Vijf door Iran gesteunde jihadis gedood tijdens Israëlische luchtaanval in Syrië

Een luchtaanval in Oost-Syrië op zondag heeft vijf door Iran gesteunde strijders gedood, aldus het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Volgens het Franse persbureau AFP was de aanval gericht op drie militaire voertuigen van door Iran gesteunde paramilitaire jagers nabij de Iraakse grens. Het observatorium schreef de aanval toe aan de Israëlische luchtmacht en zei dat Israël ‘waarschijnlijk verantwoordelijk’ was voor de aanval in de buurt van de grensplaats Albu Kamal.

De IDF-woordvoerder zei niet te reageren op berichten in de buitenlandse media.

De door Iran gesteunde milities en hun bondgenoten hebben een aanzienlijke aanwezigheid in het oosten van Syrië, ten zuiden van de Eufraat-vallei. Eerder deze maand kwamen volgens het Observatorium zeven huurlingen om tijdens een aanval op een door Iran gesteunde basis in de buurt van Albu Kamal.

De monitor zei dat militaire versterkingen voor Iraanse milities en hun bondgenoten dagen eerder in het gebied waren aangekomen. Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het Teheran niet zal toestaan ​​zich militair te verschansen in Syrië, de buurman van Israël in het noorden.

In 2018 gaf de IDF toe aan honderden luchtaanvallen als onderdeel van haar ‘campagne tussen de oorlogen’, een voortdurende militaire en inlichtingenpoging om de troepenmacht van de Iraans-sjiitische as in het hele Midden-Oosten te verstoren.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Syria strike kills 5 Iran-backed militants” van 31 mei 2020 op de site van i24News

♦ naar een artikel5 Iranian proxy terrorists eliminated in alleged Israeli airstrikes near the Syria-Iraq border” van 31 mei 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelReport: Airstrike in Syria kills 5 Iran-backed combatants” van 1 juni 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelSyrian desert | Five Iranian-backed militiamen killed and their vehicle destroyed in shelling on areas in al-Bukamal desert” van 31 mei 2020 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)