Netflix zend documentaire ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ uit: geld, macht, corruptie en pedofilie netwerk

Op de streamingsdienst Netflix is op 27 mei 2020 de 4-delige documentaire ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich‘ in première gegaan. De serie werd geregisseerd door Lisa Bryant en geproduceerd door Joe Berlinger (Paradise Lost-serie) en bestsellerauteur James Patterson.

Netflix brengt het ongelooflijke verhaal van de miljardair financier, zedendelinquent en notoire pedofiel Jeffrey Epstein, onthult zijn nationaal en internationaal seksnetwerk met de hulp van talloze medewerkers en hoe hij zijn rijkdom gebruikte om al die jaren aan gerechtigheid te ontsnappen.

Een onderwijzer wordt miljardair
Epstein was van bescheiden Joodse komaf. Hij werd in 1953 geboren in New Yorkse wijk in Brooklyn, uit Joodse ouders Pauline Stolofsky en Seymour G. Epstein. Zijn ouders trouwden in 1952, kort voor zijn geboorte. Pauline werkte als schoolmedewerker en was huisvrouw. Seymour Epstein werkte voor het New York City Department of Parks and Recreation als tuinman en onderhoudsman.

Epstein begon in september 1974 te werken als leraar natuurkunde en wiskunde voor tieners aan de Dalton School aan de Upper East Side van Manhattan. Hij werd aangenomen door Donald Barr (vader van de Amerikaanse procureur-generaal William Barr), die tot juni 1974 de directeur was. Epstein gaf les aan de exclusieve privéschool van eind 1974 tot hij in juni 1976 werd ontslagen wegens ‘slechte prestaties’.

Tijdens het lesgeven op de school maakte Epstein kennis met Alan Greenberg, de chief executive officer van de investeringsbank Bear Stearns. Greenberg, onder de indruk van Epstein’s intelligentie en drive voor financieel succes, bood hem een ​​baan aan bij de bank Bear Stearns.  Epstein trad in 1976 in dienst bij Bear Stearns als junior assistent op laag niveau van een vloerhandelaar.

Hij groeide snel uit tot optiehandelaar, werkzaam in de afdeling speciale producten, en adviseerde vervolgens de rijkste klanten van de bank, zoals Seagram-president Edgar Bronfman, over strategieën voor belastingvermindering. Jimmy Cayne, de latere chief executive officer van de bank, prees de vaardigheid van Epstein bij rijke klanten en complexe producten.

In 1980, vier jaar nadat hij bij Bear Stearns kwam, werd Epstein een commanditaire vennoot. In 1981 werd hem gevraagd Bear Stearns te verlaten omdat hij zich, volgens zijn beëdigde getuigenis, schuldig had gemaakt aan schending van Regulation D. Hoewel Epstein abrupt vertrok, bleef hij dicht bij Cayne en Greenberg en was hij een klant van Bear Stearns totdat het in 2008 failliet ging.

Hij slaagde er spoedig in om al liegend en bedriegend zich een weg naar de top van de financiële wereld te manipuleren. Hij verwierf uiteindelijk een enorme rijkdom en macht terwijl hij een internationale ring voor sekshandel leidde.

Pedofiel Eiland’ in de Caraïben
Om zijn seksuele escapades met overwegend minderjarige meisjes te bedekken en ongestoord – en vooral ver weg van de buitenwereld – zijn ‘vrienden’ en ‘klanten’ te kunnen bedienen op hun wenken, kocht miljardair Epstein in april 1998 een eiland in de Caraïben.

Het eiland Little Saint James, dat sinds 1917 deel uitmaakt van de Amerikaanse Maagdeneilanden in de Caraïbische Zee, werd voor 8 miljoen dollars gekocht door Epstein. Het eiland, zowat 32 hectaren groot,  werd omgebouwd in een mini-paradijs, met vele accomodaties, een vliegveld, verblijven voor de gasten en voor “de meisjes” enz. en werd zijn vaste verblijfplaats.

Het eiland, door Epstein ‘Little St. Jeff‘ genoemd, kreeg lokale bijnamen zoals ‘Island of Sin‘, ‘Orgy Island‘ en ‘Pedophile Island‘, omdat het in de streek algemeen bekend stond als een locatie waar seksueel misbruik van minderjarige meisjes schering en inslag was.

In 2006 werd hij aangeklaagd voor seksueel misbruik maar gooide het in 2008 op een geheim akkoord met de regering. Hij bekende een aantal feiten, werd veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan hij er uiteindelijk 13 maanden doorbracht in een luxueuze cel voorzien van alle accomodaties.

De seriële seksueel misbruiker maakte in 2008 een geheime deal met de regering om een ​​mogelijke levenslange gevangenisstraf te vermijden en bleef verder jarenlang meisjes en vrouwen misbruiken,” aldus de Netflix- documentaire Jeffrey Epstein: Filthy Rich.

Een hele reeks beroemdheden doen de revue van zijn zogenaamde ‘vrienden’ en of ‘klanten’. Allen zullen ze de feiten en verdachtmakingen – al dan niet terecht – tot op vandaag ontkennen: oud-president Bill Clinton, huidig president Donald Trump, prins Andrew aka de Duke of York, Harvey Weinstein, Woody Allen, Alan Dershowitz (die voor hem pleitte in rechtzaken) enz. de lijst is eindeloos.

The End
In de aanloop naar zijn arrestatie in 2019 werd de mysterieuze magnaat Jeffrey Epstein, voordien decennialang beschuldigd van het misbruiken van vrouwen en minderjarige meisjes, waarbij hij een netwerk van enablers had samengesteld om te helpen bij het uitvoeren en verdoezelen van zijn misdaden.

Lange tijd bleven Epstein en zijn partner-in-crime Ghislaine Maxwell onaantastbaar. Maar toen in oktober 2017 het seksschandaal uitbrak rond Epstein’s buddy Harvey Weinstein en de #Me Too Movement tegelijk vele andere Hollywood figuren in zijn val meesleurde waaronder bv. de acteur Kevin Spacey, werd in het zog van #Me Too, Epstein in 2018 andermaal aangeklaagd en sloot het net  zich rondom hem.

Jeffrey Epstein werd op 6 juli 2019 opnieuw gearresteerd op beschuldiging van sex-handel in minderjarigen. Slechts enkele weken na zijn internering in afwachting van zijn proces, stierf Epstein in mysterieuze omstandigheden in zijn cel op 10 augustus 2019.

Nochtans staat de gevangenis ADX Florence in Colorado, berucht en bekend als de best bewaakte gevangenis van de VS, waar ondermeer de drugsbaron Joaquín Guzmán, aka El Chapo, gevangen wordt gehouden.

Officieel heet het dat Epstein zelfmoord door verhanging pleegde maar alles wijst erop dat hij in zijn cel werd vermoord. Het doel hiervan was om hem voor eeuwig het zwijgen op te leggen uit schrik dat hij vele beroemdheden en machtige zakenlui mee in zijn val zou trekken.

Netflix Trailer: ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Kreps “See First Trailer for Netflix’s ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’” van 13 mei 2020 op de site van Rolling Stone

♦ naar een artikel van Sophie Gilbert “How Is Jeffrey Epstein Still So Elusive? A new four-part Netflix documentary strains to handle a subject who’s always out of reach” van 29 mei 2020 op de site van The Atlantic

♦ naar een artikelDaarom liep vriendschap tussen Jeffrey Epstein en Harvey Weinstein op de klippen: “Hij behandelde zijn favoriete meisje slecht”” van 30 maart 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)