‘Virus: antisemitisme in vier mutaties’ verhaalt over de oudste overdraagbare ziekte in de wereld

Iedereen die het nieuws volgt, weet dat antisemitisme wereldwijd in opkomst is. Zoals het zich heeft verspreid, heeft ook ons ​​inzicht dat dit een haat is met vele gezichten, een veelkoppig monster gevoed door mythen over Joden die niet zullen sterven.

De gewelddadiger manifestaties ervan – defacements van joodse begraafplaatsen, straataanvallen, gewapende aanvallen op joodse instellingen – worden vaak ‘uitbraken’ genoemd, alsof antisemitisme een ziekte was.

Inderdaad, de uitdrukking ‘virulent antisemitisme’ wordt vaak gebruikt om de vele uitdrukkingen van die ideologie te beschrijven. En net als bij een besmettelijke ziekte, moet de mensheid al haar informatieve middelen verzamelen om enige hoop te hebben deze te verslaan.

Dat is het concept van ‘Viral: Antisemitism in Four Mutations’, een indringende nieuwe documentaire die op 26 mei in première gaat op PBS. ‘Onze gedachte was dat veel van het antisemitisme zich op internet verspreidt – in die zin gaat het viraal’, vertelde regisseur-producent Andrew Goldberg onlangs aan J. ‘Maar ziekte als metafoor voor antisemitisme wordt al heel lang gebruikt.’

De film, die in februari kort in de bioscoop was, opent met een zwart-wit animatie van wat lijkt op viruscelactiviteit onder een microscoop.  Intussen legt de actrice Julianna Margulies uit:

Het begon lang geleden … met een leugen over de jood. De leugen zei dat de Jood slecht was … samenzweerderend … de vijand van God. De leugen evolueerde en verspreidde zich als een virus … en doet dat nog steeds. Velen weten niet dat ze besmet zijn. Anderen geven er niet om. Sommigen definiëren zichzelf daardoor. Het virus heeft zo lang standgehouden en zich tot nu toe verspreid vanwege zijn vermogen om zich aan te passen en te misleiden. Van de duizenden mutaties is dit het verhaal van vier.

Korte trailer van de PBS-documentaire:
Viral: Antisemitism in Four Mutations

De film wordt vervolgens gelanceerd in het eerste van vier segmenten, kijkend naar de Amerikaanse variant. In Pittsburgh onderzoekt Goldberg de betekenis van de aanval op de Tree of Life-synagoge en gaat vervolgens naar North Carolina, waar hij contact heeft met Russell Walker, een open racist en antisemiet die 37% van de stemmen van zijn district kreeg toen hij opkwam voor de staat in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 2018.

Andere segmenten onderzoeken het door de staat gesteunde antisemitisme in Hongarije onder de regering van premier Viktor Orban; De opkomst van antisemitisme in Engeland binnen de linkse Labour-partij onder voormalig leider Jeremy Corbyn; en overtuigingen over joden onder sommige Noord-Afrikaanse immigranten in Frankrijk. In het laatste geval zijn die overtuigingen samengegaan met een toenemende onvrede over het mondiale kapitalisme onder de Franse linkerzijde, resulterend in een atmosfeer die voor de Franse joden hardnekkig onherbergzaam is.

Goldberg reist naar elk van deze locaties om slachtoffers, getuigen, antisemieten en experts te interviewen – met zijn rustige, schijnbaar neutrale stijl die innerlijke kennis, alarm en soms acute pijn oproept. Er wordt een aantal commentatoren ingeschakeld om informatie en perspectief toe te voegen.

Deze lijst bevat de voormalige president Bill Clinton, de voormalige Britse premier Tony Blair, de Holocaust-historicus Deborah Lipstadt en de journalisten Fareed Zakaria, George Will en Yair Rosenberg van Tablet. “Antisemitisme is een samenzweringstheorie“, zegt Lipstadt over de neiging van antisemieten om de joden de schuld te geven van zo ongeveer alles gebaseerd op “het idee dat er krachten zijn die sterker zijn dan jij”.

Gebaseerd op zijn eigen ervaringen als voormalig blanke supremacist, is Arno Michael het daarmee eens. “Als ik op zoek ben naar rekrutering, ga ik op zoek naar blanke kinderen die iets mis hebben in hun leven … en een manier vinden om dat aan de joden te wijten”, zegt hij in de documentaire. Maar na 90 minuten onderzoek blijft men achter met het gevoel dat de film slechts het oppervlak van een bodemloos zwart gat heeft afgeroomd.

