Revolutionaire radiokoolstof dateringstechniek om ouderdom van Wilson’s Boog e.a. te dateren

Iets is maar zo oud als het correct kan gedateerd worden. Een revolutionaire radiokoolstofdateringstechniek kan nu veilig vaststellen wanneer monumentale bouwwerken in de oude stad van Jeruzalem werden gebouwd – inclusief het beroemde Wilson’s Booggewelf aan de Kotel (Klaagmuur) in Jeruzalem ‘plaatje hierboven).

Door zorgvuldig organisch materiaal te verzamelen in elke uitgegraven gelaagde laag en minuscule monsters uit koolstof daterend uit oude mortel, kan een interdisciplinair team van het Weizmann Institute en de Israel Antiquities Authority nu berusten op blijvende debatten over de bouw van oude Jeruzalemse constructies.

Voor de verandering stappen wetenschappers het laboratorium uit en het veld in. De specifieke focus van het project was Wilson’s Booggewelf, die een van de hoofdpaden naar de Tweede Tempel ondersteunde. Het is gedateerd door drie eerder heersende theorieën over de constructie ervan: vroeg-Romeins (vóór 70 CE), midden-Romeins (1e-2e eeuw als Aelia Capitolina) of zelfs de vroege islamitische perioden, zo’n 600 jaar later.

Wilson’s Booggewelf is vernoemd naar de 19e-eeuwse Britse geograaf Charles William Wilson (1836-1905) die de site documenteerde in een onderzoek over Jeruzalem. Volgens de resultaten van de nieuwe radiokoolstofstudie werd Wilson’s Boog eigenlijk in twee fasen gebouwd.

Eerst rond de tijd van de heerschappij van Herodes de Grote (circa 37-4 v.Chr.) werd de brug gebouwd met een breedte van 7,5 meter. Enkele decennia later, in de eerste eeuw na Christus, werd de breedte van de brug verdubbeld tot 15 meter. De reden achter de verdubbeling in omvang blijft nog steeds een mysterie, vertelde IAA-archeoloog Dr. Joe Uziel aan The Times of Israel.

Plaatje hierboven: Reconstructie maquette van de Tempelberg tijdens de Romeinse periode. Wilson’s Boog(gewelf) maakte 2000 jaar geleden deel uit van de brug die toegang verschafte tot de Tempelberg met rechts ervan de Westelijke Muur, gekend als de Klaagmuur of Kotel (hebreeuws). Boven op het plateau stond de Tweede Tempel (516 v.Chr. tot 70 na Chr.) op de plaats van de vorige – Salomon’s Tempel – waar sinds de 7de eeuw na de moslimverovering van het Heilig Land in 636 na Chr. de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee staan [beeldbron: Wikiwand]

Microarchaeologie
Volgens Uziel is de interdisciplinaire studie significant in termen van de resultaten van de koolstofdatering, evenals de potentiële toepassing ervan op monumentale constructies in de klassieke wereld, zoals het oude Griekse Parthenon.

Het gezamenlijke onderzoeksproject tussen wetenschappers van het Weizmann Institute en IAA-archeologen heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw protocol voor microarcheologie, vertelde Uziel aan The Times of Israel “om de situatie aan te pakken van verbazingwekkende architectonische structuren die er nog steeds staan ​​en voor vele jaren in gebruik zullen.”

Microarchaeologie – de wetenschap van het kijken naar de zeer kleine moleculaire kant van archeologie, meestal met kleine monsters – is nog relatief nieuw en de Weizmann-onderzoekers zijn pioniers in het veld.

Professor Elisabetta Boaretto zei in een persbericht:

Voor dit project moesten we een heel specifieke strategie ontwikkelen, te beginnen door zelf in de opgraving te zijn. Het raadsel van Wilson’s Boog had niet kunnen worden opgelost zonder het gebruik van micro-archeologie. We hebben aangetoond dat de extreme nauwkeurigheid van onze laboratoriumresultaten, zelfs voor de kleinste monsters, deze problemen met een hoge mate van zekerheid kan oplossen, en we denken dat ze kunnen helpen bij het oplossen van andere archeologische puzzels waarvoor radioactieve koolstofdatering niet eerder was overwogen zn thans voldoende nauwkeurig zijn.

De nieuwe veldtechnieken werden getest tijdens een opgraving uitgevoerd door de IAA’s Uziel, Tehillah Lieberman en Dr. Avi Solomon tussen 2015-2019 onder Wilson’s Booggewelf in de Oude Stad van Jeruzalem als onderdeel van de ontwikkeling van de westelijke wandtunnels , een belangrijke toeristische attractie in Jeruzalem, en om een ​​chronologische datering te bieden voor de boog zelf. De resultaten werden op 3 juni gepubliceerd in het academische tijdschrift PLOS ONE in een artikel getiteld “Radiocarbon dating and microarchaeology untangle the history of Jerusalem’s Temple Mount: A view from Wilson’s Arch“.

