De medische laars van de PA en Hamas houdt de Palestijnen permanent in lockdown

Terwijl naties worstelden om dringend noodzakelijke medische apparatuur te verkrijgen, coördineerde Israël in stilte een enorme 150 medische vrachtvluchtoperatie, waarbij El Al en de legendarische Mossad-inlichtingendienst van Israël betrokken waren, om de wereld af te speuren naar de broodnodige medicijnen, ventilatoren, beschermende kleding en testkits.

Enorme El Al Dreamliners werden omgebouwd tot vrachtvliegtuigen als onderdeel van de noodmaatregelen van Israël. Israir Airlines stuurde ook vliegtuigen naar het Verre Oosten, waaronder naar Shenzhen voor medische benodigdheden, en om gestrande Israëli’s terug te halen uit Vietnam.

Dankzij deze inspanningen was Israël snel vertrokken en liep het voor op het veld, waardoor het schadepercentage van de natie opmerkelijk laag bleef. Een deel van de binnenkomende medische apparatuur werd door de Palestijnse Autoriteit en de Gezondheidsministeries van de Palestijnse Autoriteit naar de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden gestuurd, waaronder Gaza.

Op 19 mei landde een ongemarkeerd vliegtuig van Etihad Airlines op de Ben-Gurion-luchthaven in Israël, waarmee het de eerste vlucht was van de Verenigde Arabische Emiraten naar Israël, om medische benodigdheden voor de Palestijnse Autoriteit te brengen. Hoewel de hulp nadien werd geweigerd door de Palestijnse Autoriteit, precies omdat deze via Israël was binnen gekomen.

In een onderzoek dat in maart door het Palestijnse Centrum voor Publieke Opinie werd uitgevoerd, zei de meerderheid van de ondervraagde Palestijnse Arabieren (68%) tevreden te zijn met de coördinatie tussen Israël en de PA om de verspreiding van het virus in door Palestijnen gecontroleerde gebieden te voorkomen.

Ondanks de Israëlische coördinatie met de Palestijnse Autoriteit om de verspreiding van het virus te verminderen, gaf de officiële PA-woordvoerder in april Israël een ‘corona-wasbeurt’ door de Joodse staat te beschuldigen van het verspreiden van de ziekte onder de Palestijnen.

In mei hielp COGAT, de Israëlische eenheid voor de coördinatie van overheidsactiviteiten in de territoria, de Palestijnse Autoriteit en het Palestijnse medisch personeel bij het stoppen van de verspreiding van het virus op het grondgebied onder Palestijns-Arabische burgercontrole.

Toen vervolgens het nieuws kwam dat de Verenigde Arabische Emiraten een vrachtvliegtuig met essentiële uitrusting voor de Palestijnse Autoriteit naar de luchthaven Ben-Gurion in Israël hadden gestuurd, begon Mahmoud Abbas van frutratie te razen en te tieren.

Toen kwam het nieuws dat de Verenigde Arabische Emiraten een vrachtvliegtuig hadden gestuurd met essentiële uitrusting voor de Palestijnse Autoriteit naar de luchthaven Ben-Gurion in Israël, begon Mahmoud Abbas te tieren om niets van Israël te accepteren. Tegen het accepteren van iets van Israël.

Tegen de tijd dat het ongemarkeerde Etihad-vliegtuig in Israël landde, vond de Palestijnse Autoriteit zich volledig in de afwijzin van de 14 ton medisch materiaal dat speciaal voor Palestijnse Arabische behoeften werd ingevlogen, dat op het asfalt stond toen de PA bezwaar maakte tegen de ‘normalisering van de banden’ tussen de Arabische wereld en Israël.

Hoewel dit een door de Verenigde Naties gecoördineerde vlucht was van dringende medische benodigdheden. Nikolai Mladenov, speciale coördinator van de VN, zei: “De hulp omvat persoonlijke beschermingsmiddelen en medische uitrusting. Het meest opvallende is dat het tien ventilatoren bevat die dringend nodig zijn.

Maar aangezien andere landen dergelijke apparatuur hard nodig hebben, heeft de Palestijnse Autoriteit hun politieke agenda voor de gezondheid en veiligheid van hun eigen volk gesteld. Bij het uitbreken van de pandemie trad Israël snel en behendig op om de wereld af te speuren naar essentiële benodigdheden voor medische apparatuur.

Trots had geen voorkeur boven de gezondheid van haar burgers. De gezondheid van de burgers, de medische behoeften van de mensen stonden voorop. Zelfs de economie werd samen met de bevolking op slot gezet. De Israëlische regering deed buitengewoon veel geld om het materiaal te verkrijgen zonder welke de strijd tegen het virus niet had kunnen worden gewonnen.

Israël was bereid om beloofde vijanden en dictators te benaderen voor het grotere welzijn van zijn volk. Politiek werd aan de kant geschoven voor de fysieke bescherming van de bevolking. Niet zo de Palestijnse Arabische leiding. Dat leiderschap heeft een geschiedenis ontwikkeld waarin de eigen volksgezondheid in gevaar wordt gebracht voor politieke en ideologische machinaties tegen de Joodse staat.

In juni 2010, na een mislukte vlootschouw in Gaza, probeerde Israël medische hulp en andere voorwerpen van de in beslag genomen boten aan het volk van Gaza te leveren via de officiële route tussen de haven van Ashdod en de Gazastrook. Maar Hamas weigerde de Israëlische levering aan de oversteekplaats in Gaza te accepteren.

In juli 2014 bereidde Israël zich voor om miljoenen sjekels aan medicijnen, chemotherapie en medische apparatuur, zelfs bloeddonaties, naar Gaza te sturen, maar de Palestijnse Autoriteit weigerde het te accepteren vanwege haar vete met Hamas. In mei 2018 was Hamas aan de beurt om medische hulp van Israël af te wijzen toen het de levering van medische benodigdheden voor Gaza-ziekenhuizen afkeurde.

Acht vrachtwagens kwamen Gaza binnen via de Kerem Shalom Crossing met items van de Palestijnse Autoriteit, twee vrachtwagens kregen voorraden van de VN en twee werden geschonken door de IDF Technological & Logistics Directorate. Het IDF-konvooi omvatte brandstof voor de generatoren van het ziekenhuis, ontsmettingsmiddelen, verbandmiddelen, infuusvloeistoffen, bedden, ziekenhuisjassen en pediatrische apparatuur.

Hamas verwierp de IDF-donaties omdat ze niet bereid waren medicijnen te accepteren “van de moordenaars van ons volk.

De politisering van medische hulp aan de Palestijnse Arabieren werd in maart 2015 behandeld in een gedetailleerd onderzoeksdocument van de NGO-Monitor. Het begon ver voor 2015. Het gaat vandaag verder. Het bewijsmateriaal toont een tientallen jaren oude bewapening van de medische behoeften van hun volk tegen Israël. En de mensen die het meest lijden zijn degenen die onder de anti-normalisatielaarzen van zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas leven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Barry Shaw “The medical boot of the PA and Hamas keep their people in permanent lockdown” van 23 mei 2020 op de site van Arutz Sheva