6-jarige Israëliër ontdekt zeldzame 3500 jaar oude kleitablet van de Kanaänieten

Een zesjarige Israëlische jongen ontdekte onlangs een uiterst zeldzame Kanaänitische kleitablet die ongeveer 3.500 jaar geleden werd gemaakt, kondigde de Israel Antiquities Authority (IAA) maandag aan.

De tablet is gevonden door Imri Elya van de kibboets Nirim, die op tournee was op de archeologische vindplaats Tel Jemmeh bij Kibbutz Re’im in het zuiden van Israël. Hij en zijn ouders overhandigden het aan de IAA, wiens onderzoekers vaststelden dat het een bijna unieke vondst was die nog nooit in Israël was ontdekt.

Het klei-artefact van 2,80 x 2,80 cm werd gedateerd uit de Late Bronstijd (12e-15e eeuw v.Chr.), een tijdperk waarin de Kanaänitische stadstaten het land Israël onder Egyptische overheersing regeerden.

Plaatje hierboven: Bewoners van Kanaän in traditionele Kanaänitische kledij volgens een Egyptische hiëroglief [beeldbron: Bible Blender]

Het toont een scène van een man die een gevangene leidt, wiens handen achter zijn rug zijn vastgebonden. De vingerafdrukken van de kunstenaar worden nog steeds op de achterkant van de tablet weergegeven.

Archeologen Saar Ganor, Itamar Weissbein en Oren Shmueli van de IAA zeiden in een persbericht:

De kunstenaar die deze tablet heeft gemaakt, bleek te zijn beïnvloed door vergelijkbare representaties die bekend zijn in de kunst van het Oude Nabije Oosten. De manier waarop de gevangene is gebonden, is eerder gezien in reliëfs en artefacten die in Egypte en de noordelijke Sinaï zijn gevonden.

Ze geloven dat het toneel bedoeld is als symbool van de strijd tussen de oude Kanaänitische stadstaat Yurza en de omliggende gemeenschappen. De archeologen op:

De scène op de tablet is afkomstig uit beschrijvingen van overwinningsparades, daarom moet de tablet worden geïdentificeerd als een verhaal dat de macht van de heerser over zijn vijanden weergeeft. Dit opent een visueel venster om de strijd om dominantie in het zuiden van het land tijdens de Kanaänitische periode te begrijpen.

De IAA gaf Imri een certificaat van goed burgerschap voor het omdraaien van de tablet, met archeoloog Pablo Betzer als commentaar:

Oudheden zijn ons cultureel erfgoed, en elke vondst draagt ​​bij aan de hele puzzel van het verhaal van het land. De levering van de tablet aan de Antiquities Authority wijst op … een goed burgerschap van de kant van Imri en zijn ouders. Goed gedaan!

Plaatje hierboven: Imri Elya hier met de oude kleitablet en het certificaat van de Israel Antiquities Authority [beeldbron: IAA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Six-Year-Old Israeli Boy Discovers 3,500-Year-Old Canaanite Clay Tablet” van 25 mei 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “6-year-old Israeli discovers rare 3,500-year-old tablet” van 25 mei 2020 op de site van Israel21C

3 gedachtes over “6-jarige Israëliër ontdekt zeldzame 3500 jaar oude kleitablet van de Kanaänieten

  1. Wat vreemd is het toch dat er stééds maar weer archeologische bewijzen van Joodse leven in Israel naar boven komen…..maar nog nooit één “palestijnse” opgraving is gevonden terwijl die, volgens hun eigen woorden & gehersenspoelde vrienden, toch zo een rijke geschiedenis in het gebied hadden.

    Maar zelfs duizenden jarige opgravingen & bewijzen kunnen onze EU/VN vrienden niet van hun stadpunt afbrengen dat “het palestijnse volk recht heeft op teruggave van het, door Joden gestolen, palestijnse land”.

    Deze onzin lijkt toch écht meer op complot theorie dan op feitelijke waarheid en de ‘geleerde’ heren & dames uit het Westen zouden er goed aan doen op te houden zich belachelijk te maken door zich hierin vast te blijven bijten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.