Uziel zei dat hoewel het doel was om een ​​veilige datering voor Wilson’s Boog te vinden, de datering van de andere structuren – laag voor laag – nauwelijks een bijproduct was, eerder een nieuwe, nauwgezette archeologische techniek:

De reden [van de opgraving] was het dateren van Wilson’s Boog, maar de aanpak was dat we dit van bovenaf doen voor alles wat we onthullen. Het bijproduct was dat sinds we met elke afzonderlijke laag aan het dateren waren, we ook aan het dateren waren met deze zeer belangrijke structuren, zoals Wilson’s Boog.”

Actualisering van de archeologie in Jeruzalem De microarcheologische nadruk van de opgraving van de Wilson’s Boog maakt deel uit van een breder, meerjarig onderzoeksproject ter aanvulling van de relatief weinige voorbeelden van koolstofdatering die in de hoofdstad van Israël zijn uitgevoerd. ‘Tot op heden is C14 [koolstof-14] in Jeruzalem tamelijk spaarzaam gebruikt’, zei Uziel, en slechts drie beveiligde data waren verzameld vóór de lancering van het project ongeveer vier jaar geleden.

Uziel zei dat de IAA werd benaderd door Boaretto en dr. Johanna Regev van de Weizmann Institute of Science’s Scientific Archaeology Unit, die zeiden: “We moeten de datingsituatie C14 in Jeruzalem corrigeren. Dus besloten we om dit grote project te starten – om de klok terug te draaien naar de periode van het oude Jeruzalem.

Het partnerschap heeft al 45 extra veilige data verzameld voor oude Jeruzalem-constructies via het Wilson’s Boog-project, evenals een eerdere eerste proefrit bij de Gihon Spring. Het project wordt gefinancierd door de Israel Science Foundation en is een samenwerking van drie veldarcheologen, Prof. Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en Uziel van de IAA en Dr. Doron Ben-Ami (IAA), samen met Weizmann’s Boaretto en Regev.

Uziel legde uit dat, terwijl andere archeologische vindplaatsen in heel Israël al C14-datering in hun ‘gereedschapskist’ hadden opgenomen, archeologen die in Jeruzalem werkten doorgaans conservatiever waren en afhankelijk waren van het typen van aardewerk en munten (indien beschikbaar) voor het dateren van hun vindplaatsen. “De nieuwe methoden“, zei Uziel, “zullen een visitekaartje zijn voor toekomstige studies over archeologische overblijfselen die nog steeds bestaan, niet alleen in Israël, maar het zal ook studies elders beïnvloeden.

Afgezien van Wilson’s Boog hebben de archeologen nu nieuwe inzichten in andere raadselachtige structuren, waaronder een onvoltooid theater, dat zich onder de boog bevindt. Volgens het persbericht geeft de radiokoolstofdatering aan dat de bouw van het theater hoogstwaarschijnlijk begon rond 130 na Chr., net voor het uitbreken van de Tweede Joodse Opstand, ook bekend als de Bar Kochba-opstand.

Voor Boaretto zijn de implicaties van de in-field C14-steekproeven breed:

Van een boog die door Herodes is gebouwd tot een theatercomplex dat werd verlaten voordat het voltooid was als gevolg van de opstand van Bar Kochba, je kunt de geschiedenis van de stad opnieuw bekijken en dit monumentale gebouw in de juiste historische setting plaatsen. Dat helpt zeker dit raadsel op te lossen. 

Plaatje hierboven: Gravur van Wilson’s Boog omstreeks 1867. De boog werd in 1864 geïdentificeerd door de 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger en landmeter Charles William Wilson, naar wie hij nu is genoemd. In de tijd van Wilson (circa 1867) was dit gebied volledig ommuurd en had het een gecementeerde vloer, een verlaten zwembad dat in het Arabisch bekend staat als ‘al-Burak’ (naar Mohammed’s mystieke ros van de Nachtreis). Wilson was in 1864 toegetreden tot de Ordnance Survey of Jerusalem en bleef deelnemen aan het stadsonderzoek dat was opgezet om het watersysteem van de stad te verbeteren. Het Palestine Exploration Fund (PEF) gaf hem later ook de opdracht om West-Palestina te onderzoeken [beeldbron: Madain Project]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Scientists ‘set the clock’ for ancient Jerusalem, prove who built Temple bridge” van 3 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWilson’s Arch (Jerusalem)” en een artikelExcavations at the Temple Mount” en een artikelCharles William Wilson” op de site van Wikiwand – From Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Revolutionaire radiokoolstof dateringstechniek om ouderdom van Wilson’s Boog e.a. te dateren

Reacties zijn gesloten.