Overblijfselen van oud sierrelikwie gevonden in Tzipori, de oude hoofdstad van Galilea

De Nature and Parks Authority (NPA) onthulde vandaag dat onlangs een oud architectonisch-sierreliek, bekend als een ‘partzufa‘, dat in de oudheid werd gebruikt als een weelderig versierde waterkraan in verschillende waterinstallaties, onlangs werd ontdekt tussen de oudheden van het Tzipori National Park, in de buurt van een oud badhuis.

De archeologische overblijfselen, gedateerd volgens de hypothesen van de Romeinse periode ongeveer 1800 jaar geleden, werden gevonden door David Goren, een inwoner van Tzipori, die het Nationaal Park bezocht en de bijzondere vondsten uit het terrein zag steken. Tzipori National Park presenteert veel overblijfselen van de oude stad waaronder talloze prachtige mozaïeken en een oud watersysteem.

Tzipori
Tzipori (ook Zippori of Sepphoris genoemd) was al in 65 voor Christus de prachtige hoofdstad van Galilea in de tijd van de Romeinse verovering. In de 2e eeuw bracht CE Rabbi Yehuda Hanassi het Sanhedrin over naar Tzipori, waar de Mishna werd voltooid. De christenen hechten ook belang aan de stad omdat, volgens hun traditie, hier de ouders van Maria, moeder van Jezus, woonden.

Volgens Josephus werd Tzipori de ‘glorie van heel Galilea’ genoemd. De bevolking van de stad was gemengd en het was een Joods spiritueel centrum. Veel geleerden woonden hier, Rabbi Yehuda Hanassi verplaatste de zetel van het Sanhedrin van Bet She’arim naar Tzipori, en rond 220 CE voltooide hij de Mishna in de stad.

In het midden van de 3e eeuw, nadat de zetel van het Sanhedrin naar Tiberias was overgebracht, verloor Tzipori zijn status als hoofdstad van Galilea, maar het bleef blijkbaar een belangrijk Joods centrum tot de 5e eeuw CE, toen de christelijke gemeenschap in de stad groeide en werd een belangrijk onderdeel van de bevolking.

De christenen hechten grote waarde aan Tzipori vanwege hun traditie dat in deze stad Anne en Joachim woonden, de ouders van Maria, Jezus ‘moeder. Dat de stad een christelijk centrum was, blijkt uit de overblijfselen van de Byzantijns-Kruisvaarderskerk. In de Arabische periode viel de stad uit haar grootheid en in de kruisvaardersperiode was ‘La Sephorie‘ een stad en fort in het Galilese Vorstendom.

Mozaïek van een jachttafereel met amazones in Tzipori
uit de Byzantijnse periode (313-636 na Chr.)

Mozaïek de ‘Mona Lisa’ van Zippori

Plaatje hierboven: Dit oude mozaïek, ook wel de ‘Mona Lisa‘ van Tzipori genoemd, werd gevonden op de vloer van een rijk Romeins huis dat in de derde eeuw werd verwoest. De overblijfselen zijn te zien in het Tzipori National Park in het noord-oosten van Israël. De eerste-eeuwse Romeinse historicus Josephus Flavius ​​noemde Tzipori ‘het ornament van heel Galilea’.


Bronnen:

♦ naar een artikelRemains of ancient ornamental relic found in Tzipori” van 1 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelTzipori (Zippori/Sepphoris) National Park – Full Guide” op de site van Israel in Photos