Amerikanen sturen aan op uitstel van Israëlische annexatie van Jordaanvallei

De annexatie van de Jordaanvalei door Israël, conform het vredesplan van president Trump, lijkt stilaan op de helling te komen door een reeks recente gebeurtenissen. Jared Kushner heeft premier Netanyahu gevraagd om gas terug te nemen en de annexatie wellicht uit te stellen op een later tijdstip .

Shai Alon, voorzitter van de Locale Raad van Beit El in Samaria, verliet de ontmoeting van dinsdag met premier Binyamin Netanyahu met gemengde gevoelens. Alon zei tegen de radio van Reshet Bet dat

[..] de soevereiniteit niet in juli zal plaatsvinden, en ik hoop dat dit vóór de verkiezingen in de Verenigde Staten gebeurt. We verlieten de ontmoeting met de premier met het gevoel dat Trump nu in beslag wordt genomen door andere zaken.

De leiders van de gemeenteraden in Judea en Samaria die de dinsdagbijeenkomst met de premier bijwoonden, kregen de indruk dat de Amerikanen de afgelopen dagen een paar stappen terug hebben gezet, en het is mogelijk dat ze uiteindelijk niet het groene licht geven aan een toepassing van soevereiniteit over delen van Judea en Samaria.

Volgens de leiders van de raden die de bijeenkomst bijwoonden, vertelde de premier hen dat “als we soevereiniteit aanvaarden zullen we iets moeten teruggeven.” Ze beweren dat dit in principe een overeenkomst zou zijn met de oprichting van een Palestijnse staat.

Kan 11 News meldde dat Netanyahu de leiders vertelde dat “in een ander plan dat door een andere regering was voorgesteld, we zouden moeten worden uitgezet”. De leiders antwoordden naar verluidt: “We zwemmen liever in het riool dan dat we verdrinken in zoet water.”

Yossi Dagan, hoofd van de regionale raad van Samaria, vertelde Galei Tzahal (IDF Radio) dat hij het idee verwerpt dat de Israëlische regering toestemming van de VS nodig had om soevereiniteit toe te passen en waarschuwde na de bijeenkomst:

Er leeft een zeer ernstige bezorgdheid dat tijdens de gesprekken met de Amerikanen over de soevereiniteit, twee vergiftigde snoepjes zullen worden aangeboden aan Israël – een terreurstaat die uitkijkt over Tel Aviv en het in de steek laten van tienduizenden burgers in Judea en Samaria. Er bestaat niet zoiets als halve soevereiniteit. Op historische momenten zijn er geen compromissen in de stijl van Mapai.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een telefonische vergadering gehouden met Jared Kushner en andere topfunctionarissen van het Witte Huis om de vertraging van de annexatieplannen van de Westelijke Jordaanoever te bespreken, meldde een Israëlisch tv-station.

Channel 13 haalde in zijn rapport maandag een niet bij naam genoemde senior Israëlische bron aan dat de Trump-regering …

[..] het enthousiasme voor onmiddellijke annexatie wil temperen en het proces enorm wil vertragen, aangezien de aandacht van het Witte Huis wordt getrokken door de huidige nationale protesten over de moord op George Floyd in Minneapolis tijdens zijn aanhouding en de coronaviruscrisis.

Video: Agent Derek Chauvin vermoordt Georg Floyd
in Minneapolis, VS op 25 mei 2020

Netanyahu was in gesprek met de adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, de schoonzoon van de president; Avi Berkowitz, vredesonderhandelaar in het Witte Huis in het Midden-Oosten; David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël; en Ron Dermer, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Niet-benoemde Amerikaanse bronnen vertelden Channel 13 dat de functionarissen Netanyahu vroegen of en hoe Israël verder zou gaan met eenzijdige annexatie, maar dat ze geen antwoord kregen. De oproep volgde op een ontmoeting tussen Friedman en de Israëlische minister van defensie, Benny Gantz, die ook de titel van plaatsvervangend premier draagt, meldde Channel 13.

Gantz heeft maandag de stafchef van de Israel Defense Forces, Aviv Kohavi, opgedragen om “de voorbereidingen voor de IDF op te voeren voorafgaand aan diplomatieke inspanningen op de agenda in de Palestijnse arena”, meldde The Times of Israel, onder verwijzing naar het kantoor van Gantz.

Netanyahu zei vorige week in een ontmoeting met ministers van de regering dat hij in juli een streefdatum heeft om de Israëlische soevereiniteit uit te breiden tot ongeveer 30% van de Westelijke Jordaanoever, zoals voorzien in het Israëlisch-Palestijnse vredesplan van Trump.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “‘There will be no sovereignty in July’” van 3 juni 2020 en een artikel van Elad Benari “European leaders urge Netanyahu: Don’t apply sovereignty” van 27 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Slow down annexation process, Jared Kushner and other US officials tell Netanyahu” van 2 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.