Vrome Joden gebruikten in de Oudheid cannabis om high te worden tijdens de bidstondes

Plaatje hierboven: Een foto van de twee altaren gevonden bij de ingang van een heiligdom in Tel Arad in het zuiden van Israël, in het Israel Museum in Jeruzalem [beeldbron: Israel Museum/Laura Lachman]

Israëlische onderzoekers die residu op een altaar van een heiligdom uit het bijbelse tijdperk in Zuid-Israël onderzochten, ontdekten dat het een mengsel van cannabis en dierlijke mest bevatte, waarschijnlijk bedoeld om de ‘extase’ te stimuleren bij Israëlitische aanbidders, en zeiden dat het het vroegst bekende gebruik van marihuana is in de regio.

De ontdekking suggereert ook dat cannabis mogelijk is gebruikt bij rituelen in de tempel in Jeruzalem, suggereerden de onderzoekers. Groepjes organisch materiaal werden gevonden in holten op twee altaren die stonden bij de ingang van het hart van een heiligdom in Tel Arad, een ‘fortheuvel’ uit het koninkrijk Juda dat tussen 1962 en 1967 door Israëlische architecten werd opgegraven.

De materialen werden destijds onderzocht, maar de technologie was niet beschikbaar om ze nauwkeurig te identificeren. De onderzoekers  Eran Arie van het Israel Museum in Jeruzalem, Baruch Rosen en Dvory Namdar, voerden de onderzoeken opnieuw uit en publiceerde hun bevindingen donderdag in ‘Tel Aviv’, het academische tijdschrift van het Archeologisch Instituut van de Universiteit van Tel Aviv.

Materiaal op het kleinere kalkstenen altaar uit het heiligdom uit de ijzertijd, waarvan wordt aangenomen dat het in gebruik was van ongeveer 760 tot 715 BCE, bevatte cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC), samen met een niet-gespecificeerd dierlijke mest dat waarschijnlijk werd gebruikt om de cannabis te verbranden en op te roken, aldus de studie.

De krant merkte op dat omdat de geur van marihuana zich niet leent voor gebruik als wierook, het vrijwel zeker werd verbrand voor zijn medicinale eigenschappen. Volgens de studie:

Arad levert het vroegste bewijs voor het gebruik van cannabis in het Oude Nabije Oosten. Hallucinogene stoffen zijn bekend uit verschillende naburige culturen, maar dit is het eerste bekende bewijs van hallucinogene stoffen in het koninkrijk Juda. Het gebruik van [andere] psychoactieve materialen is sinds de prehistorie ook algemeen bekend in oude culturen uit het Nabije Oosten en de Egeïsche Zee. Het lijkt waarschijnlijk dat cannabis bij Arad werd gebruikt als een opzettelijke psychoactieve stof, om ecstasy te stimuleren als onderdeel van cultische ceremonies. Zo ja, dan is dit het eerste dergelijke bewijs in de cultus van Juda.

Het Fort uit de Perzische periode werd in de 4de eeuw v. Chr.
gebouwd bovenop een heuvel in Tel Arad in de Negev

Het gebruik van de mest, die bij een relatief lage temperatuur brandt, geeft ook aan dat de organisatoren wisten wat ze deden. “Om ​​het roes op te wekken – high te worden – heb je de juiste temperatuur nodig, en dat wisten ze duidelijk goed, net zoals ze wisten welke brandstof ze voor elke stof moesten gebruiken,” vertelde Namdar, van de Israëlische Landbouwonderzoek Organisatie-Volcani Center in Bet-Dagan.

De onderzoekers zeiden dat de vondst een venster opent naar de religieuze praktijken van het tijdperk van de Eerste Tempel, en suggereerden dat cannabis een rol had kunnen spelen bij rituelen in de Tempel in Jeruzalem, waarbij ze opmerkten dat het Arad-fort een verkleinde versie was van de Bijbelse beschrijving van Tempel van koning Salomo. Tegenwoordig staan ​​de al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel op de Tempelberg, waardoor de toegang van archeologen tot de heilige plaats wordt beperkt:

Het Arad-heiligdom werd vergeleken met de Eerste Tempel in Jeruzalem … en het lijkt erop dat de twee inderdaad vergelijkbare architectonische kenmerken delen (bijv. De oost-west-as en de indeling van de architecturale ruimtes). Dit kan verwijzen naar gelijkenis in cultische rituelen die in deze structuren worden uitgevoerd.

De onderzoekers zeiden dat, aangezien er tijdens opgravingen in de regio geen cannabiszaden of pollen zijn gevonden, de stoffen hoogstwaarschijnlijk naar het gebied werden gebracht in de vorm van droge hars of hasj. Op het grotere altaar, dat net als het kleinere nu in het Israel Museum in Jeruzalem staat, werd resten van wierook gevonden, dat volgens de studie vaak als wierook werd verbrand bij cultusactiviteiten.