De 52-jarige Goldberg heeft gedurende zijn hele carrière het onderwerp van vooroordelen nagestreefd, van zijn met een Emmy bekroonde ‘A Yiddish World Remembered’ in 2002 (een blik op de wereld van Oost-Europese joden vóór de Holocaust) tot een goed ontvangen documentaire over de Armeense Genocide. Hij schreef, produceerde en regisseerde ook ‘Antisemitisme in de 21e eeuw: de wederopstanding’, die de geschiedenis van antisemitisme in Europa behandelde. Het werd uitgezonden op PBS in 2017.

In het Britse segment van ‘Viral’ bezoekt Goldberg Paul Marmot, een Engelse neef die hij nog nooit had ontmoet. Marnot vertelt hoe hij, na een leven als linkse Britse Jood, zijn Labour Party-lidmaatschapskaart heeft verscheurd toen Corbyn in 2015 werd gekozen als leider. Kritieken op het Israëlische beleid zijn acceptabel voor de meeste Britse Joden, zegt hij, maar Corbyn maakte kritiek mogelijk dat was doorgeschoten in anti-Joods sentiment.

Ondertussen merkt Goldberg, die vele familieleden verloor in de Holocaust, aan onze kusten op hoe het antisemitisme in de Verenigde Staten de afgelopen twaalf jaar erger is geworden. Tegen de tijd dat in oktober 2018 elf joden werden neergeschoten in een synagoge in Pittsburgh – “de meest antisemitische daad die ik in mijn twintig jaar als journalist in dit land had gezien”, zei hij – was dit filmproject al aan de gang.

Volgens hem is het anti-joodse sentiment in de niet-joodse wereld altijd “slechts een paar centimeter onder de oppervlakte” op een bepaald moment, hoewel sociale krachten het misschien naar beneden kunnen duwen. “De grootste demper op antisemitisme was de Holocaust zelf”, zei hij, eraan toevoegend dat deze al meer dan 50 jaar leidde tot ‘beter gedrag’ jegens joden in het grootste deel van de westerse wereld. “En de voorloper [van die vooroordelen die naar boven komen] is dat samenlevingen meer gepolariseerd worden.” Een andere factor, zei hij, is dat er minder overlevenden van de Holocaust in de buurt zijn om uit de eerste hand te getuigen over hoe ongecontroleerd antisemitisme uitmondt in totale horror.

In het Franse deel van ‘Viral’ interviewt Goldberg een broer van de schutter tijdens de aanval op de koosjere supermarkt Hyper Cacher in Parijs in 2015. Gevraagd om de motivaties van zijn jihadistische broer te beschrijven, beschrijft Abdel Ghani Merah het Noord-Afrikaanse immigrantenmilieu van hun ouders, die naar Frankrijk een postkoloniaal geloof brachten dat westerse landen, Israël en het mondiale joods bondgenoot waren tegen de Arabische wereld.

“Haat tegen Joden was legitiem in de ogen van mijn ouders”, zegt hij, terwijl hij afstand neemt van die opvatting (hij heeft zich in feite ingezet om antisemitisme tegen te gaan). “Als ze ergens niet in slaagden of werden afgewezen, was het meteen op de een of andere manier de schuld van een Jood. Ze bezaten de wereld.”

Een laatste woord wordt gegeven aan de weduwe van Philippe Braham, een van de vier Franse joden die zijn omgekomen bij de aanval op Hyper Cacher, een koosjere supermarkt in Parijs. “We lopen niet zo gemakkelijk op straat als vroeger”, zegt ze. “Ik laat mijn zonen de keppel niet dragen. Ik zal hun namen niet hardop zeggen.” Valerie Braham voegt er vervolgens aan toe: “Voor mij is het gewoon zinloze haat tegen de joden. Er zijn geen echte redenen.”

Voor degenen die het zien, zal deze film als het ware een soort vaccin tegen antisemitisme bieden? Dat is de eeuwige hoop – het wondermiddel waar we allemaal op wachten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Laura Paull “Anti-Semitism examined as a social virus in new PBS documentary” van 26 mei 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “‘Virus: antisemitisme in vier mutaties’ verhaalt over de oudste overdraagbare ziekte in de wereld

 1. Kritiek op het Israel beleid is mogelijk voor vele Britse Joden, maar niet het “doorgechoten sentiment” op Joden.

  Het gesprek met de Joodse Paul Mamot laat zien dat de meeste ‘progressieve’ Joden er niets van begrepen hebben.

  Marmotten worden blind geboren. Veel ‘progressieve’ Joden blijven het hun hele leven.

  Boodschap aan Dhr. Marmot (al zal hij deze niet lezen)
  ‘Het kritek op het Israel beleid’ komt door het ‘doorgeschoten sentiment’ van Jodenhaters.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.