Palestijnen: ‘Moslims die samen eten met een Jood begaan een misdaad’

Plaatje hierboven: Joden en moslims samen aan tafel voor een iftar diner dat het einde van de Ramadan markeert. Tenslotte is het verschil tussen koosjer eten of halal eten niet zo erg groot [beeldbron: The Blade]

Het is geen geheim dat veel Palestijnen tegen elke vorm van normalisatie met Israël zijn. De afgelopen jaren hebben deze Palestijnen lastercampagnes gevoerd tegen Palestijnen en Arabieren die naar verluidt normalisatieactiviteiten met Israël hebben ondernomen, met name ontmoetingen tussen de twee partijen.

Het lijkt er echter op dat de lat net is verlaagd. Onlangs is eten met een Israëliër of zelfs het kijken naar een televisieserie die een positief licht werpt op joden, de verachte ‘normalisatie’ gaan vormen en wordt het beschouwd als een misdaad en verraad.

Vorige week werden verschillende Palestijnen door Joodse kolonistenleiders uitgenodigd voor een Ramadan iftar-maaltijd, waarmee moslims hun dagelijkse vasten bij zonsondergang beëindigen tijdens de heilige maand Ramadan.

Scènes van moslims en joden die samen zitten te eten, zijn een mooi voorbeeld van het naast elkaar bestaan ​​en de vrede tussen de twee partijen. Dit zijn het soort hartverwarmende gebeurtenissen die tolerantie bevorderen en de basis leggen voor echte vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.

In plaats van de iftar-maaltijd te verwelkomen, uiten veel Palestijnen nu hun verontwaardiging over de ontmoeting en veroordelen ze het als een verraderlijke daad. Ze hekelen ook de Palestijnse deelnemers en noemen ze ‘verraders’. Sommige Palestijnen die de iftar-maaltijd bijwoonden, voorspelden de verontwaardiging en vroegen van tevoren om hun namen en foto’s niet openbaar te maken.

Met andere woorden, Palestijnen zijn bang voor hun leven omdat ze de ‘misdaad’ van eten met Israëliërs hebben gepleegd. Verwijzend naar de gebeurtenis als de ‘normalisatie iftar’, beweerden verschillende Palestijnse websites dat de Israëli’s en de Palestijnen die samen aten ‘hadden gesproken over manieren om het Palestijnse verzet te beëindigen en de economische samenwerking tussen beide partijen te bevorderen’.

‘Het verzet’ is de term die Palestijnen gebruiken om terroristische aanslagen tegen Israël te beschrijven. Degenen die boos zijn op de ‘normalisatie iftar’ zeggen eigenlijk: ‘Hoe durft een Palestijn te praten over het stoppen van terroristische aanslagen tegen Israël.’ Bovendien zijn ze boos omdat Israëli’s en Palestijnen het lef hadden om te praten over ‘economische samenwerking’ tussen de twee partijen.

Economische samenwerking dient niet de agenda van de terroristen. Terroristen willen dat de Palestijnen in bittere armoede blijven leven, zodat ze Israël de schuld kunnen blijven geven voor de Palestijnse ellende. Werkloze Palestijnen zijn veel gemakkelijker in te zetten voor rekrutering als terroristen dan Palestijnen die hun families kunnen voeden.

Vorig jaar voerden de Palestijnen een soortgelijke campagne tegen een andere iftar-maaltijd die joden en moslims samenbracht in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Die gebeurtenis veroorzaakte ook een enorme golf van veroordelingen onder de Palestijnen, waarbij velen opriepen om de Palestijnse ‘verraders’ te straffen die het aandurfden een uitnodiging van Joden te accepteren om de gebeurtenis te delen.

Plaatje hierboven: Een UNRWA-leraar in Jordanië, Nasreen Hammoud, plaatste deze cartoon op Facebook waarop een jood (met een Amerikaanse vork) een Palestijns kind doorsneed en opat terwijl hij zijn bloed dronk [beeldbron: The Algemeiner]

Het Palestine Information Center, een website die is gelieerd aan Hamas, plaatste een cartoon waarin maaltijden met joden worden veroordeeld, waarin een met bloed doordrenkte Palestijnse baby op een bord ligt versierd met de Israëlische vlag.

De afgelopen weken hebben Palestijnse anti-normalisatie-activisten ook een campagne gevoerd tegen een dramaserie op de Saoedi-Arabische televisie die het leven van Joden in de Golf voor 1948 weergeeft. De Palestijnen zijn woedend omdat het drama, ‘Umm Haroun’ genaamd, (‘Moeder van Aaron’), goede relaties toont tussen joden en Arabieren in sommige Golfstaten.

De Palestijnen beweren dat het drama, door Joden te vermenselijken, de weg moet effenen voor normalisatie tussen sommige Golfstaten en Israël. De Palestine Scholars Association, een extremistische islamitische groepering die is aangesloten bij Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, vaardigde een uitspraak uit die moslims verbiedt tv-programma’s te bekijken die ‘de normalisering van de bezetting bevorderen’.

Volgens de groep is het de ‘religieuze plicht’ van moslims om deze drama’s, die vaak tijdens de ramadan worden uitgezonden, te boycotten. ‘De Palestijnse geleerden bekijken met argwaan en afkeuring deze drama’s, die een platform zijn geworden voor zionistische propaganda die wordt gefinancierd door Arabieren en moslims’, zei de groep. ‘We zeggen duidelijk dat het bekijken van deze kanalen bij wet verboden is en dat het boycotten ervan een wettelijke en religieuze plicht is.’

De laatste campagne tegen de iftar-maaltijd en het televisiedrama kwam toen de Palestijnen het 72-jarig jubileum markeerden van ‘Nakba Day’ (‘Catastrofedag’), een verwijzing naar de onafhankelijkheid van Israël in 1948. Op deze verjaardag hernieuwden verschillende Palestijnse facties hun felle oppositie tegen elke vorm van normalisatie met Israël en beloofden opnieuw het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, ook wel bekend als de ‘Deal of the Century’, te dwarsbomen.

“De Matses van Zion” (1986)

Plaatje hierboven: De voormalig Syrische minister van Defensie Mustafa Tlass bracht in 1986 zijn antisemitisch traktaat uit getiteld “De matses van Zion” (in het Arabisch) waarin een Jood het bloed aftapt van een moslimarabier om er zijn Paasbrood (matses) van te bakken. Het boek van Tlass staat bekend als invloedrijk in internationale antisemitische kringen als een betrouwbare bron van informatie over “rituele moord door de joden”. Het boek wordt tot op heden in het originele Arabisch op het internet aangekocht worden en is tevens beschikbaar in het Frans, Italiaans en andere talen [beeldbron: Memri]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Eating with a Jew is a Crime” van 22 mei 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Nicky Gorny “Iftar dinner reflects on relationship between local Jewish, Muslim communities” van 3 juni 2019 op de site van The Blade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.