Na twee maanden beëindigt de Palestijnse Autoriteit de coronavirus lockdown

Premier Mohammad Shtayyeh, de Palestijnse Autoriteit, zei maandag dat de beperkingen op het coronavirus op de Westelijke Jordaanoever zullen worden versoepeld, met rechtbanken, ministeries, winkels, scholen, kinderdagverblijven en openbaar vervoer die de komende dagen hun normale activiteiten zullen hervatten.

“Zelfs als de curve wereldwijd stijgt … is het een bewijs van het immuunsysteem en de toewijding van onze samenleving die ons naar dit moment heeft geleid, waarin we kunnen aankondigen dat we het einde van deze beperkingen naderen,” zei Shtayyeh op een persconferentie in Ramallah.

PA-overheidsmedewerkers – inclusief rechtbanken en ministeries – zullen woensdag na de Eid al-Fitr-vakantie weer aan het werk gaan, terwijl bedrijven dinsdag hun normale activiteiten kunnen hervatten. Moskeeën en kerken gaan ook open voor het ochtendgebed op dinsdag, zij het met enkele beperkingen, zei Shtayyeh.

Aanbidders zullen verplicht zijn om in openbare gebouwen een masker te dragen, afstand te nemen en geen rituele wassing te beoefenen – een islamitische vereiste vóór het gebed.

Luchthaven Amman weer open
De vluchten beginnen begin juni via de internationale luchthaven Queen Alia in Amman, Jordanië, om Palestijnse studenten die in het buitenland zijn gestrand, te repatriëren tijdens de uitbraak van het coronavirus, zei Shtayyeh. “Ik wil mijn dank uitspreken aan koning Abdullah II en zijn regering voor hun hulp bij het openen van de luchthaven,” zei Shtayyeh.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er momenteel 123 actieve gevallen van het coronavirus in de Palestijnse gebieden: 38 gevallen in Gaza, 60 gevallen in Jeruzalem en 24 gevallen in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Er zijn drie doden gevallen. Eind maart werden de eerste sociale afstandsbeperkingen op de Westelijke Jordaanoever ingevoerd.

Shtayyeh zei dat de PA klaar was om de lockdown-maatregelen te herstellen in het geval van een tweede golf. ‘De versoepeling van de maatregelen en de geleidelijke terugkeer naar het normale leven wordt voorzichtig gedaan … Als, God verhoede, we verdere infecties zien, zijn we bereid om alle beperkingen terug te brengen,’ zei Shtayyeh.

Lockdown maatregelen die tijdens de Eid al-Fitr-vakantie waren ingesteld, veroorzaakten spanningen op de hele Westelijke Jordaanoever; In strijd met de beperkingen, demonstreerden honderden Palestijnen het recht om in moskeeën te bidden in plaats van in de veiligheid van hun eigen huis.

Twee jonge mannen zouden zijn beschoten met levend vuur in het vluchtelingenkamp Dheisheh buiten Bethlehem als gevolg van een botsing als gevolg van lockdown procedures. Shtayyeh bagatelliseerde de schermutselingen in zijn opmerkingen en beweerde dat de veiligheidstroepen met succes het gebruik van geweld tegen degenen die de regels overtreden hadden vermeden.

“Sommige mensen wilden bidden. Er zijn 1.640 moskeeën op de Westelijke Jordaanoever. Twintig moskeeën hadden overtredingen. Twintig van de 1.640 is nauwelijks het vermelden waard. We hebben de veiligheidstroepen gevraagd om hier positief mee om te gaan en confrontaties te vermijden,” zei Shtayyeh.

Hamas in Gaza
Sommige Hamas-functionarissen hebben misbruik gemaakt van de onvrede over de ernst van de Eid-afsluiting op de Westelijke Jordaanoever om de reactie van de PA te bekritiseren.

Voormalig Hamas-parlementslid Abd al-Rahman Zeidan beschuldigde de PA in een verklaring van ‘struikelen in het aangezicht van corona’. Zeidan vroeg zich af waarom de Palestijnse Autoriteit Palestijnse arbeiders zou toestaan ​​tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever te reizen, waardoor zij en de bredere gemeenschap mogelijk gevaar lopen door het nieuwe coronavirus.

In een interview met de aan Hamas gelieerde krant al-Resalah beschuldigde Hamas-parlementslid Nayif Rajoub de PA ervan strengere beperkingen te gebruiken in een poging haar politieke prestige te herstellen en binnenlandse onenigheid te onderdrukken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman “After two months, Palestinian Authority ends coronavirus lockdown” van 25 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA ends coronavirus lockdown after more than two months” van 26 ,mei 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.