Tegenstand tegen oprichting Palestijnse staat groeit; IDF bereidt zich voor op annexatie van Jordaanvallei

Plaatje hierboven: Een antisemitische arabische cartoon van Hamzeh Hajjaj in Al-Ghad, toont hoe Jordanië zich vandaag de dag zorgen maakt dat het gedwongen zal worden om zich om te vormen tot de staat van de Palestijnen [beeldbron: EoZ]

Boven de ‘deal van de eeuw’ van de Amerikaanse president, die voorziet in de annexatie van bepaalde delen van Judea & Samaria, hangt de dreigende schaduw van de oprichting van een Palestijnse staat op Israëlisch grondgebied.

‘Palestina’ zou de facto een tweede Arabisch-Palestijnse staat worden in aanvulling op Jordanië, hoewel deze deal aan flarden werd geschoten doordat PLO-president Mahmoud Abbas het op de dag van publicatie – 28 januari 2020 – in de prullenbak van de geschiedenis heeft gegooid.

Trump heeft tevergeefs geworsteld om de mogelijkheid van een soevereine Palestijnse staat in leven te houden, maar bedelaar zijn past niet bij de persona van Trump. Hij staat Israël toe om in juli soevereiniteit toe te passen in 30% van Judea en Samaria – waarbij de toewijzing van de resterende 70% een andere Arabische gesprekspartner vereist om met Israël te onderhandelen.

Geen Palestijnse staat in Israël
Een groot tegenstander van de orpichting van een Palestijnse Staat (op Isra¨lische grondgebeid) is parlementslid Bezalel Smotrich (Yamina partij). Smotrich legde maandag in een interview met The New York Times uit waarom rechts tegen het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump is, ondanks dat het een Israëlische toepassing van soevereiniteit over Judea en Samaria omvat.

Smotrich zei dat het plan de deur zou openen voor een Palestijnse staat en een einde zou maken aan de nederzettingenonderneming in Judea en Samaria. “Het is of dit of het is dat”, zei hij. “Of de nederzettingen hebben een toekomst, of de Palestijnse staat heeft die – maar niet beiden.”

Burgemeester van Efrat, Oded Revivi, zei in hetzelfde artikel dat de komende maanden een gelegenheid zijn om soevereiniteit toe te passen die zou kunnen omslaan als de voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden Trump verslaat bij de verkiezingen in november.

Smotrich zei dat hij van mening was dat een nieuwe regering in Amerika de vereisten in het Trump-plan zou kunnen opgeven. Daartoe behoort Israël dat de controle over de Jordaanvallei behoudt en over de bestaande gemeenschappen in Judea en Samaria, terwijl de Palestijnen kunnen werken aan een vorm van beperkte soevereiniteit elders.

De Palestijnen kunnen dat enkel bereiken als ze Hamas ontwapenen, de opheffing van de Israëlische veiligheidscontrole aanvaarden, Israël als een joodse staat erkennen, het doel opgeven om een ​​hoofdstad in Oost-Jeruzalem te hebben en instemmen met een reeks andere voorwaarden die maar weinigen geloven dat ze ooit zouden accepteren .

Smotrich vertelde The New York Times dat hij de status quo verkiest boven een plan dat zelfs overweegt om een ​​Palestijnse staat toe te staan ​​ten koste van de uitbreiding van Joodse gemeenschappen. Hij zei:

Ik wil geen snelkoppelingen die mijn vermogen om feiten op de grond te zetten aantasten en de nederzettingen verzwakken. Als de soevereiniteitskaart gunstig is, zal ik die met open armen accepteren. Zo niet, dan ga ik liever zonder. Ik zal doorzetten, hard werken, nederzettingen opzetten en nog twintig jaar met de Palestijnen vechten. En over twintig jaar zal de Amerikaanse regering mij de soevereiniteit over het hele grondgebied geven, omdat er over het hele grondgebied nederzettingen zullen zijn.

IDF bereidt annexatie voor
Intussen heeft vice-premier en minister van Defensie Benny Gantz de Stafchef van de IDF, generaal-majoor Aviv Kochavi, opgedragen om de voorbreidingen van de IDF voor de lopende diplomatieke maatregelen in Judea en Samaria te bespoedigen. Gantz informeerde de stafchef ook over de vorderingen op politiek gebied.

Daarnaast is de minister van Defensie voornemens de komende dagen een projectmanager te benoemen om de noodzakelijke stappen in deze arena te coördineren. Er zal ook een geïntegreerd team worden opgericht in het ministerie om operationele aanbevelingen te coördineren met betrekking tot lopende bewegingen in Judea, Samaria en Gaza.

Onlangs zijn de PA-bedreigingen geïntensiveerd over hun mogelijke reactie op Israëls verklaarde plan om soevereiniteit toe te passen in Judea en Samaria. Voorzitter Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft alle overeenkomsten met Israël en de Verenigde Staten opgezegd en de veiligheidscoördinatie opgeschort.

In Israël worden de implicaties van de verklaringen van Abbas geanalyseerd en worden door de Palestijnse Autoriteit voorbereidingen getroffen voor radicalere maatregelen, ondanks de overtuiging dat Abbas zijn dreigementen niet waar kan maken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Defense Minister Benny Gantz orders military preparations for sovereignty” van 1 juni 2020 en een artikelSmotrich to New York Times: It’s either settlements or a Palestinian state” en een artikel van David Singer “A revised vision for Judea and Samaria – without the PLO” van 2 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van EoZ “Jordan still worried about being forced to become Palestine” van juni 2020 op de site van Elder of Ziyon blog

Een gedachte over “Tegenstand tegen oprichting Palestijnse staat groeit; IDF bereidt zich voor op annexatie van Jordaanvallei

 1. Landen zoals Egypte, Golfstaten, Saudi Arabie en ja ook Jordanie hebben liever rust in de tent via Israel dan een stelletje ongeregeld in “palestina”, vandaar dat zij niet tegen de “annexatie” zijn.

  De énigen die samen met “de palestijnen” nog op de barricaden staan omdat het ‘tegen het Internationale Recht zou zijn….is Europa, dat de regels van datzelfde Internationale Recht nog maar eens zou moeten nalezen.

  Ze hadden dan geweten dat……Israel nergens tegen dat recht verstoot (Balfour Declaratie, San Remo Declaratie, Council League of Nations, Artikel 80 v.h. UN Charter én de Bijbel), onherroepbare declaraties waar de nu zo luid protesterende Europeanen zelf hun handtekening onder hebben gezet en waardoor hen niets anders blijft dan dreigen en Israel dringend vragen om a.u.b. de plannen voor teruggave van eigen grondgebied niet door te zetten, maar dit aan een uitgevonden volk te geven wat hun eigen land Jordanie/Palestina niet meer in mag omdat een luxe koning per sé op de troon wil blijven zitten.

  Indien Israel écht tegen dat Internationale Recht had gehandeld, wees er dan maar zeker van dat EU/UN al lang hun dreigingen in daden & sancties hadden omgezet.

  Kunnen ze echter niet…….volgens het Internationale Recht!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.