Syrië: Israëlische straaljagers bombardeerden Iraanse terreurdoelen in Hama

Plaatje hierboven: Dinsdag, 2 juni 2020. Enkele gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchmacht (IAF) overvliegen de 2000 jaar oude historische vesting van Masada in de woestijn van Judea tijdens een routinevlucht [beeldbron: IAF-Twitter]

De Syrische luchtverdediging reageerde donderdagavond op een Israëlische aanval in de buurt van een centrale stad die explosies en een grote brand in het gebied veroorzaakte, aldus staatsmedia.

Volgens het Syrische persbureau SANA vond de Israëlische luchtaanval plaats nabij de stad Masyaf op het platteland van Hama waar zich opslagplaatsen voor chemische wapens bevinden. Over slachtoffers of schade door de aanval werd niet onmiddellijk bericht.

Inwoners in het naburige Libanon meldden dat ze de Israëlische gevechtsvliegtuigen op lage hoogte over delen van het mediterrane land hoorden vliegen. Volgens andere Syrische nieuwsuitzendingen was een onderzoekscentrum in Masyaf het doelwit van de aanval en raakten verschillende mensen op de locatie gewond.

De luchtaanval is de laatste in een reeks Israëlische aanvallen in Syrië van de afgelopen weken en komt te midden van toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese terroristische Hezbollah-groep in Syrië, en langs de Libanon-Israëlische grens.

Syrië heeft Israël ervan beschuldigd alleen al de afgelopen twee maanden ten minste zeven luchtaanvallen te hebben gepleegd, waarvan wordt aangenomen dat het gericht is op Iraanse en proxy-belangen. Woensdag zei de Libanese premier Hassan Diab dat Israël de afgelopen vijf maanden meer dan 1000 keer de soevereiniteit van Libanon over land, over zee en door de lucht heeft geschonden.

Israël heeft geen onmiddellijke reactie ontvangen op de gerapporteerde staking van donderdag in Syrië. In het verleden heeft Israël erkend dat er in de loop van de jaren tientallen luchtaanvallen zijn uitgevoerd, de meeste gericht op Iraanse wapenleveranties op weg naar Hezbollah.

De afgelopen maanden hebben Israëlische functionarissen hun bezorgdheid geuit dat Hezbollah probeert productiefaciliteiten op te zetten om precisiegeleide raketten te maken. Vorige maand raakten bij een Israëlische luchtaanval op een militaire post bij Masyaf zes soldaten gewond en vernietigde verschillende gebouwen, meldde SANA.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “Syria: Israeli warplanes strike targets in central Syria” van 5 juni 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelSyria: Israeli fighter jets bomb Iranian terror targets in Hama” van 4 juni 2020 op de site van Behind The News (BTN)