Antisemitische misdrijven in Oostenrijk in 2019 met bijna 10 procent toegenomen

Plaatje hierboven: Wenen, Oostenrijk. Demonstranten protesteerden massaal tegen het besluit van Kanselier Sebastian Kurz om in december 2017 de extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) van Heinz-Christian Strache de controle te geven over een coalitieregering [beeldbron: DW]

Antisemitische incidenten in Oostenrijk stegen in 2019 met bijna tien procent, zo meldde een nieuw rapport dat donderdag door de Joodse Gemeenschap van Wenen (IKG) werd gepubliceerd.

In totaal werden 550 woede-uitbarstingen gemeld. Zes hiervan betroffen fysieke aanvallen, met 239 gevallen van misbruik, 18 gevallen van bedreiging, 78 gevallen van beschadiging en ontwijding van joodse eigendommen en 209 gevallen van in massa geproduceerde antisemitische literatuur.

Hoewel het aantal fysieke aanvallen en bedreigingen licht afnam, namen de aanvallen op eigendommen met meer dan 50 procent toe. In een verklaring bij het rapport zei IKG-president Oskar Deutsch:

Het joodse leven is een integraal onderdeel van Oostenrijk en de meeste van onze medeburgers weten dit. Helaas zijn er in Oostenrijk steeds meer mensen die antisemitisme aanwakkeren en antisemitische handelingen verrichten.

Deutsch beschreef de hoofdstad van Wenen als ‘een bloeiende stad voor joden’ en prees de nauwe samenwerking tussen de gemeenschap en wetshandhavingsinstanties bij het bieden van ‘een hoog niveau van veiligheid, samen met de veiligheidsmaatregelen die door de gemeenschap zijn genomen’.

Hij voegde er echter aan toe: ‘wetshandhaving kan niet altijd en overal zijn. Onze samenleving moet ernaar streven dat deze veiligheidsmaatregelen op een dag niet nodig zijn. Helaas zijn we vandaag ver verwijderd van deze doelstelling. ”

Wat betreft de ideologische motivatie achter de aanslagen van 2019, merkte het rapport op dat ‘268 incidenten werden toegeschreven aan de rechtsextremisten, terwijl 31 incidenten werden toegeschreven aan personen die verbonden waren met de radicale islam en 25 incidenten werden toegeschreven aan extreem-linkse extremisten.’

Het merkte op dat ‘extreemrechtse gemotiveerde incidenten voornamelijk voorkwamen in de categorieën materiële schade en misbruik, zoals het geval was bij radicale islamistische motivatie met betrekking tot fysieke aanvallen en bedreigingen.’

Wiener Walpurgisnacht
Traditioneel vindt de Walpurgisnacht plaats van 30 april tot 1 mei. Die nacht vieren ‘heksen’ een groot festival op Blocksberg, waar ze wachten op de komst van de ‘gehoornde god’. De Walpurgisnacht dankt zijn naam aan de Heilige Walburga, wiens feestdag al sinds de Middeleeuwen wordt gevierd op de dag van haar heiligverklaring op 1 mei.

Met de ‘Anschluss’ van Oostenrijk op 12 maart 1938 met het door fascisten geregeerde Duitse Rijk en de racistische Neurenberg Wetten ervan, begon de systematische uitsluiting van de joden. In 1938 woonden er naar schatting tussen de 201.000 en 214.000 Joodse mensen in Oostenrijk waarvan 167.249 in Wenen (anno 2001 wonen er opnieuw 8.140 Joden in Oostenrijk).

Op de eerste Wiener Walpurgisnacht zes weken na de Anschluss zullen de Weense Joden een voorsmaakje krijgen van de intense Jodenhaat die leefde onder het gepeupel van Wenen, in november gevolgd door de Reichskristallnacht. En dat was nog maar het begin van de ellende …

Wiener Walpurgisnacht 1 mei 1938
Joden moeten voetpaden schrobbenBronnen:

♦ naar een artikelAntisemitic Crimes in Austria Climb by Nearly 10 Percent: New Report” van 28 mei 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Antisemitische misdrijven in Oostenrijk in 2019 met bijna 10 procent toegenomen

  1. Alhoewel ze het systematies & bekwaam wegstoppen word Europa steeds door haar eigen eeuwenlange “interessante & bewogen” geschiedenis ingehaald.

    Racisme, Antisemitisme, discriminatie (werkvloer), slavernij (kinder/vrouwen), huiselijk geweld, haat (Homo e.a.) & vooral hypocrisie……. is vandaag de dag nog stééds aanwezig en bezig aan een opmars.

    Nee Europa is écht niet zo Liberaal Democratisch & Progressief als ze zelf graag mag aangeven in de zichzelf toegeëigende rol van moraal politie der planeet!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.