De betrekkingen van Georgië met Israël en de Verenigde Staten

Plaatje hierboven: Aan de Grote Synagoge in de Georgische hoofdstad Tbilisi, vierden de Georgische Joden in mei 2008 de 60ste verjaardag van de heroprichting van de staat Israël (Yom Haatzmaut), viering die werd bijgewoond door de toenmalige Georgische president Mikheil Saakashvili [beeldbron: Wikipedia]

De betrekkingen van Georgië met Israël zijn sinds de oprichting van diplomatieke betrekkingen op 1 juni 1992 steeds warmer geworden.

De kracht van de relatie was zichtbaar op 10 augustus 2008, toen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken deze ondubbelzinnige aankondiging publiceerde over de Russische agressie tegen Georgië :

Israël volgt de ontwikkelingen in Zuid-Ossetië en Abchazië met grote bezorgdheid en hoopt dat het geweld zal stoppen. Israël erkent de territoriale integriteit van Georgië en roept op tot een vreedzame oplossing.

Op 15 augustus van dat jaar vond in Tel Aviv een demonstratie van steun aan Georgië plaats, waarbij Israëli’s een menselijke keten vormden en eisten dat hun regering haar steun aan Georgië zou verhogen.

Evenzo was er op 20 november 2012, tijdens de IDF-operatie van de Pilaar van Defensie in de Gazastrook, een grote demonstratie ter ondersteuning van Israël in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Bovendien zond de Georgische televisie sympathieke nieuwsberichten over Israël uit en verspreidde zij namens Israël publiciteitsbrochures op sommige scholen.

Van hun kant veroordeelden de Amerikanen, net als de andere westerse bondgenoten van Georgië, de penetratie van Rusland in het soevereine grondgebied van Georgië en de flagrante tussenkomst in zijn binnenlandse aangelegenheden. Terwijl hij directe militaire actie vermeed, gebruikte Washington militaire vliegtuigen en zeestrijdkrachten om Georgië te helpen en de Russen te wijzen op de richting van hun steun.

Toen de vijandelijkheden waren beëindigd, heeft de VS ongeveer 1 miljard dollar aan Georgië overgemaakt om de schade die tijdens het gevecht is veroorzaakt, te herstellen. En op 9 januari 2009 ondertekenden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Grigol Vashadze een strategisch partnerschap, een niet-bindend document waarin samenwerkingsgebieden werden geschetst, de onvoorwaardelijke steun van Washington voor de territoriale integriteit van Georgië werd herhaald en Amerikaanse steun werd uitgesproken Voor de kandidatuur van Georgië voor het NAVO-lidmaatschap.

Aangezien Georgië, dat een noordelijke grens met Rusland deelt, niet ver van Iran ligt, is het geografisch strategisch voor zowel Israël als de VS, wat gedeeltelijk de steun van die landen verklaart. De relatief nauwe toegang tot het land biedt beide staten de mogelijkheid om effectiever te spioneren en, indien nodig, aan te vallen.

Naast de praktische voordelen voor Israël en de VS door de nabijheid van Georgië tot Iran, hebben ze ook zoveel mogelijk regionale bondgenoten nodig in het geval ze betrokken raken bij vijandelijkheden (zoals bijvoorbeeld het vermoorden door de VS van Iraanse Quds) Chief Qassem Soleimani eerder dit jaar).

De VS en Israël hebben een vergelijkbare relatie met Azerbeidzjan, dat een lange grens met Iran deelt. De samenwerking tussen de driehoek Georgië-VS-Israël is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden zoals eerbied voor democratie en individualisme. Een andere verbinding die uniek is voor Israël en Georgië is dat beide zich op het Aziatische continent bevinden, maar grotendeels gelieerd zijn aan Europa.

Tot 2005 verleende Israël uitgebreide veiligheidsbijstand aan Georgië, waaronder de verbetering van de MiG 25-vliegtuigen, de verkoop van munitie en handvuurwapens en de levering van militaire experts om te helpen bij het opleiden van troepen over het gebruik van de aanbestedingen. In februari 2005 dwong de Russische druk op Israël het echter om de militaire betrekkingen met Georgië te beperken tot de verkoop van militair materieel dat niet voor aanvalsdoeleinden was bestemd.

In juni 2013 arriveerde een grote delegatie uit Georgië in Israël, waaronder premier Bidzina Ivanishvili en minister van defensie Irakli Alasania, met de bedoeling om wapenovereenkomsten met Israël te vernieuwen en defensieve wapens zoals drones en antitank- en luchtafweerraketten te verwerven. Blijkbaar is die deal niet tot stand gekomen.

