Joden blijven hun rituelen omarmen omdat dit de beste wraak is jegens hun genocidale beulen

Een van de eerste foto’s die te zien zijn in het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten, toont de Amerikaanse aankomst in Ohrdruf, een bijkamp van Buchenwald, op 4 april 1945. De GI’s staren met afschuw naar de as van een geïmproviseerd crematorium waarop de verkoolde resten van lichamen nog steeds zijn te zien (plaatje hierboven).

Aangezien de wereld het 75-jarig jubileum van de geallieerde bevrijding van de concentratiekampen markeert, is het de moeite waard om het moment te herinneren door de ooggetuigenverslagen van twee leden van het Amerikaanse leger met zeer verschillende rangen, achtergronden en religies.

Een daarvan is Dwight David Eisenhower, de opperbevelhebber van alle westerse strijdkrachten in Europa; De andere, luitenant Meyer Birnbaum, een jonge orthodoxe jood uit New York. Birnbaum diende in het derde leger van George S. Patton, behoorde tot de oorspronkelijke troepen die Ohrdruf en Buchenwald binnengingen en verbleef vervolgens zes maanden in Duitsland om te helpen in de behoeften van de overlevenden te voorzien.

Eisenhower kwam Ohrdruf binnen met Patton en Omar Bradley. Patton werd misselijk en weigerde bepaalde delen van de kampen binnen te gaan, maar Eisenhower stond erop elke centimeter te onderzoeken. Vervolgens drong hij erop aan dat alle Duitsers in het gebied zouden worden gebracht om te kijken wat hun volk had teweeggebracht.

Maar het waren niet alleen nazi’s, niet alleen Duitsers, Eisenhower wilde Ohrdruf en Buchenwald zien. Hij wilde ook dat de Amerikaanse troepen zouden zien. Hij zei dat terwijl Amerikaanse soldaten die in het buitenland dienden misschien niet precies wisten waarvoor ze vochten, ze nu ‘tenminste zullen weten waartegen ze vechten’.

Hij schreef in een vooruitziende brief aan stafchef van het leger, genraal George Marshall:

Het visuele bewijs en het mondelinge getuigenis van verhongering, wreedheid en bestialiteit waren zo overweldigend dat ik er een beetje misselijk van werd. In één kamer, waar twintig of dertig naakte mannen waren opgestapeld, die van de honger waren omgekomen, wilde George Patton niet eens binnenkomen. Hij zei dat hij ziek zou worden als hij dat zou doen. Ik heb het bezoek opzettelijk afgelegd, om in de toekomst uit de eerste hand bewijs te kunnen leveren van deze dingen, of er in de toekomst een neiging ontstaat om deze aantijgingen te beschuldigen van ‘propaganda’.

Zo voorspelde Eisenhower het fenomeen van ontkenning van de Holocaust decennia voordat het begon. Hij voegde in een kabel aan Marshall toe dat niet alleen Amerikaanse soldaten moesten getuigen van het nazi-kwaad, maar ook het politieke leiderschap van de Verenigde Staten:

Als je enig voordeel zou zien in het vragen naar een dozijn congresleiders en een dozijn Prominente redacteuren om een ​​kort bezoek te brengen … Ik zal ervoor zorgen dat ze naar een van deze plaatsen worden geleid waar het bewijs van bestialiteit en wreedheid zo overweldigend is dat ze geen twijfel laten bestaan ​​over de normale praktijken van de Duitsers in deze kampen.

De opperbevelhebber ontving later een brief van generaal Alexander Patch, commandant van het Zevende Leger, waarin Patch sprak over een soldaat wiens reactie op de verschrikkingen waarvan hij getuige was, toestemming vroeg om de man te zijn om Reichsmarschall Hermann Göring neer te schieten.

Patch stuurde het verzoek door naar Eisenhower, die vervolgens de brief van Patch doorstuurde naar het kantoor van de rechter-advocaat-generaal (dat de vervolging van de nazi-oorlogsmisdadigers beheerde), met zijn eigen handgeschreven aanbeveling: “Let op: bijgevoegd. Als we ooit de plicht hebben om de dikzak [krachtterm verwijderd] te schieten, moet het verzoek van deze man indien mogelijk worden ingewilligd.”

Het lijkt erop dat Eisenhower niet alleen de herinnering begreep, maar ook terechte wraak.

Een van de meest iconische beelden van Eisenhower in Ohrdruf toont een man die een Duitse burger lijkt te zijn die voor een galg staat en beschrijft hoe de nazi’s hun slachtoffers met een pianosnaar ophingen en gebruikten om hun gevangenen te martelen en te doden (plaatje hierboven).

Bijna onmiddellijk nadat deze foto was genomen, werd de man door de gevangenen gedood nadat hij was erkend als nazi-soldaat of als kapo die had deelgenomen aan de martelingen die hij beschreef tegenover de generaal.

“Onthoud”, kregen de bevrijde overlevenden het bevel; “Onthoud en neem wraak.” En wraak was van hen. [“Remember,” the liberated survivors were commanded; remember, and take vengeance. And vengeance was theirs.]

We herinneren ons al deze verhalen terwijl we de driekwart eeuw markeren sinds de bevrijding van kampen, 75 jaar geleden dat Amerikanen echt leerden tegen wie ze vochten. We herinneren ons hun verhalen precies op het moment dat, zoals anderen hebben opgemerkt, de COVID-pandemie enkele van de laatste ooggetuigen van de Holocaust heeft weggenomen, in een tijdperk waarin antisemitisme in Europa weer erg in de mode is.

We herinneren eraan om opnieuw te leren wat Eisenhower begreep en wat Scoop Jackson weerspiegelde in zijn buitengewone carrière: de verplichting tot herdenking en actie rust niet alleen op joden, maar ook op de mensheid. Maar voor joden geldt ook een andere verplichting: onze vader en moeder eren, het verleden vereren en het door ons laten leven.

We dragen hun tefilline, we steken hun kaarsen aan, we spreken hun gebeden uit en we worden daardoor onderdeel van een eeuwig, onverwoestbaar, herrezen volk. En we blijven deze rituelen omarmen, niet alleen omdat het de beste wraak is – hoewel het dat natuurlijk wel is – maar vooral omdat ze de essentie van onze eeuwigheid zijn, omdat ze ons verbinden met degenen die eerder zijn gekomen, en omdat we geloven dat daardoor leven ook degenen die stierven.

Enkele zeldzame kleurenfoto’s van de bevrijding van het kampBronnen:

♦ naar een artikel van Meir Y. Soloveichik “The Best Revenge” van 5 juni 2020 op de site van Commentary

Een gedachte over “Joden blijven hun rituelen omarmen omdat dit de beste wraak is jegens hun genocidale beulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.