemde de Islamitische Jihad Ziad al-Nakhala tot zijn opvolger.

Eerder werd de oprichter van de groep, Fathi Shiqaqi, op 26 oktober 1995 in Malta geliquideerd door Israël. Na die liquidatie werd al-Nakhala benoemd tot plaatsvervangend leider van PIJ als de rechterhand van Ramadan Shallah en bleef in die positie tot hij in september 2018 aan het roer kwam van de terreurorganisatie. Net zoals Shallah woont al-Nakhala in het buitenland en reist hij heen en weer tussen Syrië en Iran, de twee belangrijkste bondgenoten én geldschieters van de PIJ.

Hoewel de PIJ op haar website de verslechterde gezondheid van de leider en zijn dood toeschreef aan ‘natuurlijke oorzaken’, meent de ambassade van de Palestijnse Autoriteit in Beiroet dat Shalah mogelijk is vergiftigd door de Israëlische Mossad of door een andere veiligheidsdienst ‘die tot een regionaal land behoort’. Het rapport noemde het land niet.

Plaatje hierboven: De Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei (rechts) ontmoet hier de leiders van de Palestijnse Islamitische Jihad, Ramadan Shallah (2de van rechts), Mohammed Al-Hindi (3de van rechts) en Ziad al-Nakhala (4de van rechts) in Teheran, Iran 1 mei 2016 [beeldbron: Reuters/Daily Star]


Bronnen:

♦ naar een artikelRamadan Shalah, former Islamic Jihad leader, dies at 62” van 7 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFormer Palestinian Islamic Jihad leader Ramadan Shalah dies at 62” van 7 juni 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Gaza: Voormalige leider van terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) overleden in zijn ziekbed

  1. En daar zitten vast de Joodse Lobby & de Israelische Mossad achter want palestijnse terroristen gaan niet op zo een banale manier dood.

    Like

Reacties zijn gesloten.