Eerwraak in Iran: Vader onthoofdt zijn 14-jarige dochter Romina Ashrafi in haar slaap

Een 14-jarig Iraans meisje is door haar vader onthoofd met een sikkel terwijl ze sliep, in een gruwelijke ere-moord die tot grote verontwaardiging heeft geleid.

Romina Ashrafi liep met haar 34-jarige vriendje Bahamn Khavari weg van huis in de provincie Gilan nadat haar vader Reza Ashrafi bezwaar had gemaakt tegen hun huwelijk. Beide families namen contact op met de autoriteiten en openden de jacht op het verliefde stel.

De veiligheidstroepen voerden een jacht van vijf dagen uit vooraleer zij het paar konden grijpen en brachten Romina weer naar huis. Het meisje zou naar verluidt de politie hebben verteld dat ze thuis gevaar zou lopen en voor haar leven zou vrezen, maar ze gaven haar terug zoals voorgeschreven wordt door de wetten van de Islamitische Republiek.

Na het plegen van de moord, gaf Romina’s vader, Reza Ashrafi, zich aan bij de politie en met de bebloede sikkel nog in zijn hand, bekende hij trots de misdaad en zei dat zijn gebroken eer gewroken was. De moordenaar van Romina ontsnapt aan de doodstraf omdat hij Romina’s voogd was en het islamitische wetboek van strafrecht betekent dat hij is vrijgesteld van ‘qisas’ of ‘vergelding in natura’.

De moord op Romina veroorzaakte verontwaardiging onder Iraniërs, waarbij de Iraanse media de ere-misdaad uitvoerig veroordeelden. De hashtag #Romina_Ashrafi verspreidde zich op sociale media en werd meer dan 50.000 keer gebruikt op Twitter, waarbij de meeste mensen de moord en de Iraanse patriarchale samenleving in het algemeen veroordeelden.

Shahnaz Sajjadi, assistent van de Iraanse president Hassan Rouhani op het gebied van mensenrechtenkwesties, vertelde de nieuwssite khabaronline.ir: “We moeten het idee herzien dat thuis een veilige plek is voor kinderen en vrouwen. Misdaden die in de samenleving tegen vrouwen worden gepleegd, zijn minder dan die thuis.”

Amnesty International riep de autoriteiten op om volledige ‘aansprakelijkheid’ voor de misdaad te verzekeren en om artikel 301 van het wetboek van strafrecht te wijzigen, dat de maatregelen voor vaders die betrokken zijn bij de zogenaamde ‘eerwraakmoorden’ vermindert.

President Rouhani sprak zijn ‘spijt’ uit over de dood van Ashrafi en drong er bij zijn kabinet op 27 mei op aan de aanneming van relevante wetsvoorstellen te versnellen die de zogenaamde ‘eerwraakmoorden’ zouden verbieden. De voorgestelde wetgeving gaat al jaren heen en weer tussen besluitvormende organen in Iran.

Volgens de huidige wet wordt Reza Ashrafi veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, maar de Iraanse rechterlijke macht zei dat de zaak zal worden berecht door een speciale rechtbank. Volgens de islamitische wet van Iran worden de straffen voor vaders en andere familieleden die veroordeeld zijn voor moord of het fysiek schaden van kinderen bij huiselijk geweld of ‘eerwraak’ drastisch verlaagd.

Er zijn weinig gegevens over eerwraak in Iran, waar lokale media af en toe over dergelijke gevallen rapporteren. Volgens de Iraanse wet mogen meisjes trouwen na de leeftijd van 13 jaar. Het is niet bekend hoeveel vrouwen en jonge meisjes worden vermoord door familieleden of naaste familieleden vanwege hun daden, die worden gezien als overtredingen van de islamitische wetten.

De zogenaamde eerwraak wordt in het algemeen uitgevoerd wanneer een vrouwelijk familielid weigert een gearrangeerd huwelijk aan te gaan, het slachtoffer was van aanranding of verkrachting, of seksuele betrekkingen had buiten het huwelijk, ook al wordt zij er maar van beschuldigd.

In 2008 schatte het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) dat jaarlijks 5.000 vrouwen en meisjes worden vermoord door hun familieleden in de zogenaamde ‘eerwraakmoorden’, hoewel het vermoeden bestaat dat dergelijke misdaden veel te weinig worden gemeld. Deze misdaden komen aanzienlijk en consistent voor in delen van het Midden-Oosten en Zuid-Azië, waarbij bijna de helft van de moorden plaatsvindt in India en Pakistan.

Het zijn de mannen die problemen maken en niét de vrouwen!

Plaatje hierboven: Lahore, Pakistan. Vrouwen demonstreren tegen ere-moord. Twee Pakistaanse vrouwen, 22 en 24 jaar oud, werden vorig jaar gefilmd terwijl ze een man kusten terwijl een derde vrouw lachte. Die video verscheen eerder deze maand op internet en beide vrouwen werden donderdag voor hun ‘ontucht’ doodgeschoten. Jaarlijks worden in Pakistan meer dan 1000 dergelijke ere-moorden op meisjes en vrouwen gepleegd [beeldbron: Insider]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Inci Sayki “Anthing but “Honourable”: The Murder of Romina Ashrafi” van 31 mei 2020 op de site van The Organisation for World Peace

♦ naar een artikelIran: 13-year-old girl beheaded by her father as she slept in horrific Muslim ‘honor killing’” van 28 mei 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Barnini Chakraborty “Iranian man accused of beheading 14-year-old daughter in honor killing arrested” van 30 mei 2020 op de site van Fox News