Wat zijn relatie met de VS betreft, stuurde Georgië de op twee na grootste troepenmacht (2000 soldaten) de Tweede Irakoorlog in om samen met de Amerikaanse troepen te vechten. Bovendien leverde het per persoon de grootste bijdrage aan de door de VS geleide missie in Afghanistan, waar het ongeveer 1.600 troepen stuurde.

De VS staat Georgië militair bij via beroepsopleiding, maar volgens SIPRI-gegevens heeft het bijna geen wapens aan Georgië verkocht. Vanaf het aangaan van diplomatieke betrekkingen tot eind 2018 bedroeg de wapenverkoop tussen de partijen $ 25 miljoen. Dit kan dezelfde reden zijn waarom Israël stopte met de verkoop van wapens aan Georgië: Washington had misschien besloten dat het niet in het binnenlandse belang was om Moskou uit te dagen.

In 1996 werd de Israel-Georgia Chamber of Commerce opgericht om de groei van de handel tussen de partijen te ondersteunen. Twee jaar later werd met hetzelfde doel de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Georgië opgericht. Noch de VS, noch Israël is echter een van de toonaangevende handelspartners van Georgië.

In 2017 was Rusland het grootste exportdoel met een aandeel van 13% en Turkije het grootste importaandeel, geschat op 17%. China volgde met 9,4%. De grote afstand van de VS en het gebrek aan toegang tot grote zeehavens buiten de Poti-haven in de oostelijke Zwarte Zee maken de handel tussen de VS en Georgië moeilijk.

Het is dus begrijpelijk dat de Georgiërs ervoor kiezen om handel te drijven met Rusland en andere buurlanden, hoewel ze dit onder voorbehoud kunnen doen. Handel met China, dat over land gaat en deel uitmaakt van het BRI-initiatief van de Chinese president Xi Jinping, stelt Georgië in staat zijn economie te diversifiëren buiten de nabijgelegen landen.

In 2017 begon Iran zijn handelsbetrekkingen met Georgië te versterken, maar vooralsnog heeft die ontwikkeling de relatie van Georgië met Israël niet geschaad. Toerisme, een belangrijke inkomenssector voor Georgië, is de afgelopen twee decennia dramatisch toegenomen, van minder dan 400.000 toeristische ingangen in 2000 tot bijna 6,5 ​​miljoen in 2017.

Vóór het begin van de coronaviruscrisis in 2020, die wereldwijd het toerisme trof, waren de nabijheid van Georgië en aantrekkelijkheid maakte het een van Israëls meest favoriete reisbestemmingen. Alleen al in 2017 bezochten meer dan 115.000 Israëli’s Georgië. De betrekkingen van Georgië met de VS en Israël blijven waarschijnlijk sterk, gezien hun gemeenschappelijke waarden en uitdagingen.

Rusland kan de onafhankelijkheid en integriteit van Georgië blijven bedreigen, zoals in 2008. De VS, die China in sommige gebieden en Rusland in andere landen het hoofd bieden, zullen Georgië blijven steunen als middel om Rusland in bedwang te houden en van invloed zijn op zijn geografische expansie en gebied te beperken.

De relatie van Israël met Rusland wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid in Syrië namens het regime en de betrekkingen met Iran. Hoe warm de betrekkingen met Georgië ook mogen zijn, Israël heeft geen andere keus dan zijn gedrag jegens dat land te volgen en ervoor te zorgen dat het de grens niet overschrijdt en Moskou van streek maakt.

Dat gezegd hebbende, is de VS de beste vriend van Israël, vooral onder de huidige regering, en die relatie versterkt de banden tussen Israël en Georgië. Recente ontwikkelingen in Iran maken de verbinding nog nauwer. Tien jaar geleden probeerde Georgië nog steeds op te staan ​​in een complexe en betwiste regio.

Het is nu een land dat volledig weet te profiteren van de voordelen, de tekortkomingen ervan erkent en de stabiliteit in de regio vergroot door allianties met Armenië, Azerbeidzjan en Turkije. Die regionale allianties versterken haar langdurige betrekkingen met de VS en Israël en ondersteunen de voortdurende ontwikkeling tot een aanzienlijke regionale macht.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 21 januari 2020. Bezoek van de Georgische presidente Salome Zurabishvili (links) aan Israël, waar ze werd ontvangen door Israël’s president Reuven Rivlin (rechts). Salome zei dat de betrekkingen tussen Georgië en Israël “niet alleen diep en hecht zijn, ze zijn ook historisch“, aangezien 26 eeuwen “de banden tussen het Joodse en Georgische volk hebben gevormd” [beeldbron: Agenda.ge]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Roie Yellinek “Georgia’s Relations with Israel and the US” van 29 mei 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)