Palestijnen: Het slopen van huizen in Gaza door Hamas waar niemand over praat

Hamas, de door Iran gesteunde terroristische beweging die de Gazastrook controleert, is vaak een van de eerste Palestijnse groeperingen die Israël veroordeelt voor het slopen van huizen van terroristen of huizen van Palestijnse eigendom die illegaal op de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zijn gebouwd.

Hoewel internationale mensenrechtenorganisaties en de Europese Unie ook Israël veroordelen, negeren ze de vernielingen van huizen die door Hamas in de Gazastrook zijn uitgevoerd. In de afgelopen 10 jaar heeft Hamas niet alleen huizen afgebroken, maar ook een moskee – een actie die bijna geen aandacht heeft gekregen van de internationale media en mensenrechtenorganisaties of de EU.

Op 11 mei hekelde Hamas-woordvoerder Hazem Qassem de ‘sloop’ door het Israëlische leger van het huis van Qassam Barghouti in het dorp Kubar, ten noorden van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Barghouti was lid van een terroristische cel die verantwoordelijk was voor de moord op de 17-jarige Israëlische tiener Rina Shnerb in augustus 2019.

Ze werd gedood door een bermbom tijdens het wandelen met haar vader, Rabbi Eitan Shnerb, en broer Dvir in de buurt van de nederzetting Dolev. Haar vader en broer raakten gewond bij de aanval. De moeder van Barghouti, Widad, kondigde aan dat haar grootste prestatie het baren van een held was:

Ik zeg tegen [mijn zoon], tegen alle [de gevangenen], dat we trots op je zijn. Als we willen praten over onze prestaties als moeders, dan is de belangrijkste prestatie die we in ons leven hebben bereikt, dat we zulke helden hebben gebaard.

Vier dagen na de sloop van het huis van Barghouti hebben Hamas-bulldozers een huis in aanbouw gesloopt in de stad Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook. Hamas heeft de sloop gerechtvaardigd door te beweren dat het huis zonder de juiste vergunning werd gebouwd.

Volgens ooggetuigen vergezelden tientallen Hamas-milities gewapend met stokken en elektrische stokken de bulldozers terwijl ze het huis van de familie Sha’ath slopen. De getuigen beschuldigden de Hamas-leden ervan vrouwen en kinderen te hebben geslagen en tijdens de sloop misbruik te hebben gemaakt van andere familieleden.

In een verklaring veroordeelde de familie Sha’ath de aanval van Hamas op het huis van een van zijn zonen:

Honderden Hamas-leden vielen de Shout-buurt van Khan Yunis aan. De aanval resulteerde in de verwonding van tientallen familieleden. We houden Hamas verantwoordelijk voor deze gevaarlijke escalatie. We zullen niet stil blijven staan ​​bij wat er is gebeurd. Hamas past de meest meedogenloze methoden van repressie en vervolging toe tegen de mensen van de Gazastrook Die zijn gedrag bekritiseren.

In februari meldde Hamas 50 gezinnen in de buitenwijk Al-Amal in Khan Yunis dat hun huizen zouden worden vernietigd onder het voorwendsel dat ze zonder vergunning waren gebouwd. De families kregen de opdracht om hun huis binnen twee weken te ontruimen. De bewoners reageerden onthutst en zeiden:

In plaats van ons nieuwe huizen te bouwen, vernietigt Hamas de huizen van de Palestijnen. We kunnen nergens heen. We sterven liever samen met onze kinderen onder het puin van onze huizen.

Dit was de vierde sloop in zijn soort sinds begin dit jaar door Hamas. Twee weken na de sloop van het Sha’ath-huis sloopte Hamas een huis van een oudere weduwe uit de familie al-Shinawwi in de Gazastrook. Palestijnen wezen erop dat de sloop plaatsvond tijdens de islamitische heilige vastenmaand Ramadan. De oudere vrouw zei huilend in een video op Facebook:

Moge God je straffen. Hamas zijn zonen van honden; zelfs de Joden doen ons zulke dingen niet aan. Ik heb nog steeds mijn schulden niet betaald voor de bouw van het huis.

