Netanyahu: Geen staatsburgerschap voor Palestijnen in geannexeerde gebieden in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Jericho in Samaria, 4 mei 2019. PA-president Mahmoud Abbas huldigt een herdenkingsplaquette in aan een gebouw van de Universiteit van Jericho. De plaquette werd opgedragen aan de terrorist Khalil Al-Wazir Abu Jihad, in 1959 mede-oprichter van Al Fatah, die minstens 125 Israëliërs heeft vermoord [beeldbron: PMW]

Premier Binyamin Netanyahu vertelde de krant Israel Hayom in een interview dat donderdag werd gepubliceerd dat een zet om de Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria en de Jordaanvallei toe te passen historisch zou zijn, waarbij kritiek op het oppositionele recht dat hij over de kwestie van een Palestijnse staat had geschrapt, zou worden afgewezen.

Netanyahu zei ondermeer:

Voor het eerst sinds de oprichting van de staat ben ik erin geslaagd de Amerikaanse erkenning [van onze soevereiniteitsrechten] veilig te stellen, eerst op de Golanhoogte en in Jeruzalem, en vervolgens door middel van een overeenkomst die de Amerikaanse erkenning op het gebied van ons thuisland in Judea en Samaria. Dit zijn de beslissingen van [de Amerikaanse president Donald] Trump en de persoon die deze zaken met hem aansneed, was ik. Niemand anders.

Gevraagd naar het argument van het oppositionele recht dat een Palestijnse staat verborgen is in het pakket van Trump, antwoordde Netanyahu:

Binnen dit pakket is een historische kans om het tij van de geschiedenis te veranderen, wat één kant op wees. De hele tijd. Alle diplomatieke plannen die ons in het verleden werden voorgesteld, vroegen ons om delen van het Land van Israël toe te staan, terug te keren naar de grenzen van 1967 en Jeruzalem te verdelen. Om de [Palestijnse] vluchtelingen op te nemen. Dit is een omkering. Wij zijn niet Degenen die gedwongen worden concessies te doen, dat zijn eerder de Palestijnen, ongeacht de onderhandelingen.

Hij voegde eraan toe:

Als ze het nodig achten om te voldoen aan ongeveer 10 strikte voorwaarden – waaronder de Israëlische soevereiniteit ten westen van de Jordaan, het behoud van een verenigd Jeruzalem, weigering vluchtelingen op te nemen, de Joodse gemeenschappen niet te ontwortelen, en de Israëlische soevereiniteit in grote delen van Judea en Samaria, enz. – het [diplomatieke] proces zal doorgaan. Ze moeten erkennen dat we de beveiliging op alle gebieden controleren. Als ze hiermee instemmen, hebben ze een eigen entiteit die president Trump als staat definieert. Er zijn mensen die beweren en – een Amerikaanse staatsman vertelde me: ‘Maar Bibi, het zal geen staat zijn.’ Ik zei hem, noem het wat je wilt. De kern van het Trump-plan zijn de fundamenten waar we alleen van gedroomd hebben. Alle dingen waarover we van rechts bekritiseerd worden – en wat ben ik? Dit zijn dingen waarvoor we vele lange jaren hebben gevochten en we hebben ze eindelijk bereikt. Dan komen ze met de kritiek.

Netanyahu benadrukte dat de duizenden Palestijnse Arabieren die in de Jordaanvallei wonen, volgens het plan niet het Israëlische staatsburgerschap krijgen.

Nee. Ze zullen een Palestijnse enclave blijven. Je annexeert Jericho niet. Er is een cluster of twee. Je hoeft er geen soevereiniteit over uit te oefenen, het blijven Palestijnse onderdanen als je wilt. Maar veiligheidscontroles zijn ook van toepassing op deze Plaatsen.

Op de vraag of hij bezorgd is dat de soevereiniteitsactie ertoe zal leiden dat Israël voor de rechter komt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, antwoordde de premier:

Ja, maar de rechtbank in Den Haag heeft al besloten dat we ons schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Ons vaderland verdedigen, maar de soldaten, leiders en griffiers maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden omdat we huizen durven bouwen in Gilo of Beit El. Het is absurd. Het is vanaf het begin een vast spel. We zullen dit gelijktijdig moeten bestrijden om het coronavirus te bestrijden, en tegelijkertijd ook tegen Iraanse pogingen om een ​​kernwapen te ontwikkelen. Tegelijkertijd met het toepassen van soevereiniteit zullen we moeten vechten tegen de uitdaging van het ICC. We moeten deze schandalige beschuldigingen confronteren op verstandige wijze en onvermurwbaar.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Netanyahu: Palestinian Arabs living in Jordan Valley won’t get citizenship” van 28 mei 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelNetanyahu: Palestinians in Israeli-annexed Jordan Valley won’t get citizenship” van 28 mei 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNetanyahu: The Palestinians have to concede, not Israel” van 28 mei 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Netanyahu: Geen staatsburgerschap voor Palestijnen in geannexeerde gebieden in Judea & Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.