Gestolen Hebreeuwse, Perzische inscripties keerden terug naar de Joodse site in Iran

Plaatje hierboven: De graftombe van Sera, dochter van Asher, in Pir Bakran, Iran met daaromheen de oude Joodse begraafplaats [beeldbron: Wikimedia Commons]

Twee oude joodse inscripties die zijn gestolen uit het historische Esther Khatoon-complex in Iran zijn ontdekt en teruggestuurd naar het joodse heiligdom, meldde het Iraanse persbureau IRNA.

De ontdekking, in Falavarjan in de provincie Isfahan, werd uitgevoerd door de Iraanse politie en de Cultural Heritage, Tourism and Handicraft Organization, een onderwijs- en onderzoeksinstelling die toezicht houdt op tal van bijbehorende musea en historische locaties in heel Iran.

De chef van het publiek Relatiebureau van Cultureel Erfgoed, Ambachten en Toerisme Organisatie van Isfahan, Shahram Amiri zei woensdag dat de twee oude stenen zowel Hebreeuwse als Perzische inscripties hebben, meldde IRNA. Amiri zei dat de Hebreeuwse inscriptie ongeveer 1000 jaar oud is en de Perzische 400 jaar.

Hij voegde eraan toe dat de diefstal oorspronkelijk werd gemeld afgelopen zomer, maar dat de gestolen items pas 10 dagen geleden zijn gevonden. De dieven hadden de spullen niet uit de provincie gehaald omdat ze wachtten op betere tijden om de oude stenen te verkopen, zei IRNA tegen Amiri.

Het Esther Khatoon-complex, gelegen in Pir Bakran, nabij Falavarjan, is meer dan 2000 jaar oud. De oude begraafplaats van de joden van Isfahan ligt dicht bij dit complex en bevat graven uit de 2e eeuw na Christus. Het belangrijkste mausoleum bevat naar verluidt het graf van het bijbelse karakter van Serah, de dochter van Asher en kleindochter van Jacob.

Joden maken al eeuwenlang een pelgrimstocht naar de begraafplaats. De ontdekking komt een paar dagen nadat het graf van Esther en Mordechai, een van de heiligste Joodse plaatsen in Iran, werd beschadigd door poging tot brandstichting.

Sera bat Asher was, volgens de Tenach, een dochter van Asher, de achtste zoon van aartsvader Jacob, een kleinzoon van Abraham. Sera is een van de zeventig leden van de familie van de patriarch die van Kanaän naar Egypte emigreerde en haar naam komt voor in verband met de volkstelling die Mozes in de wildernis hield.

Asher is een van de 12 stammen van Israël die in bijbelse tijden het volk Israël vormden dat later het Joodse volk werd. De stam is vernoemd naar de jongste van twee zonen van Jacob (ook wel Israël genoemd) en Zilpah, de dienstmaagd van Jacob’s eerste vrouw, Leah. Asher is een van de tien verloren stammen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alex Winston “Stolen Hebrew, Persian inscriptions returned to Jewish site in Iran” van 28 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post