In april slopen bulldozers van Hamas een huis van Sultan al-Astal, ook in Khan Yunis, onder het voorwendsel dat het zonder vergunning was gebouwd. Al-Astal vertelde de Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida dat

Ik en mijn familie hebben 150 jaar op dit land gewoond en dat heb ik het van mijn vader en grootvader geërfd. Ondanks de angst voor de verspreiding van de coronavirusepidemie, arriveerden Hamas-leden bij zonsopgang bij mij thuis. Ze slopen mijn huis en sloegen mijn vrouw en dochter. Ze gedroegen zich alsof ze land bezetten dat door de Joden was bezet. Hamas vernietigent de huizen van onschuldige en onderdrukte mensen.

Khamis al-Astal, de aannemer die het huis heeft gebouwd, zei: ‘Hamas-bulldozers hebben het huis vernietigd zonder morele of religieuze overwegingen.’ In maart heeft Hamas drie huizen in Khan Yunis afgebroken onder het voorwendsel dat ze op ‘staatseigendom’ waren gebouwd.

Vorig jaar heeft Hamas in Khan Yunis een ander huis van Bassam Duhan gesloopt, ook onder het voorwendsel dat het zonder vergunning is gebouwd. Duhan, een vader van acht kinderen, zette een tent op voor het afgebroken huis. Hij klaagde dat familieleden van hoge Hamas-functionarissen in hetzelfde gebied ook huizen hadden gebouwd, maar dat niemand hun huizen had vernield.

In 2017 hebben Hamas-bulldozers verschillende huizen in de noordelijke Gazastrook gesloopt. Ooggetuigen zeiden dat demonstranten een van de bulldozers in brand hebben gestoken. In 2015 hebben Hamas-bulldozers zes huizen in de wijk Namsawi in Khan Yunis gesloopt, onder het voorwendsel dat ze op ‘land in staatsbezit’ waren gebouwd.

In datzelfde jaar heeft Hamas ook een moskee gesloopt die toebehoorde aan een islamitische groepering die tegen de Hamas-regering in de Gazastrook was. Drie bulldozers namen deel aan de sloop van de moskee in de stad Der al-Balah. Bewoners zeiden dat Hamas hen niet eens de tijd gaf om exemplaren van de Koran uit de Al-Mutahbin-moskee te verwijderen.

In 2010 vernietigde Hamas 20 huizen in de wijk Tal al-Sultan van Rafah in de zuidelijke Gazastrook. Bewoners zeiden dat ze slechts 48 uur eerder op de hoogte waren gesteld van de slooporders, en voegde eraan toe dat ze geen tijd hadden om hun bezittingen te verwijderen voordat ze met geweld werden uitgezet.

Palestijnen zijn kennelijk bang om Hamas te veroordelen vanwege haar voortgezette sloopbeleid. Vorig jaar riep een jongerengroep in de Gazastrook de Arabische Liga en andere Arabische en islamitische partijen op om een ​​onderzoek in te stellen naar de misdaden van Hamas tegen Palestijnen.

Onnodig te zeggen dat de groep nooit een antwoord heeft ontvangen van de Arabische Liga of enige andere organisatie in de Arabische en islamitische landen. Het beroep kwam nadat de milities van Hamas buitensporig geweld hadden gebruikt om te voorkomen dat de Palestijnen protesteerden tegen economische tegenspoed en Hamas-corruptie.

Voorlopig lijkt het erop dat de Palestijnen in de Gazastrook niet alleen zijn verraden door hun Arabische en moslimbroeders, die zich niets bekommeren om hun benarde situatie, maar ook door de internationale gemeenschap, die een beleid lijkt te hebben om de repressieve en meedogenloze maatregelen van Hamas negeren tegen de eigen bevolking.

Bij gebrek aan een internationale reactie gaat Hamas straffeloos door met het slopen van huizen in de Gazastrook – en andere misdaden tegen zijn eigen volk -, waardoor honderden gezinnen die geen onderdak meer hebben.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: The Home Demolitions No One Talks About” van 27 mei 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Chana Ya’ar “Hamas Gov’t Demolishes Arab Homes in Gaza; The Hamas government has issued an order to demolish 75 homes belonging to PA Arabs in Gaza City. The UN has made no comment” van 13 februari 2013 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Elhanan Miller “Hamas demolishes homes, beats residents in Rafah; Citizens decry police brutality, government unfairness in their eviction” van 27 maart 2012 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGaza Anger as Hamas Demolished Houses” van 3 juli 2010 op de site van Housing & Land Rights Netwrok
03 July 2010″

Een gedachte over “Palestijnen: Het slopen van huizen in Gaza door Hamas waar niemand over praat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.