Oostenrijk wil dat Europese Unie de hele terreurgroep Hezbollah in de ban slaat

Politieke vertegenwoordigers van de coalitiepartijen die Oostenrijk regeren in het parlement van het land hebben vrijdag een resolutie ingediend waarin de Europese Unie wordt opgeroepen om de hele organisatie van Hezbollah opnieuw te beoordelen als een terroristische beweging.

Volgens een verklaring op de website van de nationale raad van Oostenrijk, de formele naam voor zijn parlement, verklaarde een aantal leden van de wetgevende instantie dat Hezbollah een terroristische organisatie is.

“Hezbollah wil Israël vernietigen en verspreidt antisemitisme en verspreidt de radicale islamitische ideologie”, aldus Reinhold Lopatka en Michaela Steinacker, beiden parlementsleden van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij – de leidende partner in de conservatieve en groene coalitieregering in Oostenrijk.

De twee parlementsleden voegden eraan toe dat de entiteit van Hezbollah moet worden geclassificeerd als een terroristische organisatie. Lopatka voegde eraan toe dat er een einde moet worden gemaakt aan de vorming van de legende dat de terreuraanslagen van Hezbollah ‘slechts verzet’ zijn.

De resolutie drong er bij de regering van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op aan op EU-niveau te pleiten voor een herbeoordeling van de hele organisatie van Hezbollah in verband met een volledige terreuraanduiding. De Oostenrijkse Volkspartij parlementslid Martin Engelbert merkte op dat de scheiding van Hezbollah in politieke en militaire vleugels een ‘uitvinding’ van de EU is.

Israël was ingenomen met het besluit van het Oostenrijkse parlement waarin werd opgeroepen tot maatregelen tegen de islamitische terreurorganisatie Hezbollah in Libanon. De resolutie, die unaniem in het Parlement is aangenomen, roept de Oostenrijkse regering op actie te ondernemen tegen terroristische activisten en supporters, en beoogt ook het beleid te veranderen dat de militaire en politieke arm van de organisatie kunstmatig scheidt.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi:

Dit is een belangrijk besluit tegen Hezbollah, en ik hoop dat de Oostenrijkse regering het parlementaire besluit aanneemt en zich aansluit bij het VK, Duitsland en Nederland, die Hezbollah als geheel als een terreurorganisatie hebben erkend. Net als soortgelijke beslissingen die de afgelopen maanden in Europa zijn genomen, was het belangrijk diplomatiek werk van ministers van Buitenlandse Zaken die een interagentschap leidden om Hezbollah in de internationale politieke arena te bestrijden.


Bronnen:

♦ naar een artikelAustrian parliament resolution calls for action against Hezbollah” van 31 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Austrian MPs want Iran-backed Hezbollah banned within European Union” van 31 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Oostenrijk wil dat Europese Unie de hele terreurgroep Hezbollah in de ban slaat

Reacties zijn gesloten.