Ligt gebrek aan kennis van de Holocaust mee aan de basis van toenemend antisemitisme?

Plaatje hierboven: Jonge islamitische Nederlanders van Marokkaanse origine in het beruchte Doorgangskamp van Westerbork (NL) de Holocaust bijbrengen, dat is pas een èchte uitdaging…. voor een Jood. De weerzin die van de gezichten van de jonge moslims afdruipt is niet gespeeld…”Hé! Vuile kankerjood, ben je daar weer met al je leugens?!” De politieagent op de achtergrond, die een oogje in het zeil moet houden, staat er niet voor niets bij…

Volgens de Anti-Defamation League (ADL) heeft het antisemitisme in Amerika het hoogste niveau bereikt sinds 1979, toen de ADL voor het eerst begon te tellen.

Ook wereldwijd namen de incidenten in 2019 met 18 procent toe ten opzichte van 2018, wat op zijn beurt getuige was van 13 procent meer antisemitische incidenten dan in 2017. Volgens een rapport waren moslims verantwoordelijk voor een groot deel van het antisemitische geweld in Europa, uiterst links en extreemrechtse groepen zijn verantwoordelijk voor de meeste aanvallen in Amerika.

In feite zijn extreem-linkse leden steeds vaker Joden aan het aanvallen of lastigvallen – met name op universiteitscampussen in Europa en de Verenigde Staten. Campussen op beide continenten zijn de broeinesten van anti-joodse activiteiten geworden, met antisemitisme onder studenten – een onheilspellend voorteken voor de toekomst.

Tegelijkertijd hebben recente studies een schokkend gebrek aan kennis over de joodse geschiedenis, met name met betrekking tot de holocaust, aan het licht gebracht.

In een studie uit 2018 van Claims Conference, een organisatie die steun verleent aan overlevenden van de Holocaust, wist 66 procent van de Amerikaanse millennials (geboren tussen 1981 en 1996) niet wat Auschwitz was, en 22 procent ‘had er nog nooit van gehoord of was er niet bekend mee De Holocaust.’ Bijna de helft van alle Amerikanen (45 procent) kon geen enkel concentratiekamp of getto noemen, en het percentage was zelfs hoger onder millennials.

Deze onwetendheid is niet alleen in de Verenigde Staten. Uit een CNN-peiling van 2018 bleek dat één op de twintig Europeanen nog nooit van de Holocaust had gehoord, terwijl een derde zei dat ze er ‘weinig of helemaal niets’ van wisten. In Duitsland ontdekte het in Tel Aviv gevestigde Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry vorig jaar dat “40 procent van de Duitsers tussen de 18 en 40 jaar weinig weet of zelfs maar gehoord heeft van’ de Holocaust, terwijl ‘aan Israël gerelateerd antisemitisme, voornamelijk afkomstig van moslimstudenten en -personeel, wordt al genormaliseerd onder scholieren en docenten.”

In Oostenrijk, de geboorteplaats van Adolf Hitler, wist 58 procent van de millennials en de volgende generatie, bekend als Generation Z, niet dat 6 miljoen Joden tijdens de Shoah werden gedood; 30 procent raadde het aantal op ‘een miljoen of lager’. En in een Britse enquête van 2000 van 2000 schoolkinderen tussen 9 en 15 jaar oud identificeerde een op de twintig de Holocaust als ‘een fuif aan het einde van de oorlog’. Een gelijk aantal identificeerde Hitler als een Duitse voetbaltrainer. En op de vraag ‘Wat is Auschwitz’, antwoordde een op de zes studenten ‘een pretpark’.

Dichter bij huis doet Canada – dat vorig jaar een piek van 62,8 procent zag in antisemitische incidenten in Ontario en een stijging van 12,3 procent in Quebec – niet beter. B’nai Brith Canada’s jaarlijkse controle van antisemitische incidenten voor 2019 merkt op dat ‘bijna 57 procent van de Canadezen minder geeft om de Holocaust dan in het verleden, met 15 procent van de Canadese volwassenen, en meer dan een op de vijf Canadezen onder de 34 die aangeeft dat ze Hadden of wisten niet of ze wel van de Holocaust hadden gehoord ‘, terwijl 49 procent geen concentratiekamp kon noemen.

In combinatie hiermee bleek uit een ADL-onderzoek dat antisemitische incidenten op Amerikaanse K-12-scholen tussen 2015 en 2017 verviervoudigd zijn. Volgens een rapport van ‘Frontline’ overtrof het schoolterrein andere openbare ruimtes, zoals parken en straten, om de hoogste aantal gerapporteerde antisemitische incidenten in 2017.

