Netanyahu verhindert nieuwbouw in geïsoleerde Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Een Israëlische ondernemer heeft op 27 juli 2009 een Israëlische vlag gehesen boven een geïmproviseerd bouwwerk op de ‘illegale’ buitenpost van Givat Tzuria, ten noorden van de Palestijnse stad Tulkarem in Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. Het begin van iets moois? Tel Aviv is ooit (in 1909) ook zo ontstaan [beeldbron: AFP/David Furst]

Premier Binyamin Netanyahu heeft verhinderd dat nieuwbouwprojecten in delen van Judea en Samaria de afgelopen maanden goedkeuring kregen, in afwachting van zijn plan om soevereiniteit toe te passen op Israëlische steden in het gebied.

In het kader van het soevereiniteitsplan, dat naar verwachting ergens na 1 juli aan de Knesset zal worden voorgelegd, zal Israël haar soevereiniteit over de Jordaanvallei en alle Israëlische steden in Judea en Samaria uitbreiden op basis van de grenzen die zijn vastgesteld door een gezamenlijk Israëlisch-Amerikaans kaartteam.

Er wordt algemeen verwacht dat 15 steden in Judea en Samaria onder de Israëlische soevereiniteit zullen worden geplaatst, maar buiten het aangrenzende blok blijven van het gebied dat direct verbonden is met het Israël van vóór 1967.

Hoewel de details van het soevereiniteitsplan nog niet zijn afgerond, zal Israël, volgens de algemene schets die is opgesteld door het vredesplan voor het Midden-Oosten van de regering-Trump, de soevereiniteit verlenen aan al zijn steden in Judea en Samaria, maar tevens 15 steden zal achterlaten in geïsoleerde enclaves op soeverein Israëlisch grondgebied dat niet rechtstreeks verbonden is met de rest van het land, met beschermde wegen die de toegang tot de steden in kwestie waarborgen. Onder het Trump-plan zal de nieuwbouw de komende vier jaar in de 15 enclaves sterk worden beperkt om geen nieuwe feiten ter plaatse te creëren.

Tijdens de vergadering eerder dit jaar van het Comité voor hogere planning van de civiele administratie werden talrijke huisvestingsprojecten voor steden in heel Judea en Samaria goedgekeurd. In steden die op het punt staan ​​geïsoleerde enclaves te worden, zoals Yitzhar en Elon Moreh in Samaria, zijn huisvestingsprojecten echter bevroren en mogen bouwers ze niet meer adverteren.

Hoofd van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, haalde scherp uit naar het besluit van premier Binyamin Netanyahu en beschuldigde hem ervan de facto de bouw te hebben stilgelegd:

Dit is een poging om een ​​bouwstop te creëren voor steden diep [in Judea en Samaria] onder het mom van bureaucratie. We accepteren niet dat steden in Judea en Samaria worden gescheiden in aparte klassen. Als dit een aanwijzing is voor plannen om steden geïsoleerd achter te laten als onderdeel van het soevereiniteitsplan, dan maakt dat het nog erger. Ik roep de premier op om de beperkingen onmiddellijk op te heffen en de bouw voort te zetten in alle steden van Judea en Samaria, zonder onderscheid.

[..]

We zullen de poging om onze steden te verstikken niet accepteren. Soevereiniteit is belangrijk. Netanyahu werd verkozen op een platform dat het drie keer beloofde bij de verkiezingen, en het volk van Israël wacht erop. Het Israëlische publiek kan op geen enkele manier toestaan ​​dat er een feitelijke bevriezing in de achterdeur wordt gelaten door het geruststellende gepraat over soevereiniteit. Dat is geen beleid van een rechtse regering en het mag niet worden uitgevoerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “Netanyahu freezes construction in isolated Judea, Samaria towns” van 4 juni 2020 op de site van Arutz Sheva