Corona lockdown? Israëlische serie Fauda breekt alle kijkcijfer records

In deze coronatijden is het haast een zegen dat de streamingsdienst Netflix bestaat. Eindelijk uitstekende Israëlische TV-series en films die anders onze Nederlanden niet bereiken. Ongetwijfeld hoort Fauda tot een van de topreeksen waarvan de drie seizoenen momenteel worden uitgezonden op Netflix.

Fauda (chaos) is een Israëlische televisieserie die is ontwikkeld door Lior Raz en Avi Issacharoff en die voortbouwt op hun ervaringen in de Israel Defense Forces. De serie ging in première op 15 februari 2015. Het vertelt het verhaal van Doron, een commandant van de Mista’arvim-eenheid en zijn team terwijl ze een aartsterrorist van Hamas achtervolgen die bekend staat als ‘The Panther’.

Het eerste seizoen werd gefilmd in Kafr Qasim tijdens het conflict tussen Israël en Gaza in 2014. Het ging in première op 15 februari 2015. Het tweede seizoen ging in première op 31 december 2017. Het derde seizoen vindt plaats in de Gazastrook. Het werd uitgezonden in 2019 en 2020.

De eerste aflevering van het derde seizoen van het Israëlische drama ‘Fauda’ werd door de Israëli’s ongeveer 1 miljoen keer bekeken in de 48 uur nadat het voor het eerst werd uitgezonden.

De plot
Achttien maanden voor het begin van de show werden de Israëlische soldaat Doron en zijn eenheid gecrediteerd voor het doden van de terrorist Taufiq Hammed. Hierna gaat Doron met pensioen om een ​​wijngaard te laten groeien.

Aan het begin van seizoen 1 wordt Doron bezocht door Moreno, de commandant van zijn oude eenheid, die hem informeert dat Taufiq Hammed nog leeft en van plan is het huwelijk van zijn broer Bashir bij te wonen. Doron voegt zich weer bij zijn team om undercover te gaan op de bruiloft.

Uiteindelijk worden ze ontdekt en wordt Bashir gedood, kort voordat Taufiq arriveert. Hoewel Doron in staat is om Taufiq neer te schieten en hem verwondt, ontsnapt Taufiq. Taufiq overleeft de schotwond nauwelijks en wordt gedwongen een geheime spoedoperatie te ondergaan om niet te onthullen dat hij leeft of waar hij is.

Doron overtuigt Moreno ervan hem toe te staan ​​bij de eenheid te blijven totdat ze Taufiq vangen. Bashir’s familie rouwt allemaal om hem als een shahid (martelaar) en zijn vrouw, Amal, zweert wraak. Taufiq’s rechterhand, Walid, overtuigt zijn neef Shirin om Taufiq te helpen ontsnappen uit het ziekenhuis, enkele minuten voordat het team van Doron arriveert.

Amal, radeloos over de dood van Bashir, meldt zich aan om een ​​nachtclub te bombarderen die Boaz, de zwager van Doron en een lid van zijn eenheid, vaak bezoekt. Dit zal ervoor zorgen dat de Israëli’s de boodschap krijgen dat het wraak is op Boaz voor de moord op Bashir. Het plan is dat Amal de bom in haar tas bewapent en dan drie minuten voor de ontploffing de club verlaat.

Amal besluit echter te blijven en te sterven in de explosie. Boaz komt weer bij bewustzijn na de explosie en vindt het lichaam van zijn vriendin. Boaz kan de ontdekking niet goed aan, en nadat hij is overreden, valt hij de politie fysiek aan en belandt hij in de gevangenis. Tijdens een missie wordt Boaz gevangengenomen en door Hamas gegijzeld.

Doron en zijn team besluiten een niet-goedgekeurde missie voor te bereiden om Taufiq’s vriend Sheikh Awadalla te ontvoeren in een poging Boaz terug te krijgen. Wanneer Doron erachter komt dat Taufiq een bom in Boaz heeft geïmplanteerd, ontvoert het team de dochter van Taufiq om als extra hefboom te gebruiken.

Uiteindelijk worden Boaz en de sjeik allebei opgeblazen en raakt de dochter van Taufiq zwaargewond. Doron, nog steeds undercover, interviewt voor een functie als shahid voor Taufiq, een rol waarvoor hij uiteindelijk wordt gerekruteerd. Taufiq onthult zijn plan aan Walid: ze kregen sarin-zenuwgas dat in de synagoge tot ontploffing zal worden gebracht, waardoor Israël met geweld zal terugslaan, oorlogsmisdaden zal plegen en andere islamitische staten zal dwingen te reageren.

Walid ontdekt uiteindelijk de ware identiteit van Doron en beveelt Doron te doden, maar de rest van de eenheid komt net op tijd opdagen om iedereen te vermoorden die naar hem keek. Walid toont het bewijs aan Taufiq en schiet hem dan in zijn achterhoofd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Harris “Locked down? Open up to… premier Israeli TV series ‘Fauda’” van 29 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWatching ‘Fauda’ requires suspending disbelief. But it’s worth it” van 22 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelFauda series three debut watched by a million Israelis within 48 hours” van 2 januari 2020 op de site van The Jewish News

♦ naar een artikelFauda” From Wikipedia, the free encyclopedia