En zo rijst de vraag: is er een verband tussen onwetendheid over de Holocaust en gevoeligheid voor antisemitisme? Of kennis van de Holocaust antisemitisme kan voorkomen, is een oud debat, volgens professor Gunther Jikeli van de University of Indiana Jewish Studies:

Mijn ervaring met honderden interviews [in Europa] is dat kennis geen doorslaggevende factor is. Ik denk dat het zelfs vaak andersom is. Hoe mensen over joden denken, heeft invloed op hoe ze denken over de holocaust en wat ze doen met hun kennis over de holocaust (wat ze ook weten over details).

Bovendien vinden veel Europese leraren het onderwerp steeds moeilijker te onderwijzen. In Nederland staan ​​studenten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond er bijvoorbeeld vaak op dat deze lessen niet aansluiten bij hun eigen geschiedenis of geschiedenis en weigeren deel te nemen. Sommigen hebben leraren bedreigd die proberen het vak te onderwijzen.

En overlevenden van de Holocaust die eerder scholen bezochten om hun verhalen te vertellen, zijn daar de laatste tijd mee gestopt vanwege het toenemende antisemitisme. “Als de leraar ‘joden’ zegt, zeggen de studenten ‘Gaza’. Als de leraar’ holocaust ‘zegt, zeggen de studenten ‘totale onzin”, vertelde een Nederlandse leraar in 2015 aan het Algemeen Dagblad.

Bovendien slaan Nederlandse moslimstudenten vaak school over Op dagen dat de klas een excursie moet maken om een ​​synagoge of een andere joodse site te bezoeken, meldde een Rotterdamse leraar in 2017. In Duitsland protesteerden moslimstudenten dat jaar in Duitsland tegen een internationaal holocaustherdenkingsdagevenement met de steun van De administratie van hun middelbare school.

“En als moslimstudenten daarmee wegkomen, worden andere studenten ook aangemoedigd”, zei Jikeli. Gezien deze trends is het geen wonder dat meer dan de helft van alle gevallen van antisemitisch geweld in Europa werd gepleegd door ‘iemand met een moslim-extremistische opvatting’. De ADL oordeelde dat ‘de aanvaarding door moslims van antisemitische stereotypen aanzienlijk hoger was dan onder de nationale bevolking – gemiddeld bijna driemaal zo hoog – in de zes geteste landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK’.

En toch heeft de ADL opgemerkt dat Europese moslims minder vaak antisemitische ideeën hebben dan hun tegenhangers in het Midden-Oosten of Noord-Afrika, ‘mogelijk als gevolg van het effect van holocaustonderwijs, blootstelling aan joden en maatschappelijke waarden van acceptatie en tolerantie’.

Met andere woorden, het kan zijn dat hoe men over Joden denkt, zoals Jikeli zei, iemands kennis van de Holocaust beïnvloedt, maar kennis van de Holocaust kan op zijn beurt invloed hebben op hoe mensen over Joden denken.

“Ik geloof dat dit gebrek aan kennis een gevaar vormt voor de bestrijding van antisemitisme en in feite een bijdragende factor kan zijn voor de alarmerende toename van antisemitisme die we hier in de Verenigde Staten zien”, schreef  Carolyn Maloney.

Holocaustonderwijs alleen is niet voldoende om de joden te redden van verder geweld. Zo’n idee zou pure dwaasheid zijn. Maar als de ADL gelijk heeft dat het leren over de Shoah de Europese moslims minder antisemitisch heeft gemaakt dan die in hun land van herkomst, zou het een begin kunnen zijn.

Zoals Maloney in een recente e-mail bevestigde:

Kinderen worden niet geboren met haat in hun hart, en het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze het nooit leren. Door kwalitatief, grondig en toegankelijk Holocaust-onderwijs te bieden, kunnen we studenten leren over de gevaren van antisemitisme en onverdraagzaamheid – en daardoor het belang van acceptatie en het omarmen van onze verschillen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abigail R. Esman “Is Ignorance About the Holocaust Connected to Soaring Antisemitism?” van 5 juni 2020 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Ligt gebrek aan kennis van de Holocaust mee aan de basis van toenemend antisemitisme?

  1. Ik ken niet de volledige, minder chicque geschiedenis van Rusland, Frankrijk, Groot Britannie, Nederland, etc.etc. etc. etc. maar haat daarom nog geen Russen, Fransen of Britten of Nederlanders zo intens dat ik ze wil uitmoorden…….en dit generatie op generatie..

    Dit is toch écht een weeffoutje in het Jodenhatende brein.

    Het ‘gebrek aan kennis over Jodendom en/of Holocaust’ heeft dan ook niets met Jodenhaat te maken maar met een gebrek aan opvoeding van de ouders.

    Het is niet aan Joden om hun haters met een complex op te voeden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.