Over de kat van Schrödinger en het ei van Oslo

De Oostenrijkse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Erwin Schrödinger ontwikkelde in 1935 een gedachte-experiment waarin hij een situatie probeerde te verklaren van een kat die in een dubbele conditie leeft – zowel dood als levend – als een manier om de kwantummechanica te verklaren.

In het experiment werd een kat in een afgesloten doos al dan niet blootgesteld aan een gif en gedood. Pas wanneer de doos wordt opgetild, wordt onthuld dat de kat een van de twee condities is. Het voorbeeld demonstreert de scheiding tussen de realiteit in de doos die alleen bekend is bij de kat en de twee mogelijke uitkomsten die door de blinde waarnemer worden overwogen.

De situatie van het Israëlisch-Arabische conflict kan op een dergelijke manier worden bekeken, met name met betrekking tot de Oslo-akkoorden van 1993 en 1995.

Sinds de Volkenbond (de voorloper van de Verenigde Naties) jaren geleden de heroprichting van het Joodse thuisland steunde, vocht de Arabische wereld om deze te vernietigen. Van rellen tot oorlogen tot terroristische aanslagen, de omliggende Arabische landen en Arabische inwoners van Palestina namen een jihad op zich om de Joodse staat te vernietigen.

De Oslo-akkoorden leken die koers om te keren. Op het eerste gezicht leken de Palestijnen bereid hun wapens neer te leggen en het bestaan ​​van Israël onder verschillende voorwaarden te accepteren. Israël ondertekende de overeenkomst en gaf de nieuw opgerichte Palestijnse Autoriteit verschillende steden om te regeren.

Ondanks talloze terroristische aanslagen bleven de Israëli’s de komende vijf jaar proberen samen met de hulp van de Verenigde Staten een akkoord te sluiten. Details van de onderhandelingen werden geheim gehouden, net als de kat van Schrodinger. De wereld hoopte dat de Israëli’s en de Palestijnse Arabieren een duurzaam vredesakkoord zouden kunnen sluiten.

Voor de waarnemers van buitenaf was er de open realiteit van Arabieren die Joden vermoordden en een Hamas-handvest dat het bestaan ​​van Israël volledig verwierp, maar de actieve betrokkenheid van de regering-Clinton maakte de mensen hoopvol dat er vrede zou komen aan het einde van de vijfjarige interimovereenkomst in september 2000.

Toch was Yasser Arafat bijzonder ongelukkig omdat hij bij de onderhandelingen niet alles kreeg wat hij wilde en lanceerde de dodelijke Tweede Intifada, waarbij duizenden burgers werden gedood en verminkt. President Bill Clinton vertelde Arafat dat hij de beste vredesovereenkomst die de Palestijnen ooit zouden zien, heeft gemist en klaagde: “Ik ben een kolossale mislukkeling en jij hebt er een van mij gemaakt.”

Arafat sloeg het bedekte Israëlische duivenei kapot voordat het uitkwam.

De Arabische Liga probeerde de Humpty Dumpty’s weer bij elkaar te brengen en de Palestijnen de minachting van de wereld te besparen. Het bracht in 2002 het Arab Peace Initiative (API) uit, dat in feite de eisen van de Palestijnen herhaalde, met de belofte van volledige erkenning van Israël door de Arabische en moslimwereld.

Hoewel Israël deze specifieke parameters afwees, begon het stappen te ondernemen om de Palestijnen extra land te geven nadat het in 2004 de verzekering van de Amerikaanse regering George W. Bush had gekregen dat het zich niet aan de exacte voorwaarden van de API hoefde te houden.

De Amerikaanse president Barack Obama draaide en oefende aanzienlijke druk uit op Israël richting de API toen hij in 2009 aantrad. Onder staatssecretaris John Kerry werkten de Israëli’s en de Palestijnse Autoriteit in het voorjaar van 2014 in het geheim om te proberen tot een definitieve regeling.

De wereld wachtte af of de Tweede Intifada- en Gaza-oorlogen van 2008 en 2012 schaduwen van het verleden zouden worden, en de ingebeelde Obama-magie zou Humpty Dumpty weer levensvatbaar maken. Maar het mocht niet zo zijn.

De PA ondertekende een eenheidsregering met de terroristische groep Hamas en Israël weigerde de laatste partij gevangenen over te dragen als onderdeel van ‘goede trouw’ -maatregelen, aangezien Kerry moordenaars op de lijst had geplaatst. Binnen enkele weken veranderde de situatie snel in een intense oorlog in Gaza.

Deze keer gaf de regering-Obama de schuld aan het falen van Israël en liet uiteindelijk een resolutie van de Verenigde Naties in de afnemende dagen van haar regering de Westelijke Jordaanoever bestempelen als ‘Palestijns gebied’ dat Israël illegaal bezet.

Humpty Dumpty heeft nu waargenomen dat het voor de tweede keer verbrijzeld en dood is. De enige verandering in 2014 vanaf 2000 was de aanklacht van de Amerikaanse regering over de oorzaak van de mislukking, die tijdens de oorlog met Hamas in 2014 de vlammen van antisemitisme in heel Europa aanwakkerde.

De regering-Trump erkende de resultaten van de verschillende mislukte vredesinitiatieven en stelde een nieuwe routekaart voor coëxistentie op die meer leek op de verlangens van de Amerikaanse bondgenoot, Israël, in plaats van op de API die de Palestijnse eisen navolgde.

De Palestijnen hebben geweigerd met de VS-regering in zee te gaan en door geen geheime gesprekken kan de verbeelding nadenken of de mogelijkheid van vrede levend of dood is. Tegenwoordig zit er geen Oslo-ei in de doos van Schrödinger te wachten om te worden uitgebroed, maar een enkele realiteit die iedereen kan herkennen.


Bronnen:

♦ naar een artikelSchrodinger’s Cat and Oslo’s Egg” van 1 juni 2020 op de site van First One Through

Een gedachte over “Over de kat van Schrödinger en het ei van Oslo

Reacties zijn gesloten.