Hoe de Hagia Sophia op deze dag in 1453 een moskee werd

De Hagia Sophia is de voormalige Grieks-orthodox-christelijke patriarchale kathedraal, later een Ottomaanse Keizerlijke moskee en nu een museum (Ayasofya Müzesi) in Istanboel, Turkije en staat bekend om zijn grote koepel.

Gebouwd in 537 na Christus, tijdens het bewind van Justinianus, was het ’s werelds grootste gebouw en een technisch wonder van zijn tijd. Het wordt beschouwd als de belichaming van de Byzantijnse architectuur en zou ‘de geschiedenis van de architectuur hebben veranderd’.

De Turkse president en toekomstige kalief Recep Tayyip Erdogan wil van de Hagia Sophia, nu een museum in Istanbul, een moskee maken. Maar hoe werd de Hagia Sophia in de eerste plaats een moskee?

Vandaag is de verjaardag van een geweldige tragedie. Op 29 mei 1453 viel Constantinopel, ooit de grootste stad in de christelijke wereld, uiteindelijk in handen van de krijgers van de jihad, nadat ze deze zevenhonderd jaar lang hadden proberen te veroveren.

Volgens de toenmalige traditionele gewoonte stond Sultan Mehmet II zijn troepen en zijn gevolg drie volle dagen ongebreidelde plundering en vernielingen toe in de stad kort nadat deze was ingenomen.

Moslims plunderden kloosters en kloosters, maakten ze leeg van hun inwoners en plunderden particuliere huizen. Ze betraden de Hagia Sophia, die bijna duizend jaar lang de grootste kerk in het christendom was geweest.

De gelovigen hadden zich verzameld binnen de heilige muren om te bidden tijdens de laatste lijdensweg van de stad. De moslims doodden de ouderen en zwakken en leidden de rest tot slavernij. De Byzantijnse geleerde Bessarion schreef in juli 1453 aan de Doge van Venetië en zei dat Constantinopel

… was veroverd door de meest onmenselijke barbaren en de meest woeste vijanden van het christelijk geloof, door de felste wilde dieren. De openbare schat is verbruikt, privé-rijkdom is vernietigd, de tempels zijn ontdaan van goud, zilver, juwelen, de relikwieën van de heiligen en andere kostbare sieraden. Mannen zijn geslacht als vee, vrouwen zijn ontvoerd, maagden zijn verkracht en kinderen zijn uit de armen van hun ouders gegrepen.

Toen de slachting en de plundering waren beëindigd, beval Mehmet II een islamitische geleerde om de hoge preekstoel van de Hagia Sophia te beklimmen en te verklaren dat er geen andere god dan Allah was en dat Mohammed zijn profeet was.

Hij drong er meteen op aan dat deze onmiddellijk in een moskee zou worden veranderd. Een van de aanwezige ulama beklom toen de preekstoel van de kerk en reciteerde de mousseline-geloofsbelijdenis Shahada, wat het begin markeerde van de geleidelijke verbouwing van de kerk tot een moskee.

De Hagia Sophia op 16 maart 2019

Tijdens de 16e en 17e-eeuwse Ottomaanse periode zijn aan de buitenkant een grote kroonluchter, een mihrab, dat wil zeggen een nis die de richting van Mekka aangeeft, een minbar, dat wil zeggen een preekstoel, en werden schijven met islamitische kalligrafie toegevoegd aan de moskee.

Honderden andere kerken in Constantinopel en elders ondergingen hetzelfde lot. Miljoenen christenen sloten zich aan bij de dhimmis; Anderen werden tot slaaf gemaakt en velen werden gedood.

In 1935 veranderde de eerste Turkse president en oprichter van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, het gebouw in een museum.

De huidige Turkse regering begon onder president Recip Erdogan de Hagia Sophia opnieuw in een moskee te veranderen. Op 1 juli 2016 werden voor het eerst in 85 jaar opnieuw moslimgebeden gehouden in de Hagia Sophia.

Oude resterende muurschilderingen, mozaïeken en iconen
herinneren aan de christen origine van de Hagia Sophia


Bronnen:

♦ naar een artikel van Robert Spencer “How the Hagia Sophia became a mosque on this day in 1453” van 29 mei 2020 op de site van Jihad Watch

♦ naar een artikel van Harald Sack “Hagia Sophia of Constantinople” van 7 mei 2017 op de site van SciHi Blog

♦ naar een artikelHagia Sophia” From Wikipedia, the free encyclopedia

3 gedachtes over “Hoe de Hagia Sophia op deze dag in 1453 een moskee werd

Reacties zijn gesloten.