Verenigde Naties waarschuwen voor Palestijnse economische ineenstorting als gevolg van COVID-19

De Verenigde Naties hebben zondag aangedrongen op onmiddellijke actie om een ​​Palestijnse economische ineenstorting onder de last van de uitbraak van het coronavirus te voorkomen en hebben zowel de Israëli’s als de Palestijnen gewaarschuwd voor het nemen van unilaterale acties, aangezien zij waarschijnlijk verdere conflicten zullen veroorzaken.

UNSCO zwijgt wel compleet over de online campagne die het afgelopen weekeinde werd gelanceerd door Palestijnse activisten en journalisten die het Palestijnse publiek oproept om de Israëlische humanitaire en economische hulp te boycotten.

De campagne roept ook het Palestijnse volk op om de sociale media-accounts van de Coördinator van Overheidsactiviteiten in de Territoria (COGAT) te blokkeren, de eenheid van het Ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor burgerzaken op de Westelijke Jordaanoever, inclusief de coördinatie van de activiteiten van Israëlische en internationale humanitaire groepen.

Ook de 14 ton medicijnen en apparatuur die een week geleden door de Verenigde Arabische Emiraten werden geleverd om de corona epidemie te bestrijden in de Gazastrook, werd door de Palestijnse Autoriteit gestopt en afgewezen omdat de vracht via de Israëlische luchthaven Ben-Goerion werd aangeleverd. Die vracht staat nog steeds in een loods op Ben-Goerion opgeslagen.

UNSCO
Een document
opgesteld door de Speciale Coördinator van de Verenigde Naties voor het Vredesproces in het Midden-Oosten (UNSCO), beoordeelde de impact die het coronavirus heeft gehad op de financiën van de Palestijnse Autoriteit en keek naar de mogelijke gevolgen van Israëls verklaarde voornemen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Het rapport is opgesteld voorafgaand aan de komende tweejaarlijkse bijeenkomst van het Ad Hoc-verbindingscomité, dat de levering van internationale hulp aan de Palestijnen coördineert, gepland voor 2 juni. De COVID-19-noodsituatie “onderstreept de ontoereikendheid van de kaders voor de economische en administratieve betrekkingen tussen Israël en Palestina”, zei UNSCO in een verklaring.

De sociaal-economische impact van COVID-19 op het Palestijnse volk is al enorm. De Palestijnse Autoriteit heeft meer financiële en ontwikkelingshulp nodig om in haar behoeften op het gebied van volksgezondheid te voorzien, essentiële diensten te verlenen en te reageren op de sociaal-economische gevolgen van de pandemie. Wat betreft het uitbreiden van de soevereiniteit: “elke beweging van Israël om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren of elke Palestijnse terugtrekking uit bilaterale overeenkomsten zou de lokale dynamiek dramatisch veranderen en hoogstwaarschijnlijk leiden tot conflicten en instabiliteit op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Nickolay Mladenov van UNSCO waarschuwde dat:

Als de huidige trends aanhouden, de verworvenheden van de Palestijnse regering in de afgelopen kwart eeuw zullen afnemen, de vredes- en veiligheidssituatie zal verslechteren, en onvermijdelijk een verharde en extremere politiek aan beide kanten zal ontstaan. Alle partijen moeten de komende weken en maanden hun steentje bijdragen om het vooruitzicht op een onderhandelde tweestatenresolutie in het conflict te behouden, in overeenstemming met relevante VN-resoluties, internationaal recht en bilaterale overeenkomsten.

Uiteraard ligt ook Gaza in de focus van UNSCO:

Ondanks de welkome vooruitgang bij de voortgang van de hierboven genoemde sleutelprojecten, biedt Gaza in 2020 geen leefomstandigheden die voldoen aan de internationale mensenrechtennormen, waaronder het recht op ontwikkeling, voor zijn ongeveer 2 miljoen inwoners. Van 2012 tot 2020 is de bevolking in Gaza toegenomen met ongeveer 400.000 mensen, of 25 procent. In dezelfde periode daalde het BBP per hoofd van de bevolking met 25 procent en steeg het werkloosheidscijfer met meer dan 15 procentpunten tot 46 procent. De metingen per klas van klaslokalen, leraren, artsen, ziekenhuisbedden en verpleegsters zijn allemaal uitgehold. Zowel de armoedecijfers als de voedselonzekerheid zijn sterk gestegen, terwijl de basisindicatoren voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne ongeveer gelijk zijn gebleven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “UN paper warns of Palestinian economic collapse due to COVID-19” van 1 juni 2020 en een artikel van Jcob Magid “UAE virus aid rejected by Palestinians still at Israel’s airport; UN rethinking” van 27 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUN paper calls for action to avert Palestinian economic collapse; Warns against unilateral moves that can trigger conflict and instability” van 31 mei 2020 op de site van UNSCO

♦ naar een artikelOnline Palestinian campaign calls to boycott Israeli aid” van 31 mei 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians launch campaign to boycott IDF humanitarian, economic aid” van 30 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Verenigde Naties waarschuwen voor Palestijnse economische ineenstorting als gevolg van COVID-19

 1. Economische ineenstorting van ‘de Palestijnse economie’ door het Covid 19 virus……..een oxymoron per excelence!!

  “De palestijnse economie”.
  Een economie die niet bestaat zonder het rechtstreekse infuus aan het zuurstof apparaat van de Internationale belastingbetaler.

  “Ineenstorting door het Covid 19 virus”.
  Er waren bijna geen slachtoffers in “palestina” door dit virus zodat de ”regering” zich konden veroorloven een vliegtuig met hulpgoederen niet te accepteren.

  De VN wil persé recht trekken wat krom is.

  Er bestaat geen land palestina met een werkende economie dat door een virus is ineengestort.

  Like

 2. De verenigde naties zijn de vijanden van de nietmoslims. Dood de palestijnen in de bezette gebieden. Ook in nederland weten we wie de vijand van Israël is, Dat zijn voornamelijk linkse mensen. Zie minister Kaag. Onbegrijpelijk dat zo iemand minister kan worden.
  Een minister met een verborgen agenda.

  Like

Reacties zijn gesloten.