Burgemeester Moshe Lion hoopt dat ‘Silicon Wadi’ 10.000 banen zal creëren in oostelijk Jeruzalem

Dr. Hanan Ashrawi, een vooraanstaande Palestijnse functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), heeft zaterdag een openbare verklaring afgelegd waarin zij Israël veroordeelt voor de “systematische plundering van het bezette Jeruzalem“.

De verklaring volgt op de recente aankondiging van de gemeente Jeruzalem, waarin ze verklaarden dat ze ongeveer 200 Palestijnse oude industriële gebouwen in de wijk Wadi al-Joz in het oostelijke deel van Jeruzalem zouden slopen om te creëren wat ze ‘Silicon Wadi‘ willen noemen.

Huurders van deze afgetakelde industriële gebouwen en uitgewoonde arabische krottenwijken zullen door de gemeente Jeruzalem worden uitgezet voordat de bouw begint.

Hanan Ashrawi zei:

Israëls gerichte en systematische plundering van bezet Jeruzalem gaat onverminderd door, in strijd met het internationaal recht en de uitgeroepen posities van staten over de hele wereld. Naast een sterke toename van de sloop van huizen en de ontheemding van veel gezinnen in Jeruzalem tijdens de COVID-19-pandemie, heeft de illegale Israëlische ‘gemeente’ haar plannen onthuld om het decennia-oude Palestijnse industriegebied in de wijk Wadi Al-Joz te slopen en te vervangen door een gentrified kolonistenbuurt met de flitsende naam ‘Silicon Wadi.’

Omvat plannen voor de verbreding van industriële, commerciële en hospitality-gebieden in het oostelijk deel van Jeruzalem. Over een paar jaar zal er ongeveer 200.000 vierkante meter aan industriële zones worden gebouwd, met de nadruk op hi-tech, samen met 50.000 m². Van commerciële ruimte en nog eens 50.000 m². Voor hospitality services.

Ashrawi voegde eraan toe:

Dit is een schandalig en crimineel plan dat 200 Palestijnse bedrijven in het gebied zal verwoesten en honderden Palestijnen hun bestaansmiddelen ​​zal ontnemen. Het is een massaal plan dat het Israëlische beleid van ontheemding en vervanging tegen het Palestijnse volk scherp in beeld brengt, vooral in Jeruzalem. In dit verband waarschuwen we bedrijven dat ze wettelijk en financieel verantwoordelijk zullen worden gehouden voor elke directe of indirecte betrokkenheid bij deze illegale onderneming, in overeenstemming met het internationaal recht.

Het ‘Silicon Wadi’ -project sluit aan bij het vijfjarenplan van de regering om de sociaal-economische hiaten en de economische ontwikkeling in het oostelijk deel van Jeruzalem te verkleinen. Een verklaring van de gemeente Jeruzalem voegde eraan toe dat dit een van de ‘meest gecompliceerde’ projecten is die de afgelopen decennia in Jeruzalem zijn uitgevoerd, met als doel ‘het tot stand brengen van verandering op zowel gemeentelijk als nationaal niveau’.

Ashrawi lamenteerde verder:

Naast de fysieke massale verplaatsing van Palestijnen uit Jeruzalem, zet Israël zijn racistische demografische engineeringstactieken voort. Israël heeft namelijk zijn verbod op Palestijnse gezinshereniging voor het achttiende jaar verlengd. Dit beleid scheurt duizenden Palestijnse families uit elkaar en legt duizenden Jeruzalemieten de onmogelijke keuze op om te kiezen tussen hun families en hun recht om in hun voorouderlijke geboortestad Jeruzalem te wonen.

Het project heeft tot doel ongeveer 10.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in het oostelijk deel van Jeruzalem te creëren; het vertrouwen tussen de bevolking van oostelijk Jeruzalem en de gemeente en de regering versterken; meer Jeruzalemse vrouwen in dienst hebben; en de status van het Israëlische curriculum in oostelijk Jeruzalem versterken als een sleutel tot hoger onderwijs en werkgelegenheid, aldus de gemeente.

Ashrawi legde namens de PLO uit:

Deze gecoördineerde illegale Israëlische acties in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever gaan door omdat de internationale gemeenschap nog niet de morele en politieke moed heeft verzameld om Israël de gevolgen van dergelijke ernstige schendingen van het internationaal recht te laten dragen, waaronder het internationaal humanitair recht en het Statuut van Rome.

Naast Ashrawi veroordeelde Kamal Obeidat, voorzitter van de Arabische Kamer van Koophandel en Industrie van Oost-Jeruzalem, de beweging ook en noemde het een ‘racistische order’ om het enige Palestijnse industriële gebied in Oost-Jeruzalem te vernietigen om volgens de Israëlische structuren te bouwen, volgens het Palestijnse persbureau WAFA.

Hij zei dat het is gemaakt op aanbeveling van de Commissie Planning en Zonering en dat het de autoreparatiewerkplaatsen, restaurants en andere faciliteiten zal slopen. Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem vertelde The Jerusalem Post dat ondernemers in het gebied met het plan hadden ingestemd en zouden worden vergoed:

Dit vereist dat het ICC snel handelt en zijn onderzoek start om zijn mandaat toe te passen om Israëlische schendingen te beteugelen en om Israël aan de wet te laten voldoen. Zonder verantwoording zal Israël doorgaan met het koloniale project van het creëren van ‘Groot-Israël’ op alle Historisch Palestina, dat de universele waarden van de mensenrechten vertrapt en de regio veroordeelt tot eindeloze conflicten en twisten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Joffre en Zachary Keyser “PLO official condemns construction plan of ‘Silicon Wadi’ in E. Jerusalem” van 4 juni 2020 op de site van The Jrusalem Post

♦ naar een artikel van Yori Yalon “Jerusalem hopes ‘Silicon Wadi’ will create 10,000 jobs” van 6 juni 2020 op de site van Israel Hayom