Ook hier markeert het eerste bekende gebruik van het kruid voor aanbidding, dat via handel vanuit Arabië naar de regio had moeten worden gebracht, zo bleek uit de studie. “Arad presenteert de vroegst bekende identificatie van wierook in een duidelijke culturele context”, zeiden ze over de hars, het meest bekend uit het Nieuwe Testament als een van de geschenken die de wijzen na de geboorte van Jezus brachten.

Op dat altaar werd ook dierlijk vet aangetroffen, kennelijk om de hogere warmte op te wekken die nodig is om de wierook te verdampen. Om kruisbesmetting te voorkomen, werden de monsters elk twee keer getest in afzonderlijke laboratoria van het Technion, Israel Institute of Technology, Haifa en aan de Hebrew University of Jerusalem in Givat Ram.

Joden en cannabis
In een opiniestuk uit 1973 verklaarde de orthodoxe rabbijn Moshe Feinstein dat cannabis vanwege de schadelijke effecten volgens de Joodse wet niet was toegestaan.

Echter, in 2013 verklaarde de orthodoxe rabbijn Efraim Zalmanovich dat medicinale, maar niet recreatieve, cannabis koosjer is. In 2016 verklaarde de Wit-Russisch-Israëlische rabbijn Chaim Kanievsky dat medicinale cannabis koosjer was voor de Joodse Pasen (Pesach).

In januari 2016 heeft de Orthodoxe Unie sommige door Vireo Health gemaakte medicinale cannabisproducten gecertificeerd als koosjer, hun eerste medicinale cannabiscertificering (plaatje hieronder).

Koosjere cannabis van Vireo

Ook de eerste joodse christen leiders maakten overvloedig gebruik van cannabis om hun wonderen en ‘mirakels’ te verrichten. Jezus (Christus) en zijn 12 Apostelen hebben mogelijk cannabisolie gebruikt om genezende ‘wonderen’ te verrichten, aldus een controversiële historicus.

Auteur David Bienenstock stelt dat cannabis 2000 jaar geleden in het hele Midden-Oosten wijdverbreid was en dat mensen het destijds gebruikten om zieken en zieken te behandelen.

Heilige zalfolie die in de begintijd van de christelijke kerk werd gebruikt, bevatte kaneh-bosem, een ingrediënt waarvan Bienenstock suggereert dat het een cannabisextract was. Dit extract, dat in de huid werd opgenomen, had al lang voor de eerste in massa geproduceerde medicijnen mensen met lichamelijke en psychische aandoeningen kunnen helpen genezen.

In een interview met The Daily Star zei hij:

Historische gegevens tonen aan dat cannabis op dat moment overal verkrijgbaar was – ze wisten hoe ze het moesten kweken en de geneeskrachtige eigenschappen ervan konden benutten. Er is niets anders in de effectieve cannabisolie die tegenwoordig wordt gebruikt en die in Jezus’ tijd niet voor mensen beschikbaar zou zijn geweest – het is gewoon een kwestie van de cannabis in de olie concentreren en door de huid absorberen.

Plaatje hierboven: Ook wijlen de Egyptenaar Yasser Arafat was een enthousiast gebruiker van cannabis en gedroogde geitenmest. De Palestijnse aartsterrorist pepte regelmatig zijn moordlust jegens Joden op met een paar jointjes die hij nuttigde in de Al Muqata’a, zijn presidentieel hoofdkwartier in Ramallah. Arafat overleed in november 2004 in Parijs aan de gevolgen van AIDS, een ziekte die hij had opgelopen tijdens één van zijn vele homoseksuele escapades met minderjarige jongetjes van tien en twaalf.


Bronnen:

♦ naar een artikel1st high: Ancient Israelites at Biblical shrine used cannabis to spark ‘ecstasy’” van 30 mei 2020 op de site van The Times of Israël

♦ naar een artikel van Harry Petit “Jesus used CANNABIS oil to perform healing ‘miracles’, controversial expert claims” van 2 juli 2018 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikelCannabis and Judaism” From Wikipedia, the free encyclopedia

♦ een artikel op deze blogBelgische Joodse bakker lanceert Europa’s eerste in massa geproduceerde cannabisbrood” van 8 november 2019 en een artikelNieuwe Palestijnse kwakkel: Israël overspoelt en vernietigt de Palestijnen met marihuana en opium” van 4 april 2014

Een gedachte over “Vrome Joden gebruikten in de Oudheid cannabis om high te worden tijdens de bidstondes

Reacties zijn gesloten.