Samen opkomen ​​tegen Joden- en Israëlhaat temidden van coronavirus

Mensen over de hele wereld worstelen met het omgaan met de effecten van Coronavirus op hun gezondheid en levensonderhoud. Helaas heeft de crisis ook geleid tot een piek in haat, omdat zowel joden als Aziaten ten onrechte de schuld krijgen van de verspreiding van de ziekte.

Meer dan ooit moeten we terugvechten tegen antisemitisme en racisme, zodat alle gemeenschappen kunnen samenwerken om deze wereldwijde uitdaging aan te gaan.

Het American Jewish Committee (AJC) benadrukte:

[..] een piek in anti-Aziatisch geweld en vooroordelen. In de VS zijn van kust tot kust racistische en xenofobe uitbarstingen, aanvallen en discriminerende praktijken tegen Aziatische Amerikanen gemeld. Chinese restaurants zijn getuige van 30 tot 80 procent terugval in de handel. Verkeerde informatie over COVID-19 heerst op sociale media.

Joden worden ook het doelwit van verachtelijke haat, zoals blijkt uit een eenvoudige zoektocht naar twitter. Deze nieuwste vorm van antisemitisme geeft joden of ‘zionisten’ de schuld van het coronavirus en buit de crisis uit om Israël te demoniseren. Het is verschenen in het hele politieke spectrum en van de Verenigde Staten tot het Midden-Oosten. Ook Joodse studenten worden op de campus lastiggevallen.

Video: The Jew Always Fits The Crime
by Stand With Us – 23 mei 2020

Deze opkomende haat weerspiegelt een duistere geschiedenis van joden en andere minderheidsgemeenschappen die worden gedemoniseerd en tot zondebok worden gemaakt voor de verspreiding van ziekten.

In 1347 verscheen in Europa een ziekte die bekend staat als de Zwarte Dood en waarbij naar schatting 25 miljoen mensen omkwamen. De geruchten verspreidden zich onmiddellijk dat joden verantwoordelijk waren en eind 1348 werden ze ‘op grote schaal afgeslacht’.

Andere uitbraken hebben van oudsher geleid tot vreemdelingenhaat gericht tegen immigranten en buitenlanders, anti-zwart racisme en homofobie. Net zoals eenheid cruciaal is in het gezicht Van de dreiging die uitgaat van het Coronavirus, moeten we ons verenigen om diegenen te stoppen die dit moment zouden gebruiken om antisemitisme, anti-Aziatisch racisme en andere vormen van haat te verspreiden.

Wat kan u doen?

♦ Leer uzelf, uw familie en uw gemeenschap over antisemitisme en anti-Aziatisch racisme (aanvullende bronnen  hierhierhier, en hier).

♦ Meld haatdragende inhoud op Facebook, Twitter, YouTube en andere sociale mediaplatforms.

♦ Documenteer gevallen van haat zorgvuldig en neem contact op met de juridische afdeling van StandWithUs Saidoff voor ondersteuning.

♦ Raadpleeg ons boekje, 10 dingen die u kunt doen om antisemitisme te bestrijden, voor aanvullende ideeën.


Bronnen:

♦ naar een artikelStanding Together Against Hate Amidst Coronavirus” van 18 maart 2020 op de site van Stand With Us